Exposities en meer

Uiteraard hebben we de komende week eerst de Handwerkbeurs Zwolle en daarna is er weer alle tijd om exposities te bezoeken.


Vormgever Piet Hein Eek maakt voor het Weverijmuseum in Geldrop een ontwerp voor een theedoek. Hij gebruikt daarvoor restpartijen garens van het museum. Het Weverijmuseum gaat het ontwerp als jubileumproduct weven en verkopen.

Dit jaar viert het Weverijmuseum een jubileum. Het is 150 jaar geleden dat er bij de watermolen door Van den Heuvel een spinnerij werd gebouwd, het fundament van het oude fabriekspand waar het museum in huist. Het is de bedoeling dat in het najaar de theedoek klaar is voor presentatie en verkoop. Het laatste kwartaal van 2013 richt Piet Hein Eek de buitenvitrines van het Weverijmuseum in met een combinatie van eigen werk en zaken uit het museum.

Een leuk filmpje over de beginselen van de theedoek kun je hier bekijken.
——————————


In Museum Spakenburg is tot en met 1 juni 2013 de tentoonstelling Stof tot nadenken te zien. Een tentoonstelling over klederdrachtstoffen in Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk.

Verweven met stoffen
Wie Bunschoten en Spakenburg kent denkt in de eerste plaats aan tradities, klederdracht en botters. Dit kan niet verhullen dat het aantal vrouwen dat nog dagelijks de dracht draagt schrikbarend snel terugloopt. Anno 2013 zijn dat er nog geen tweehonderd meer. Dat betekent dat over enkele decennia de klederdracht uit het dagelijks leven verdwenen is. Een ingrijpend verlies, omdat de cultuur van deze gemeenschap letterlijk ‘verweven’ is met de persoonlijke verhalen achter de stoffen en met de beeldtaal van het kleurgebruik.
Deze tentoonstelling geeft een beeld van de rijkdom aan textiel in de klederdracht, maar ook in toepassingen zoals quilts. Het is een ode aan de vrouwen die generaties lang letterlijk met deze stoffen hebben geleefd: in goede en kwade dagen, in armoede en rijkdom, in ziekte en gezondheid….

Klederdrachtstoffen
In de klederdracht wordt vaak een aantal vast voorgeschreven stoffen gebruikt. De patronen en kleuren in de klederdracht geven niet alleen aanwijzingen over familieomstandigheden als rouw, maar laten ook zien welke ‘missie’ de draagster heeft. Zo is er een middagkraplap – geschikt voor een visite of deelname aan het zangkoor – van middagbont. Deze kraplap is paars met kleine rode bloemetjes, vaak afkomstig van paars gebloemde oude jakken. Onderling wordt er veel over stoffen gepraat. Vele stoffen hebben hierbij eigen benamingen zoals ‘âppeltsiesbrung’ en ‘engeltsieskorenblauw’.


Sits neemt een bijzondere plaats in binnen de klederdrachtstoffen. Het is een antieke katoenen stof die door de VOC uit India werd geïmporteerd. Omdat de stoffen zo oud zijn, zijn de klederdrachtonderdelen van sits eindeloos vermaakt. Veelal gaat het om erfstukken die een grote (emotionele) waarde vertegenwoordigen.

Op de tentoonstelling Stof tot nadenken wordt een beeld geschetst van de rijke stoffentraditie. Niet alleen de stoffen worden getoond. Ook de vrouwen zelf komen aan het woord in een filmimpressie die voor de tentoonstelling wordt gemaakt.
——————————


Op de 5e etage van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is een kunstproject van Stef Kreymborg te zien: De Klaagmuur van eenzame sokken. Een enorme wand opgebouwd uit duizenden eenzame sokken die hun wederhelft in de loop van de tijd hebben verloren. Dit kunstwerk vormde de inspiratiebron voor een unieke, eenmalige, workshop gedichten schrijven onder leiding van dichter en presentator Open Podium, Jos van Hest. Morgenmiddag (10 februari) worden de beste gedichten onder leiding van Jos van Hest gepresenteerd op het podium in de hal. Kunstenaar Stef Kreymborg en schrijfster Renate Dorrestein geven een toelichting op De Klaagmuur van eenzame sokken en dichteres Tjitske Jansen sluit het programma af met een gastoptreden.
Het mooiste gedicht zal gepubliceerd worden op een OBA ansichtkaart.
——————————


Je kent vast An Moonen. Als textieldeskundige heeft zij meerdere boeken geschreven en heeft zij een eigen website. Sind kort heeft An ook een blog waarop zij haar nieuws wil delen met anderen. Haar blog onder de naam An Moonen Blognieuws kun je hier vinden.
——————————


De tentoonstelling Heb je het al gehoord? in het Zuiderzeemuseum gaat over de manier waarop mensen in het dagelijks leven met elkaar omgaan en hoe ze daarover praten. Waar hebben de vissers op de leugenbankjes in de haven het eigenlijk over? Wie flirt met wie op de kermis? Welke sterke verhalen worden verteld in de kroeg? Wat heeft de dominee te vertellen over overlijden en geboorte? En wat heeft die buurvrouw nou weer meegemaakt?
Ervaar in drie zalen aan de hand van schilderijen, foto’s, films en geluidsfragmenten hoe de bewoners in diverse Zuiderzeedorpen vroeger met elkaar communiceerden en hoe ze dat nu doen.
Kijk, luister en beleef de tijdelijke tentoonstelling Heb je het al gehoord? en stel jezelf op de hoogte van de laatste nieuwtjes – van vroeger en nu. De expositie is van 16 februari tot en met 22 september 2013 in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.

Foto: Henk van der Leeden, op de foto zie je Maretje Teerhuis en Aaltje Peereboom.

6 gedachten over “Exposities en meer

 1. waar moet ik nu naar toe ???????/ wat een keuzes en allemaal maken ze me nieuwsgierig, Ik hoop dat er geglogd wordt over deze verzamelingen en de meesten zullen zelf ook wel info hebben fijne zondag Basje

 2. Bij Piet Hein Eek ben ik blijven steken en heel wat filmpjes van hem bekeken, prachtig. De theedoek wordt vast een degelijk Hollands product en willen wij natuurlijk in onze collectie hebben.
  Vanmorgen zag ik pas dat er veel meer onder staat wat ook het bekijken waard is.

 3. Dank je wel voor dit heerlijk interessante logje Berthi! Zowel blog van An Moonen als de stoffententoonstelling zijn opgeslagen :)! Fijne zondag!!

 4. Hartelijk dank voor al je informatie over de tentoonstellingen-genoeg te zien!
  gezellige zondag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 5. In de hoop dat de wegen goed genoeg zijn, zal ik naar Zwolle gaan deze week/komende week, (hangt er van af waar je woont, of de week op zondag begint of eindigt, nietwaar). Ik weet dus dat je het razend druk hebt, maar, als je weer wat ruimer in je tijd zit, kijk dan eens op het web bij Historische kanten en dan vul je in: sokken breien. Je komt er van alles tegen, veel advertenties, er werd zelfs in WWI gebreid voor de militairen, in 1936 voor onze Spaanse kameraden en , zie zelf maar, brei-acties zo oud als de breiwereld zo te zien. Wel heb ik me altijd afgevraagd waarom de Duitse vrouwen op korte sokkennaaldjes breien en misschien heb ik het antwoord gevonden op deze site. Op 21-11-1914 berichtte, ik meen Hepkema’s Courant over: zelfs in de tram worden sokken gebreid. Duitse vrouwen die in de tram ijverig sokken breiden voor de soldaten, maar.. De Berliner Trammij. wilde het misschien verbieden, daar de breinaalden een gevaar vormden voor de andere passagiers. Dit zullen dan langere naalden dan 20 cm zijn geweest, want die verdwijnen bijna helemaal onder mijn handen. Misschien maakten ze daarna in Duitsland de Nadelspiele (5 sokken- of truinaalden) korter en werd er daarom ook meer overgegaan op een rondbreinaald? Jammer dat ik geen site van Duitse historische kranten kan ontdekken, even intoetsen en voor je het weet heb je een schat aan gegevens, bijv. hoe de wolwinkels in jouw buurt heetten en hoe de wolfabrieken heettten, al kochten wij, Plattelanders, bij de Wolfederatie en , eigenlijk heel modern, via de boekjes met wolstaaltjes, bij de 3 Suisses en als je voldoende bestelde was het bijbehorende patronenboek gratis. Veel succces met je nieuwe boek.

 6. Wij gaan morgen zeker kijken naar de klaagmuur ,we zijn in amsterdam om de carnaval te ontvluchten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *