Haesje Claes dogter


Tien jaar werkte Els Kloek met meer dan 250 deskundigen aan de levensverhalen van beroemde, beruchte, inspirerende, eigenzinnige, geliefde en vrome vrouwen. Informatie over Jacoba van Beieren, Mata Hari, Judith Leyster, Aletta Jacobs en nog veel meer bekende en minder bekende vrouwen is te vinden in het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Dit digitale boek vormde de basis voor de papieren versie die op 14 februari gepresenteerd wordt in de aula van de Universiteit van Amsterdam. Gelijktijdig vindt de opening plaats van de expositie 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis bij de Bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam.

1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is mede tot stand gekomen door middel van crowdfunding. Els Kloek zocht naar peters en meters voor haar 1001 vrouwen. Je kon/kan voor een bepaald bedrag een vrouw naar keuze adopteren. Het is een enorm succes en het streefbedrag van € 85.000 komt nu in zicht. Van deze publicatie gaan we even naar mijn nieuwe boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam. Dit weeshuis werd volgens Jan Wagenaar gesticht door Haesje Claes dogter omstreeks 1520. Dankzij haar initiatief hebben generaties weesmeisjes een goede opleiding gekregen waardoor deze meisjes uitzicht hadden op een baan. Voor mij een goede reden om Haesje Claes dogter te adopteren en meter van haar te worden. Uiteraard ontbreekt deze dame niet in mijn boek.

1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, Els Kloek. Omvang 1556 pagina’s, 1001 biografieën met afbeelding, ISBN 9789460041204. De introductieprijs is € 39,50 tot 15 mei 2013, daarna € 49,50. Tentoonstelling: Bijzondere Collecties UvA, 15 februari tot en met 20 mei 2013.

Dit nieuwe boek van Els Kloek verschijnt gelijktijdig met mijn nieuwe publicatie waardoor ik niet bij de presentatie en opening aanwezig kan zijn, maar ik ga zeker naar de tentoonstelling en dan ook tegelijk mijn exemplaar van 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis afhalen.

6 gedachten over “Haesje Claes dogter

 1. Wat een interessant initiatief! Vrouwen, die buiten hun rol en tijd om zoveel inspirerends tot stand hebben weten te brengen..! Dank voor de tip!!

 2. Weer zo’n bijzonder initiatief, ben zeker van plan om de tentoonstelling te bezoeken.
  Ook erg nieuwsgierig om te kijken of er een Adoptielijst in het boek zit, want wie heeft AnnaMaria van Schurman gesponsort ,Pieta van Beek ?? en heeft OPZIJ ook meegedaan ??
  Als je bijzondere aanwinsten aanklikt(via jouw onderstreepte 1001vrouwen) komt je op nieuwe aanwinsten en dan zie je toch bijzondere boekbanden !!

 3. Fantastisch die aandacht voor de vrouwen in onze geschiedenis!
  De nadruk ligt altijd zo op wat de mannen hebben gedaan en betekend.

 4. Berthi…dank je wel voor de verwijzingen, kunnen we alles makkelijk nakijken !! Je staat zelf ook pontificaal vermeld als adoptie moeder !! dat je nog tijd hebt in deze hektische dagen om zo’n uitgebreid verslag te plaatsen …geweldig !!

 5. @Licia Huizer, eigenlijk ontbreekt de tijd voor een logje, maar ik probeer toch een berichtje te schrijven zodat je op de hoogte blijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *