Het breiwerk van Loes Veenstra


Loes Veenstra heeft vanaf 1955 meer dan 500 truien gebreid die nooit zijn gedragen. Christien Meindertsma ontdekte vorig jaar deze truien en besloot om ze te gaan fotograferen en er een boek van te maken. Christien: ‘Sommige truien hebben bizarre designs, maar er zitten ook echt prachtexemplaren tussen. Alle truien heeft ze in de afgelopen vijftig jaar gebreid en schetsen samen een tijdsbeeld van motieven en kleuren. Zo zit er een neon roze trui van synthetische angorawol tussen uit de jaren tachtig.’
Als eerbetoon aan Loes Veenstra en haar truien werd er ook een flashmob gemaakt met de buurtbewoners die allemaal een trui dragen van Loes. Je kunt het vrolijke filmpje hier bekijken.

12 gedachten over “Het breiwerk van Loes Veenstra

 1. e mail ontvangen-dank je wel.
  Deze mevrouw was laatst ook op de tv en heb de truien toen bewonderd.Er waren hele mooie truien bij.
  Gezellige dag zaterdag in Nijkerk.
  groetjes,Truus uit Drenthe

 2. Ongelofelijk he, wat een productie!! En dan te bedenken dat ze ze voor niemand speciaal breidde…! Geweldig dat zij nu zo in het zonnetje wordt gezet, ik vond het een ontroerend filmpje!

 3. Ik kreeg een beetje kippevel toen ik het filmpje zag. 500 truien, dat is 10 per jaar ! En dan zo maar breien voor niemand, dat is toch wel heel bijzonder.
  Waar gaan de truien uiteindelijk naar toe ? Naar een koud arm land ? Die gele trui was echt zo’n tachtiger jaren trui, overdwars gebreid met allerlei soorten wol. Heel leuk om te breien overigens.
  Groet Margriet

 4. @Noor, ik had dit filmpje inderdaad al eerder op facebook gezet!:-)

  @Margriet, de truien zouden geveild worden. Ik neem aan dat dit al gebeurd is.

 5. Ik heb het nog een keer bekeken, wat leuk is dit………
  En waarom breit iemand z’n halve leven voor NIEMAND???
  Er schijnt ook een boekje van te zijn, heeft ze in ieder geval wel een keer eer van haar werk!

 6. dat werd een eerbetoon en een heerlijk ouderwets straatfeest. Fijn weekend Basje

 7. Ja, kostelijk het filmpje weer eens te zien…Heb indertijd het boek besteld en van een boekje is geen sprake hoor! Een kleine heel dikke pil waarin op 556 (!) bladzijden alle truien van Loes staan. Prachtig uitgevoerd (ik ben niet alleen handwerkster maar ook bibliofiel 🙂 De omslag is gemaakt van vezels uit een aantal truien van Loes die té beschadigd waren. Dus ook die truien zijn er op die manier nog in opgenomen. De veiling komt nog. Wie daarover meer wil weten: kijk even op http://www.objectrotterdam.nl of op http://www.art-warehouse.nl

 8. Prachtig toch al die kleuren mensen met die mooie truien. Eendrachtiger kan haast niet. Zo zie je maar weer dat handwerken mensen samenbrengt.

 9. Ook ik heb genoten van het filmpje, wat een vrolijk en kleurrijk geheel. Het was voor mij nog bijzonderder, omdat ik van 1947 tot 1953 in die buurt ben opgegroeid en daarna ben ik verhuisd naar een ander deel van Rotterdam-Zuid.
  Bedankt Berthi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *