Friese merklap 1786 anno 2013 – Lies en Willy

Het wordt zo langzamerhand tijd om de Friese merklap 1786 om te dopen naar de DE-merklap, want dit is de naam die telkens weer terugkomt in de mails die ik ontvang. Vandaag kunnen we weer twee nieuwe merklappen toevoegen aan de lange rij die inmiddels al is ontstaan en waarschijnlijk zullen er vast nog meerdere volgen. We beginnen met de merklap van Lies.


LiesvdB: ‘De kleuren die ik voor de merklap heb gebruikt zijn van Anchor en wel de nummers 1035, 888, 72, 65, 843, 681 en 1041. De gebruikte steken zijn: kruissteek, maassteek, stersteek en platsteek. De initialen EF zijn de initialen van mijn meisjesnaam; Elisabeth Frankena.
Ik ben geboren en getogen op het Friese platteland en had vroeger op school een erg strenge maar lieve handwerkjuf. Zij heeft mij de liefde voor handwerken bijgebracht. Het rode schoollapje heb ik ook gemaakt maar aan zo’n mooie merklap is het nooit toegekomen, althans op school niet.’


WillyP: ‘De zwarte merklap is qua uren in een week gemaakt, maar ik deed er wel iets langer over, ik geloof iets meer dan twee weken. Ik weet niet wat voor kleuren ik gebruikte voor de jaren die er nu op staan. Gewoon restjes. De lichtblauwe die Tony nog zal opzoeken is met 996 gemaakt op fijner linnen. Daaronder staat: wat iedereen weten moet VRIENDSCHAP IS EEN KOSTBAAR GOED. Dat is mijn lijfspreuk geworden op de eerste vriendschapslap, zodoende.’

Alle nieuwe merklappen zal ik nog eens op een rijtje zetten: Dout, Hennie, Lieny en Jaqcuelien, Hilde, Helga, Dorothé, Marion, Leny en Elza, Ester, Margriet, Marieke, Grietje en Hansje en het eigen ontwerp van Maaike.

17 gedachten over “Friese merklap 1786 anno 2013 – Lies en Willy

 1. Heel erg leuk, weer hele andere merklappen om naar te kijken!

 2. Heel erg mooi Lies en Willy.
  Geniet van jullie eindresultaten.

 3. Jammer dat er nog geen contacten zijn met DE. Ik zie het al helemaal voor mij op elk pak koffie een afbeelding van een DE-merklap.
  Spaar ze allemaal.

 4. Knap hoor dat er zoveel DE merklappen worden gemaakt.Ik ben het helemaal met Elma eens. Misschien sparen voor een klein replica.

 5. Wat mooi wat je laat zien. DE mag er zeker is wat mee doen. Mooie reclame.

 6. Mooi zijn ook deze merklappen.Kun je deze echt in zo’n 2 weken borduren???
  Dan sluit ik me 2 weken op in een hotelkamer(gratis natuurlijk,gesponsord door DE) en ga ik alleen maar borduren!
  Is er al wel een bericht naar DE geweest over deze merklappen? Zo ja,raar dat ze dan niet reageren.
  gezellige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 7. Heb indertijd al eens een mailtje naar D.E gestuurd en verteld wat een reclame hier voor hun merk gemaakt wordt. NOOIT WAT TERUGGEHOORD !!
  Maar vandaag goed nieuws…. op de mat ligt het nieuwe 175e nummer van Handwerken zonder Grenzen..met een hommage aan Henriette Beukers en ……..4 bladz. over jouw boek BERTHI !!! ook mooie foto’s ….geweldig kunnen we ons al even in leven.

 8. @Licia Huizer, o, ik ben zo benieuwd! Ik heb nog geen exemplaar van het jubileumnummer HZG in huis!

 9. Berthi het is een prachtig nummer.
  Mijn voorstel is om het vogeltje waar het patroon van in HZG staat allemaal te borduren en te dragen op de Handwerktentoonstelling in Zwolle.
  Als herkenning dat wij allemaal voor het nieuwe merk en stoplappenboek komen.

 10. ELMA…prachtig Idee voor de Fan club !!

  k’ga gelijk beginnen dat is te doen zo’n klein patroontje !!

 11. @Elma, WOW, wat ontzettend leuk. Ik word hier echt stil van! Overigens vind ik het een schattig patroontje dat in HZG staat! Ik heb deze papegaai zelf uitgekozen om op patroon te zetten!:-) Er zitten best veel kleuren in zo’n klein motiefje, maar je kunt de kleuren natuurlijk zelf aanpassen.
  Op de handwerkbeurs ga ik op zoek naar de ‘papegaaitjes’! ENIG!

 12. Weet je wat ik nou niet begrijp ??? dat zo’n redactie niet even vlug een nummer als present exemplaar apart voor je op de post doet…dat is toch heel belangrijk !!!

 13. @Licia Huizer, was wel leuk geweest, want ik ben uiteraard zeer benieuwd! Nu maar uitkijken naar de postbode morgen. Ik hoop dat hij/zij door de ‘berg’ sneeuw kan komen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *