Textielpost – Het Koninklijk Huis

Historische dag vandaag! Vanavond om 19.00 uur maakte koningin Beatrix haar aftreden bekend. Op 30 april 2013 zal haar zoon de Prins van Oranje ingehuldigd worden als koning Willem-Alexander en niet als koning Willem IV en prinses Máxima zal de titel koningin mogen gebruiken, maar niet ingehuldigd worden als koningin. Vanaf 2014 zullen we voortaan een koningsdag hebben op de dag dat prins Willem-Alexander jarig is, dus op 27 april. Een prima besluit, alhoewel we ons nog best eens zullen vergissen en in plaats van koningsdag de naam koninginnedag zullen gebruiken. Maar ook dat zal goed gaan na verloop van tijd.

Hoe actueel is mijn textielpost van vandaag dan. Van MaaikeW ontving ik vorige week een textielkaart van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima die op 2 februari 2002 in het huwelijk traden.


MaaikeW: ’30-11-2012, Over een jaar precies begint 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden met een spektakel op het strand van Scheveningen. Voor mijn gevoel was het huwelijk van Willem-Alexander & Máxima het laatste spektakel, de geboorte van Amalia is toch weer van een andere orde. Hoe dan ook, het was een mooi plaatje die dag, Máxima in haar jurk van Valentino, Parijs. Wist je dat er in de militaire kringen met spanning is uitgekeken naar welk krijgsmachtonderdeel Willem-Alexander het uniform aan zou trekken? Hij kon kiezen uit:
-marine uniform – donkerblauwe jas
-luchtmacht – lichtere blauwe jas
-landmacht – zwarte jas.
Hij heeft gekozen voor het marine uniform met sabel als kapitein ter zee bij de Marine.’

Het jaar 2013 is nu al in alle opzichten bijzonder. Koningin Beatrix wordt op 31 januari (toevallig ook de geboortedag van onze oudste zoon Matthijs) 75 jaar en dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat prins Willem Frederik werd benoemd tot soeverein vorst. Zo komen we dan toch weer bij mijn nieuwe boek terecht. Want hoe kan geschiedenis ineens toch actueel worden? In mijn boek staat een bijzonder herinneringsmerklapje afgebeeld met de jaartallen 1813 en 1815. Het verhaal achter dit merklapje beschrijf ik in mijn boek.

Vanmiddag ging ik naar mijn boekhandel omdat ik een boekenbon had liggen die alleen deze week nog ingeleverd kon worden. Ik ging naar huis met het boek Argentijnse avonden van Carolijn Visser. Op de achterkant van de cover staat te lezen: ‘De Hollandse consul, Ida van Mastrigt, bereidt zich voor op het bezoek van koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en Máxima aan de Hollandse kolonie van Tres Arroyos, vijfhonderd kilometer ten zuiden van Buenos Aires.’ Toeval…

Tevens bracht ik vanmiddag de eigenaresse van de boekhandel op de hoogte van mijn nieuwe boek dat er eindelijk aan komt. Zij was enthousiast en wil graag het boek in de etalage van de boekwinkel plaatsen! Prachtig! Maar goed, dan hebben we de maandag nog niet helemaal doorgenomen. Ook goed nieuws over het papier dat gebruikt zal worden voor mijn boek en de speciale bindwijze voor de rug van het boek. Tienstuks doet alle moeite om het boek zo te maken zoals Annette van Waaijen en ik het graag willen hebben. Super!!!

Tja, en dan nog is de maandag niet voorbij. Vandaag sprak ik sieradenontwerpster Corina Rietveld. Na al het werken, mocht ik mijzelf best eens trakteren op een cadeautje… Ik heb een borduurring uitgekozen die Corina deze week gaat maken zodat ik die kan dragen tijdens de presentatie van mijn nieuwe boek! Hoe bijzonder kan een gewone maandag ineens worden!

10 gedachten over “Textielpost – Het Koninklijk Huis

 1. Ik was al eerder vanavond komen kijken of je aandacht zou besteden aan deze historische dag.
  En jawel!! ☺☺☺

  Jouw verhaal voegt nog iets leuks toe aan deze dag. Nog een paar weken wachten en dan kunnen we allemaal het verhaal lezen over dat bijzondere lapje in je boek.

 2. @Ine, uiteraard kan ik niet voorbij gaan aan deze bijzondere dag. Deze textielkaart had ik klaarliggen voor 2 februari, maar heb ik nu met een heel goede reden eerder geplaatst.

 3. Dat was een drukke , maar met veel resultaat gevulde Maandag Basje

 4. Kom je ring in Zwolle bewonderen…wat een leuk idee om jezelf te belonen dat mag ook wel want je hebt veel doorzetting moeten hebben om tot resultaat te komen.
  Heb je ook dezelfde kleuren als op het plaatje??

 5. Wat een dag met al die bijzondere dingen, supemooie ring trouwens.
  Komkijken als je het niet al te druk hebt in Zwolle.
  Groetjes ELza.

 6. Dit is een wel heel speciale dag voor jou geworden,die je niet gauw vergeet!!!
  Ben wel heel nieuwsgierig geworden hoe jouw ring eruit gaat zien.
  Weet nog niet welke dag ik kom in Zwolle,denk op een rustige dag.Is dat zondag of donderdag?
  Gisteren voor mij een dag met een speciale herinnering-onze ondertrouwdag-weet ik,niet zo speciaal als trouwdag,maar nu met de aankondiging van Beatrix toch weer een beetje bijzonder.
  zonnige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 7. @Truus uit Drenthe, voor jou dus ook een speciale dag!

  Ik denk dat zowel de donderdag als de zondag de rustigste dagen zijn. Dit jaar is voor het eerst dat de beurs ook op donderdag is.

 8. Gister ontdekte ik dat ik toch echt “oud”word Berthi! Ben in de oorlog geboren en heb als tweede naam Wilhelmina gekregen. Juliana nog meegemaakt en toen
  Beatrix en nu straks Willem Alexander!
  Stuur je binnenkort een foto van Wilhelminatextiel.

 9. @Nelly Veenstra, wat is ‘oud’? Jij komt bij mij jeugdig over doordat jij veel interesses hebt en veel belangstelling toont op allerlei gebied.

  Leuk, ik kijk uit naar de foto van het Wilhelminatextiel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *