Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam

Voordat ik van start ga met mijn eerste uitgebreide log van het nieuwe jaar, wil ik iedereen een gezond en fantastisch 2013 wensen. Maak er een mooi jaar van! Voor mij wordt 2013 het jaar dat precies tien jaar na mijn eerste publicatie ‘Wascht en manghelt glat of ick sla iou vor iou gat’ mijn tweede publicatie verschijnt onder de titel ‘Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam’. Via Groeimeter boek heb je het groeiproces kunnen volgen en ik ben enorm blij dat ik op nieuwjaarsdag kan vertellen dat mijn boek ‘Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam’ gepresenteerd wordt op de Handwerkbeurs Zwolle die haar 10-jarig jubileum viert. Hier kun je lezen over de activiteiten die op de beurs plaatsvinden.

Waarom Zwolle? We gaan terug naar 1996: Catharina Elisabeth Ruinemans-Derks en haar man besluiten afstand te doen van de tien merk- en stoplappen uit haar familie. Hun kinderen hebben immers geen belangstelling voor het familietextiel. Heel toevallig lees ik over de verkoop van het handwerk en na meerdere gesprekken met de eigenaars wordt de koop gesloten. De merk- en stoplappen verhuizen van Zwolle naar Venlo en wat is er dan mooier om het boek nu te presenteren in Zwolle! Catharina Elisabeth Ruinemans kijkt er naar uit om mijn boek op 15 februari in ontvangst te nemen op de Handwerkbeurs. De presentatie begint die dag om 11.30 uur en ik nodig je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Overigens start de verkoop van het merklappenboek al op 14 februari.


De cover van het boek bestaat uit kleine afbeeldingen die terug zijn te vinden in het boek. De afbeeldingen lopen door naar de achterkant en de binnenflappen van het boek. In totaal zijn dat 20 verschillende plaatjes. Het ontwerp is van Annette van Waaijen die tevens de lay-out van het boek heeft gedaan. Mooi strak, duidelijk en helder vormgegeven.

Dit feestje wil ik graag met jullie vieren door ‘Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam’ tijdelijk aan te bieden voor de introductieprijs
€ 24,95 – exclusief verzendkosten. Tot en met 17 februari 2013 kun je intekenen voor deze speciale prijs. Op de Handwerkbeurs Zwolle zal het boek eveneens te koop zijn voor € 24,95. Je kunt mij vinden bij stand 45a. Vanaf 18 februari 2013 wordt de prijs
€ 27,50 – exclusief verzendkosten.
Heb je belangstelling voor mijn tweede boek, stuur dan een e-mail naar: Berthi Smith

Na het financiële gedeelte wordt het tijd om het over het belangrijkste deel van het boek te hebben: namelijk de inhoud. Na jaren van onderzoek te hebben gedaan in het Stadsarchief Amsterdam werd het tijd om uit de enorme hoeveelheid gevonden gegevens een informatief en interessant verhaal te gaan schrijven. Dat werd selecteren en een verhaallijn bedenken. Door mijn liefde voor de merk- en stoplappen en het verhaal achter het handwerk dat ik zo belangrijk en boeiend vind, heb ik uiteindelijk gekozen voor een verhaal waar drie lijnen in terug zijn te vinden die samen worden verweven tot één geheel. Al lezende zul je snel ontdekken dat de familiegeschiedenis, de geschiedenis van het Burgerweeshuis van Amsterdam en het verhaal van het meisje dat de merk- en/of stoplap maakte met elkaar worden verbonden. Door vanuit meer invalshoeken te werken is er een sterker verhaal ontstaan.


Verder besteed ik een hoofdstuk aan de dracht van de weesmeisjes en vind je in het boek zes bijlagen waarbij een overzicht van de suppoosten (personeel) die werkzaam zijn geweest in het Burgerweeshuis van Amsterdam, met name de suppoosten waarvan de initialen voor kunnen komen op een merklap. Aan de hand van deze lijst kun je veel namen terugvinden op een merklap die gemaakt is in het Burgerweeshuis van Amsterdam.


Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam, ‘Ik heb een letter niet goed op de stofdraad geborduurd’ is rijk geïllustreerd (waarbij de merk- en stoplappen paginagroot staan afgebeeld) en heeft 164 pagina’s. Het is een softcover uitgave met een afmeting van 26 x 20 cm en heeft een Engelse summary. Het boek is ingenaaid met rood garen. Bij het boek hoort op een groot los vel papier het patroon van de merklap die Kaatje Eijgensteijn in 1836 maakte in het Burgerweeshuis van Amsterdam. In het boek komt ook een apart katern met extra borduurpatronen dat op hetzelfde papier wordt gedrukt als het grote patroon. Dit katern wordt mee ingenaaid met de rest van het boek. ISBN: 978-90-807994-0-0
Prijs tot en met 17 februari 2013 € 24,95 – exclusief verzendkosten, hierna is de prijs
€ 27,50 – exclusief verzendkosten.


Tijdens de Handwerkbeurs Zwolle is het boek eveneens te koop voor € 24,95. Op de website kun je vooraf je toegangskaart kopen. Voordeel is dat je direct door kunt lopen naar de hal zodat je niet in de rij voor de kassa hoeft te wachten. De Handwerkbeurs Zwolle is van donderdag 14 februari tot en met zondag 17 februari 2013. Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de zondag want op die dag sluit de beurs om 16.00 uur. Als je op zondag je man meeneemt naar de beurs, dan hoeft hij geen kaartje te kopen.


Als laatste wil ik iets zeggen over het grote merklappatroon dat bij het boek wordt gevoegd. Het patroon is zeer zorgvuldig getekend door Loes de Kleuver. Zij heeft ernaar gestreefd om het originele borduurwerk zo dicht mogelijk te benaderen.
Kaatje Eijgensteijn borduurde de ene keer over één draadje, de andere keer over twee of zelfs drie draadjes. Voor de tussenruimte tussen de letters hield Kaatje soms één draadje en de andere keer weer twee of zelfs drie draadjes aan. Dit is niet aan te geven op een patroon. Loes heeft daarbij zoveel mogelijk gekeken hoe de letters in de voorgaande en de volgende rij staan geborduurd om op deze manier zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven en daar is Loes erg goed in geslaagd. De kleuren die uitgezocht zijn benaderen zeer dicht de kleuren die Kaatje gebruikte in 1836. Overigens maakte Kaatje foutjes in de motieven. Die foutjes zijn ook bewust in het patroon geplaatst. Het is de keuze aan de borduurster om deze foutjes over te nemen of om ze zelf te verbeteren.

Ik hoop dat je samen met mij gaat genieten van een prachtig vormgegeven merklappenboek waar veel nieuwe informatie in staat en dat je daarnaast veel lees- en borduurplezier zult beleven aan dit boek.

De laatste vier afbeeldingen laten enkele pagina’s uit het boek zien zodat je een indruk krijgt van de vormgeving.

66 gedachten over “Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam

 1. Hallo Berthi

  Allereerst alle goede wensen voor 2013.
  Ten tweede gefeliciteerd met je nieuwe boek.
  Ik ben erg geinteresseerd en zou hem graag willen kopen, alleen ik weet niwt of ik naar Zwolle kan. Is er een andere manier om het boek te verkrijgen ?
  graag hoor ik hier over. mijn email is vandertol@zeelandnet.nl
  Ik hoop echt dat je veel succes zult hebben met jouw boek.
  Annemieke van der Tol Terneuzen

 2. Gelukkig nieuwjaar Berthi! En heel veel succes met je boek! Ik schrijf je nog een mailtje of ik kom het in Zwolle halen. Even over nadenken….Komen halen is natuurlijk veel leuker!

 3. Complimenten Berthi, wat ziet dat boek er mooi uit!!
  Zeer uitnodigend ook.
  Nóg een reden om naar Zwolle te gaan ☺

 4. Hallo Berthi,
  Ook ik kom je boek graag halen in Zwolle. Maar dan wil ik natuurlijk wel een gesigneerd exemplaar. Oef wat doe ik je nu weer aan.
  Zie je in Zwolle,
  Groetjes,
  Anneke SK

 5. Wij wensen jullie ook een heel gelukkig Nieuwjaar.en heel veel handwerk plezier, waar we allemaal van kunnen genieten, als je het laat zien, en waar we inspiratie van kunnen opdoen
  Groetjes Joke

 6. Voor jou een heel mooi, gelukkig, gezond, warm 2013. Vol vriendschap, creativiteit en inspiratie.

 7. Wat een prachtig begin van het jaar 2013. Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal.
  Wat je ons laat zien ziet er prachtig uit.

 8. Proficiat !!!
  Je boek klaar !!!
  Prachtig !!
  Een mooi begin van dit nieuwe jaar !!!
  Leg voor mij maar alvast tzt een boek klaar !!

 9. Wat een super mooi begin van een verwachtingsvol jaar. Wat een prachtig boek is het geworden. Ik ga mijn vriendinnen in Nederland vragen om een exemplaar (ja! ook wil het gesigneerd!) in Zwolle te kopen. Ik kan weliswaar niet borduren maar zo’n mooi boek geeft ook zonder deze vaardigheid vast veel kijk- en leesplezier.

 10. Op de eerste plaats wil ik jouw en je familie een heel goed en gezond 2013 toewensen.Het nieuwe jaar begint voor jouw wel heel erg goed.Gefeleciteerd met je prachtig nieuw boek.Kom het zeker in Zwolle ophalen Groetjes Janny ten Haaf.

 11. Een geweldige start van 2013 met HET bericht op de web-log..
  Natuurlijk probeer ik Vrijdags in Zwolle te zijn ..gelijk in de Agenda gezet !!
  Het omslag van je boek ziet er Stijlvol uit
  en beloofd veel …. ik denk je loopt nu op WOLKEN ???

 12. @Jenny, oh dat ziet er mooi uit! Dat had ik nog niet gezien. Ik ga de link toevoegen in de log!

  @Licia Huizer, nou… ik loop nog niet helemaal op WOLKEN! We zijn er bijna, maar nog niet helemaal! We zijn bezig met de allerallerlaatste loodjes!

 13. gefeliciteerd met je boek ik ben erg benieuwd naar je boek .Ik hoop dat ik naar de beurs kan.Openbaarvervoer is voor mij iets te vermoeiend dus ik hoop dat ik met iemand mee kan rijden.Maar we zullen zien in ieder geval wens ik je veel suc6 met je boek.
  Groet Elly

 14. PROFICIAT !! het lijkt mij een geweldig naslagwerk en zéér inspirerend !

 15. Berthi, deze eerste foto’s van je boek zien er zo gaaf uit! Ik heb geen speciale interesse in merklappen, maar dit boek laat me wel watertanden. Wie weet kom ik naar Zwolle om het boek met eigen ogen te zien en wellicht te kopen.
  Succes met de laatste loodjes.

 16. Gefeliciteerd met de geboorte van het BOEK !
  Beschuit met muisjes ter ere van deze geboorte????
  Maar welke,rose of blauw want het is HET boek???????
  Zou het me lukken 15 februari Zwolle ?

 17. Wat een mooi begin van het nieuwe jaar. Naar Zwolle kan ik niet maar ik ga je een mailtje sturen. Verheug me nu al op het boek.
  Succes met de laatste loodjes. Martine

 18. Ik probeer ook aanwezig te zijn, en je weet zeker met wie ik zal reizen.

  Heel veel succes met de laatste loodjes. Hou er maar een vast voor mij in Zwolle.

  En heel veel goede wensen voor het nieuwe jaar. Dat jou boek maar wereldwijd een succes mag worden.

  Ziet er al veel belovend uit.

  Lieve groetjes José

 19. Van harte Berthi met de geboorte van.. precies, je nieuwe boek! En natuurlijk nog alle beste wensen voor dit nieuwe jaar, dat het maar een mooi en goed jaar voor je mag worden!! Wat geweldig dat je ons nu een inkijkje kan laten geven, en wat ziet het er mooi uit!!! Complimenten, ik ben heel benieuwd naar de rest! Lieve groet Lupineke

 20. Voor jou ook heel veel liefde,gezondheid en geluk voor het nieuwe jaar.
  En van harte gefeliciteerd met je prachtige boek!
  Of ik op de 15e kom naar Zwolle,weet ik niet,maar ik ga zeker naar de handwerkbeurs!
  En een boek wil ik ook graag kopen.
  En voor de beschuitmetmuisjes-gewoon allebei er op doen-altijd goed.
  Geniet er van en succes met de laadste loodjes.
  groetjes,Truus uit Drenthe

 21. ps Als ik je een mail wil sturen,dan reageert de site niet.
  Je hebt mijn mail adres,dus mag ik op deze manier jouw boek kopen? Dan hooor ik wel wat ik moet doen om te betalen.
  Alvast bedankt en excuses voor dit ongemak.
  groetjes,Truus uit Drenthe

 22. Berthi en voor al die mensen die je lief hebt, Veul heil en zegen gewenst voor het nieuwe Nieuwe Jaar.
  Mailtje volgt.

 23. Het is gelukt, je boek is af, wat een fantastisch begin van het nieuwe jaar!
  Natuurlijk ben ik erg benieuwd naar de inhoud, ik mail je nog.
  En voor dit nieuwe jaar de allerbeste wensen voor jou en de hel familie!

 24. Hallo Berthi,
  Voor jou en je familie de beste wensen voor 2013. En wat een prachtig boek is het geworden. Gefeliciteerd !
  Des te meer een reden om 15 februari naar Zwolle te gaan en het boek te kopen.
  Groet Margriet

 25. Berthi wat ziet het boek er grandioos uit, gefeliciteerd! Ik hoop dat je mailbox overstroomt met bestellingen, die van mij heb je al binnen. Heel veel succes met de laatste voorbereidingen en het uitvoeren van de bestellingen en geniet van alle voorpret van de uitreiking en alle complimenten die je over dit boek gaat krijgen, het is je gegund! Groetjes, Maaike

 26. Een gelukkig en kreatief nieuwjaar. Het boek ziet er prachtig uit. Ik ga dit zeker kopen op de Handwerkbeurs.
  Fijne dag.

 27. Ha Berthi, eindelijk. Wat moet dat een heerlijk gevoel zijn. Ik zal een logje maken over je boek en ik heb je een mail gestuurd.
  Een goed jaar gewenst!

 28. Berthi, gefeliciteerd met je boek. Geweldig ziet het er uit. Wat een goed begin van het jaar voor jou. groetjes Marijna

 29. Met de lapttop op schoot krijg je dat, moet natuurlijk harlingen zijn.

 30. Dag Berthi!

  Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar! Eeen beetje laat, maar ik was
  ziek. Gefeliciteerd dat je boek er is!!! Helaas kan ik niet naar Zwolle, maar wil
  dolgraag je boek bestellen, is er een andere mogelijkheid?

 31. wow berthi!
  wat een feestelijk moment – nu al. de sluier is opgelicht en daar is je boek. van harte gefeliciteerd alvast. een schitterend begin van het nieuwe jaar. ik heb 15 februari al in mijn agenda gezet. ik hoop dat het lukt om te komen: ik wil je graag in levende lijve zien stralen na het afronden van deze megaklus.
  het lijkt mij een heel boeiend boek. GEFELICITEERD!!!

 32. wat ziet t er mooi uit!!!!! wil je mij er eentje opsturen? wat zul je trots en blij zijn ,wat een werk is t geweest en heerlijk je eigen dikke boek!!!! gefeliciteerd berthi

 33. Berthi wat een mooi begin van het nieuwe jaar. Ik heb al een plekje gereserveerd in mijn boekenkast voor jouw nieuwe boek, dus stuur me de gegevens maar.

 34. Allereerst de beste wensen voor 2013 !! Ik wil graag een boek bij je reserveren en stuur je zo even een mailtje.
  Wat ziet het er prachtig uit.

 35. Geweldig,ik zie ernaar uit. Een goed excuus om nu wel naar de handwerkbeurs te gaan. Ik wil graag eentje aanschaffen.
  Bedankt voor al het werk

 36. Hallo Berthi.
  Wat een bijzondere start van het nieuwe jaar voor jou op deze manier.
  Gefeliciteerd hoor. Het ziet er prachtig uit je boek.
  En ja ik wil er graag een hebben. De datum staat op mijn kalender; even kijken of het ook echt lukt die dag te komen; dat is natuurlijk het leukste!

 37. Ik kom je boek kopen op de beurs. Ik kom uit amsterdam, heb vroeger voor school een werkstuk gemaakt over het burgerweeshuis, mijn dochter ook. En mijn moeder heeft een pop gemaakt met de kleding die de meisjes toen droegen, zie het plaatje in je boek. Mijn ouders hebben ook nog schilderijen van mijn opa met de jongens en meisjes erop. Tot in Zwolle.
  groeten
  cecile

 38. Goedemiddag,
  Ik woon al 31 jaar in Brazilie, ik houd erg veel van borduren. Sinds 2 jaar maak een deel uit van een borduurgroep, die erg fanatiek is, altijd op zoek naar wat er in de handwerkwereld gebeurt. Via deze groep heb ik je website gekregen! Ik wil weten wat het kost om twee boeken naar Brazilie te sturen ( Holambra, São Paulo) , een voor de groep en een voor mij. Misschien bestaat er nog meer interesse. Ik heb een rekening bij de Rabobank in Nederland, dus ik kan het bedrag zo overmaken. Gefeliciteerd met deze geweldige prestatie ! Ik hoop van je te horen ! Lisette Breg Gruisen

 39. Dear Mrs. Smith- Sanders,

  In English, I’m sorry, but I can’t speak your language….
  I like very much to read your nice blog…charming!
  And I would like to buy your new book.
  Thank you so much!
  Best wishes to you
  Heike Sohn

  My address:
  Heike Sohn
  Heidelberger Str. 25
  69151 Neckargemünd

 40. @Ute und Heike,
  Thank for ordering the new book.
  I will send you an e-mail this evening with all the details.

  Kind regards, Berthi

 41. Dag mevrouw,

  Ik wil graag uw boek ontvangen “Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis.
  Al jaren ben in bezit van een stoplappen uit 1906 van Marie de Vries uit het Maagdenhuis.
  groet, Aguy Koster
  Harmoniehof 18 I
  1071 TC. Amsterdam

 42. Vandaag was ik in Utrecht voor de lezingen georganiseerd door Ine de Boer, ideBe, en het Centraal museum n.a.v. de tentoonstelling BLUE JEANS en wat nam ik mee: Jouw boek, ik heb het aan een aantal mensen laten zien. IEDEREEN laaiend enthousiast, zoals ik natuurlijk al ben zodra ik het in handen kreeg, aangeleverd door Annette, jouw vormgever. De rode draad waarmee het boek is ingebonden viel iedereen op! Ik ga weer verder lezen……

 43. @Mieke, ontzettend leuk om je enthousiate reactie te lezen! En wat geweldig dat je mijn boek aan anderen laat zien! Erg mooi en fijn deze aandacht!

 44. Beste Berthi,

  Vanmorgen kreeg ik ter gelegenheid van mijn verjaardag jouw boek “merk en stoplappen”, dat je gesingneerd had, wat een verrassing. Met veel liefde aan mij gegeven, een prachtig boek.

 45. @Nel Tip, allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag en maak er een mooi nieuw jaar van. Ik wist dat je mijn nieuwe boek met je verjaardag zou krijgen!:-) Geniet ervan!

 46. Ik heb vandaag je boek gekregen van mijn beste vriendin Willy Peeters. Ik ben er zo blij mee, wil alles lezen, en alles weten. En zo bedankt dat je er iets in geschreven hebt. liefs Janita

 47. @janita mantel, heel fijn dat je zo snel het boek hebt ontvangen en met veel plezier heb ik het boek gesigneerd! Geniet van het lezen, kijken en borduren!

 48. het boek is prachtig en ik heb het al aan twee familie leden cadeau gegeven,die ook enthousiast zijn Nu wil ik er graag nog 1 cadeau doen,maar ik weet niet waar ik het boek kan kopen De andere twee kocht ik op de handwerkbeurs in Zwolle. Ik heb al gezocht bij BOl com ,maar daar kenden ze je boek niet. . Vast hartelijk dank en nog heel veel succes .

 49. Geachte Berthi , In Zwolle kocht ik twee boeken van je en dat was een reuze succes bij de familie leden waarvoor ik ze kocht . Nu wil ik er graag nog 1 cadeau doen maar ik weet niet waar ik het boek kan kopen. Ik heb gezocht bij Bol com maar daar kende ze het boek niet Zou je mij kunnen mailen waar ik het kan kopen/ Bij voorbaat hartelijk dank , Marie Sassen- Doyer

 50. @Marie Sassen-Doyer, geweldig om te lezen dat je familie zo enthousiast reageert op mijn nieuwe boek. Inmiddels heb ik je een e-mail gestuurd over het bestellen van het boek.

  Mijn boek is niet te koop bij Bol.com omdat ik het boek in eigen beheer uitgeef.

 51. Beste Berthi,
  Leuk dat je zo snel reageerde. Ik ben erg bang dat het me niet gaat lukken om naar Veldhoven te komen. Moet zelf mijn tentoonstelling inrichten in het Leids Wevershuisje. En er zijn nog meer dingen die dagen. Maar ik zou het wel leuk vinden als je me op de hoogte zou kunnen houden van exposities van Colette.
  Als jij je zo intensief met merklappen bezig hebt gehouden, getuige je interessante boek, is de naam van mijn moeder je wellicht ook niet onbekend: Mies Bloch. Ze was tekenares, maar heeft vooral naam gemaakt met haar kruissteekpatronen voor de Margriet en voor DMC.
  Greet van Duyn (van mijn Steek Plusgroep) heeft net een artikel over haar geschreven dat binnenkort gepubliceerd wordt.
  Misschien ontmoeten we elkaar ooit ergens.
  Groetjes,
  Saskia

 52. @Saskia Weishut-Snapper, de naam Mies Bloch is bij mij zeker niet onbekend. Naar aanleiding van dit logje:
  http://berthi.textile-collection.nl/2011/05/13/oilily-dutch-glory-cross-stitch-bag/
  hebben wij al eerder mailcontact gehad. Jammer dat het er nog steeds niet van is gekomen om elkaar te ontmoeten. Ik ben erg druk geweest met mijn boek en nu nog.

  Ik hoorde al van Greet dat zij bezig is om een aantal artikelen te schrijven over borduursters uit de vorige eeuw! Een ontzettend leuk initiatief. Ik kijk uit naar het artikel over je moeder. Ik wist niet dat Greet bij jou in de Steek Plusgroep zit.

  Jammer dat het je niet gaat lukken om naar Veldhoven te komen, want er zijn echt veel quilts van Colette te bewonderen. Als ik te horen krijg dat een nieuwe expositie over het werk van Colette wordt georganiseerd dan komt dat beslist weer op mijn blog te staan.

  Ik wens je veel succes met de voorbereidingen van je expositie in het Leids Wevershuis, een mooie plek voor tentoonstellingen!

 53. chère Mrs Berthi Smith Sanders
  Je viens de découvrir votre livre et j’aimerais l’acheter.
  Puis-je l’acheter avec Paypal ? merci de me répondre
  Michèle

 54. Wanneer u mij uw bankrekening stuurt en de prijs dan wil ik graag na betaling het boek ontvangen Merk- en stoplappen van het Burgerweeshuis Amsterdam.
  Een andere manier om dit boek te verkrijgen weet ik niet. Hartelijk dank, Lyda Rengers.

 55. @Lyda Rengers, leuk dat u belangstelling heeft voor mijn boek en een exemplaar wilt bestellen. Ik heb u zojuist een e-mail gestuurd met daarin alle gegevens.

 56. Goedenavond,
  Ik las net uw site over het boek met merk-en stoplappen. Ik ben op zoek naar zo’n boek voor mijn dochter en zou het graag willen kopen. (als het nog niet is uitverkocht).
  Als u mij de nodige gegevens stuurt zal ik het bedrag naar u overmaken.
  Wat ik zo grappig vind: de naam van de borduurster is hetzelfde als van mijn schoonmoeder: Eijgensteijn.

  Met vriendelijke groet,
  Sonja van Rouendal

  V

 57. @Sonja van Rouendal, leuk dat u belangstelling heeft voor mijn boek en een exemplaar wilt bestellen. Ik heb u zojuist een e-mail gestuurd met daarin alle gegevens.
  Bijzonder dat uw schoonmoeder de naam Eijgensteijn heeft, want deze naam kom je niet vaak tegen.

 58. Are any of your books or patterns translate in to English ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *