Prônke in de Klaosstraot


’t Prônke in de Klaosstraot is gewaore tot ein vas programmapunt in de Venlose vastelaovend. De organisatie is in hand van de Klaosstraot Prônkstraot. Die zörg met vlagge, belônne en laevende meziek idder jaor weer veur ein perfekte vastelaovessfeer. Beej ein aantal winkel speule joekskepelle, zoëdet de prônkers en kiékers van veur wies achter in de straot neet stil hoove te staon.


Van klein wies groët paradeert in de meis originele vastelaoveskleier door de Klaosstraot op zaoterdaag 2 fibberwari, ein waek veur de vastelaovend.
11 gedachten over “Prônke in de Klaosstraot

 1. Berthi, wat een prachtige foto’s in de aanloop naar carnaval en wat zijn de mensen in Venlo prachtig gekleed en geschminkt!! Dat is nog eens wat anders dan die boerenkielen in Brabant! Ik weet dat ik met deze opmerking een aantal van je volgers uit Brabant (en misschien jou ook wel) tegen de schenen schop, maar wat waar is mag toch worden gezegd nietwaar? Bij het lezen van die tekst in jullie plaatselijk dialect trof het me overigens dat er bij jullie ‘joekskepelle’ rondtrekken en bij ons ‘zaate herremeniekes’ ☺☺ Er wordt hier sinds vandaag al volop muziek in de stad gemaakt, zelfs hier in huis hoor ik het getrommel en zo af en toe wat getrompetter vanuit de stad.

 2. @Maria, mij schop je niet zo gauw tegen mijn schenen hoor! Nu valt me overigens des te meer op dat er in Brabant veel boerenkielen worden gedragen tijdens de carnaval. Heb ik vroeger ook gedragen!:-) Maar in Limburg wordt zo ontzettend veel tijd en energie gestopt in de carnavalsoutfit en het schminken. Een genot om naar te kijken.

  Ik beheers het Venlose dialect uiteraard niet en heb bovenstaande tekst overgenomen uit de wekelijkse krant die gratis is!:-)

 3. Mooie foto’s Berthi.
  En zo te zien hadden de feestvierders er heel mooi weer bij ☺

  Tja Maria, boerenkielen…….ik vond het wel altijd makkelijk dat er een hele dikke warme trui onder paste.
  Ik zie trouwens dat deze feestvierders ook voor een extra laagje hebben gezorgd hier en daar.

 4. En, Berthi, ben je zelf ook wezen prônken? En op de foto gegaan??
  Hele mooie foto’s trouwens! Want wat is het altijd moeilijk om mensen te fotograferen!

 5. super verhaal en foto-s voor mij is de monnik met de trouwring die St wil zeggen de leukste, Heb absolutt niets met carnaval echt van bonden de rivieren en uit een zeer orthodox dorp Basje

 6. @Tineke, ik ben nog steeds niet iemand die graag op de foto gaat! Ik ben gewoon niet fotogeniek. Ik sta liever achter de fotocamera dan er voor!:-)

  Door de fotograaf John Drop, die de foto’s maakte voor mijn nieuwe boek, komt er een kleine foto van mijzelf in het colofon van het boek. Deze foto was zijn idee, en daarbij heb ik nog heel lang getwijfeld of ik hem wel daadwerkelijk zou toevoegen. Maar door de invloed van mijn omgeving zie je de foto terug in het boek!:-)

 7. Als noorderling begrijp ik weinig van carnaval maar geniet wel enorm van al die prachtige kostuums en vrolijke gezichten! Heel mooie fotoserie.

 8. Prachtige foto’s weer, Berthi!
  Zo komen we al helemaal in de stemming.
  In Kerkrade (Zuid-Limburg) worden met carnaval veel clownspakken gedragen. Dat is heel praktisch, want je kunt er, net als bij de boerenkiel, een warme trui onder aantrekken. En dat is met dit weer wel aan te raden voor het “klonetrekke” op carnavalsdinsdag. (Maar het is al heel lang geleden, dat we hebben mee getrokken ;-))

 9. Mooie foto’s Berthi!
  Wat de Hollanders als carnaval kennen, is het Brabantse carnaval. Het échte Limburgse carnaval is een Rijnlands carnaval met zittingen (te vergelijken met een revue met cabaret), een optocht waarin de hele maatschappij op de hak genomen wordt. Liedjes als ‘worstjes op mijn borstjes’ ‘er staat een paard in de gang’ e.d. hebben niks uit te staan met het Limburgse carnaval. Dit soort uitingen van vrolijkheid worden hier ook steeds meer geweerd.
  Blijft natuurlijk het feit dat er tijdens de carnavalsdagen (te) rijkelijk alcohol vloeit.

 10. Wat waas ’t weer gezellig in de Klaosstraot. Weej hebbe weer gelôk gehad mit ’t waer. De suus maar. De kriegs ’t waer wie ze ’t verdiens. Schitterende foto’s.
  Zelf heerlijk geblaose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *