Friese merklap 1786 anno 2013 – Grietje en Hansje

Wat een reclame al niet kan doen. We zijn nu bijna twee jaar verder en wat ben ik blij dat er nog steeds veel belangstelling is voor de Friese merklap anno 1786. Er zijn al veel nieuwe merklappen geborduurd nadat het patroon verscheen op dit blog. Vandaag voeg ik aan deze reeks wederom twee fraaie nieuwe merklappen toe. We beginnen met de merklap van Grietje.


GrietjeN: ‘Ik ben zelf in Berlikum (Friesland) geboren en ik denk dat de merklap van Douwe Egberts me daarom erg aansprak. Ik heb de lap geborduurd in vijf verschillende kleuren: 377, 930, 931, 782 en 783. Ook heb ik verschillende borduursteken gebruikt. Met veel plezier heb ik eraan gewerkt.’


HansjeG: ‘Ik heb gekozen voor DMC 937. Rechtsonder heb ik een ‘foutje’ gemaakt waardoor ik de rest ook weer een beetje heb aangepast.’

Twee merklappen geborduurd van hetzelfde patroon en toch zo verschillend. Dat is wat ik nu zo mooi vind en ik houd er wel van als er een ‘foutje’ in een merklap zit. Geeft extra charme. Overigens, wat een bijzondere namen vandaag. Toeval, zullen we maar zeggen.

Vind je het leuk om alle Friese merklappen 1786 anno 2011-2013 nog eens te bekijken, ga dan naar deze log en deze en kijk ook nog eens naar de fraaie Douwe Egberts merklap van MaaikeW.

13 gedachten over “Friese merklap 1786 anno 2013 – Grietje en Hansje

 1. Wat zijn dit ook weer een mooie werken, schitterende kleuren dames.

 2. Door het gebruik van andere kleuren worden het toch heel persoonlijke DE-merklappen.
  Inmiddels zijn wij de tel kwijt. Erg mooi Hans en Grietje.

 3. hans en grietje hebben in het heksenhuisje mooie merklappen getoverd. Basje

 4. En Douwe Egberts heeft hier nog steeds niet op gereageerd? Ook niet nu ze weer helemaal Fries zijn? Een reactie van hun kant zou ze niet misstaan.

 5. Mooie merklappen en zo persoonlijk door de eigen kleurgebruik.
  Heb het patroon uitgeprint voor ooit.
  Ben dan wel groningse,maar de merklap is zo mooi.
  gezellige dag (met dit grijze regenweer-echt borduurweer)
  groetjes,Truus uit Drenthe

 6. Geweldig! Het zien van deze merklappen kan zo inspireren, ik hoop dat ook deze merklappen van Hansje en Grietje te zien zullen zijn in Leeuwarden bij Museum Pakhuis Koophandel.

 7. @MaaikeW, inmiddels zijn er al aardig wat prachtige nieuwe Friese merklappen 1786 geborduurd. In gedachten zie ik ze allemaal in Museum Pakhuis Koophandel hangen. Prachtig geheel!

 8. Ik vind het leereffect wat uitgaat van de verschillende versies van deze merklap heel erg groot. Daardoor alleen al is het heel erg leuk om naar deze merklappen te kijken!

 9. Hallo Berthi,

  Allereerst heel hartelijk dank voor de zoektocht en alle informatie over de Friese Merklap 1786.
  Ik wil er een gaan maken, maar ik weet niet hoeveel en wat voor stof ik daarvoor moet gebruiken.
  Kan je mij dat vertellen ?
  Alvast bedankt.

  Cornelia

 10. @Cornelia, het is heel persoonlijk welke stof je wilt gebruiken. De ene persoon wil graag op heel fijn linnen borduren en de ander liever op bijvoorbeeld aïda stof. Ikzelf borduur graag met één draadje DMC borduurgaren en de ander liever met twee draadjes. Daarom is het ook heel moeilijk om te zeggen hoeveel borduurgaren je nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook gewoon restjes borduurgaren gebruiken en je daardoor laten verrassen hoe het eindresultaat zal zijn. Er zijn dus heel veel mogelijkheden. Ik wens je alvast heel veel borduurplezier en kijk al uit naar je merklap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *