Textielpost – Lund

Ondanks dat ik het vrij druk heb met mijn nieuwe boek, gaat het project Textielpost gewoon door. Zoals ik al eerder schreef is het plaatsen van de prachtige textielkaarten een beetje in de verdrukking gekomen de laatste tijd, maar dat ga ik snel goedmaken. Voordat ik begin met de kaarten uit Lund wil ik nog even voor de duidelijkheid zeggen dat ik vier dagen op de Handwerkbeurs Zwolle sta, van 14 tot en met 17 februari 2013. Dit was niet duidelijk voor iedereen. Je kunt me vinden bij stand 45a.


MarjaS: ‘Dank voor de leuke huisjeskaart; ik kende de huisjes inderdaad, maar niet in verband met kaarten (textiel-) en postzegels. En kijk eens wat me nu in handen is gekomen: een textielkunstkaart uit een tentoonstelling van ene Ulva Ugerup. Eén van m’n Zweedse vriendinnen kwam er mee aandragen (je begrijpt dat ik ook met deze en gene hier over jouw aktie heb gesproken). Ik wist niet wat ik zag en hoop dat jij er ook nog blij mee bent, m.a.w. of je nu niet ineens teveel van het goede krijgt, te veel dus uit één en hetzelfde land. Aannemend dat deze kaart het sluitstuk zal vormen van mijn bijdrage aan jouw geweldige blog, groet ik je hartelijk en wens je nog eens veel plezier en succes!’

Titel van het werk van Ulva Ugerup is Kretslopp (Kringloop). Linksonder op de doek staat te lezen Het hout is voor de kringloop van het leven.
Een bijzonder werk van Ulva en natuurlijk krijg ik niet teveel textielkaarten uit één en hetzelfde land. Met iedere textielkaart ben ik ontzettend blij en elke kaart is bijzonder en speciaal! Daarbij maakt het toegevoegde verhaal een kaart helemaal uniek!


MarjaS: ‘Je ziet, het houdt niet op! De vriendin die met de Ulva U. – kaart kwam aanzetten, had bijgevoegde kaartje in een tweedehands spullenzaak in Lund zien liggen. Alles wat er op gekliederd staat aan “afspraken en aantekeningen” kun je natuurlijk negeren, maar wat linksonder gedrukt is, kan wel interessant zijn voor je: Met kroon getooide haan met ruiter, Rijkussen, wolborduursel, 1804. Klagstorps sn (klein dorp), Oxie hd, Skåne Kulturen, Lund (museum/openluchtmuseum). Ik zeg niet meer dat dit de laatste kaart is, want verrassingen zijn altijd mogelijk. Bedankt trouwens voor de leuke kaart uit het Noord-Limburgse: bijzondere dracht, bijz. types ook! sn=socken (klein dorp), hd=härad (regio, landschap). Het zijn ouderwetse begrippen; ik heb dit nagevraagd, zo heb ik weer wat bijgeleerd!’

2 gedachten over “Textielpost – Lund

 1. Voordat ik je blog ontdekte,had ik nog nooit van textielkaarten gehoord.
  Na je diverse blogs hierover,kijk ik nu met andere ogen naar kaarten.
  Was wel altijd geinteresseerd in klederdrachtkaarten,maar met de textielkaarten wordt het alleen maar interessanter omdat er toch ook verbingen tussen die 2 soorten zijn.
  Dank je wel voor je verhalen hierover.
  gezellige zondag
  groetjes,Truus uit Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *