STITCH!


Anna Torma: Party with dionysos.

In de tijd dat het Karmelklooster bewoond werd door de ongeschoeide Karmelietessen (1936–1993) werd er door de zusters aan handwerken en iconen schilderen gedaan. Zo zijn de rugleuningen van de stoelen in het Vredespaleis, met de wapens van diverse landen erop, door de zusters geborduurd.


Cas Holmes: Sparrow and starling.

In 1993 verlieten de zusters dit klooster in Drachten. Ondertussen zijn we in 2013 twintig jaar verder. Iets om bij stil te staan en te markeren. In aansluiting op de borduurkunsten van de zusters Karmelietessen gaat er op zaterdag 9 februari 2013 een fantastische tentoonstelling van start in het Karmelklooster in Drachten onder de naam STITCH! met internationaal werk van topontwerpers. Deze kunstenaars laten zien wat je kunt doen met naald en draad.


Iska Jarnicka: The sunday afternoon on the beach.

Kunstenaars uit Engeland, Canada, Polen en Nederland nemen deel aan STITCH! Zij exposeren wereldwijd. Het werk van hen hangt in diverse musea onder andere in Japan en in het Museum of Arts and Design in New York en in tal van particuliere collecties.


Detail van een werk van Tilleke Schwarz. Tilleke geeft in de loop van de expositie twee keer een lezing over haar werk op een zondagmiddag. Hetzelfde weekeinde geeft zij ook een tweedaagse workshop (dus ook twee keer). Het Karmelklooster is tegenwoordig een soort conferentieoord en de cursisten kunnen dus blijven logeren in kloosterstijl (eenvoudig). Haar cursus is gericht op inspiratie opdoen en ontwerpen en een klein beetje techniek (alle mogelijkheden van draadopnaaien) en tot slot kun je de zondagmiddag haar lezing bijwonen. Het is voor alle niveaus, dus geen eisen vooraf, alleen een beetje durf om eens wat te proberen en gevoel voor humor. Het ontwerpen wordt gedaan op papier, want op stof zou veel te veel tijd vragen. Het voordeel van papier is ook dat je vrij kunt experimenteren en geen risico loopt dat je een mooi stuk stof verknoeit. Het papier is aanwezig, stof en borduurgerei moet men zelf meebrengen.

De expositie STITCH! loopt van 9 februari 2013 – 28 april 2013. Geopend op donderdag, vrijdag en zondag, van 13.00 tot 17.00 uur. Groepen op afspraak, ook door de week. Entree: € 10,- inclusief kopje koffie of thee.

4 gedachten over “STITCH!

 1. Als ik het goed onthouden heb, dan is in datzelfde klooster een kamer te zien met allemaal verschillende tegeltjes. Heel mooi.

 2. Dat is ook toevallig. Ik zag vandaag in het blad van de Alde Fryske Tsjerken (ik weet niet of ik het goed schrijf, maar kan het wel goed uitspreken ) een heel artikel over dit zelfde klooster staan. Met veel mooie foto’s. ik wist niet dat de nonnen zo mooi konden borduren.
  Toen ik vroeger naar school en later naar mijn werk in Drachten ging, kwam ik altijd langs het klooster. Dan is er nu een mooie gelegenheid om er naar toe te gaan en het van binnen te bekijken. Misschien geef ik mij wel op voor de workshop, alhoewel ik vrij borduren best “lastig” vind. Ik noteer de datum in mijn agenda.
  Groet Margriet.

 3. Hallo Margriet,
  de workshop gaat vooral over het ontwerpen van een nieuw borduurwerk. Dat mag natuurlijk ook in kruissteek worden gedaan. Ik neem altijd ruitjes papier mee als hulpje om dat mogelijk te maken.

  Hartelijke groet,

  Tilleke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *