Duivelsblauw

Eerste kerstdag 2012 ligt alweer achter ons en tweede kerstdag is inmiddels op gang gekomen. Een dag die velen doet denken aan de meubelboulevards, schaatsplezier, wandelen of wederom een gezellig samenzijn met familie. Maar misschien valt je keuze wel op een ontspannen dagje thuis zijn met een handwerkje in de buurt en/of een mooi boek. Ben je door al je boeken heen en ligt er niets meer op de stapel voor de komende vrije dagen dan is Duivelsblauw van Jeanine Erades een tip. Jeanine Erades is in het dagelijks leven werkzaam als juriste. Haar passie voor Frankrijk verwerkte ze in deze historische roman. Ze maakte studie van de geschiedenis van Toulouse en de plant wede waaruit in de zestiende eeuw op grote schaal de kleur blauw werd gewonnen. Duivelsblauw is haar debuut.

De roman speelt zich af in zestiende eeuw. Toulouse was in die tijd beroemd vanwege de handel in pastel, een blauwe verfstof die gewonnen werd uit wede. Handelaren in de stad werden schatrijk door deze handel en bouwden luxueuze herenhuizen. Een voorbeeld daarvan is het huidige Hotel d’Assézat, destijds het onderkomen van een van de machtigste pastelhandelaren.


Het verhaal draait om Sophie Dellacroix en haar familie. De namen en personages van deze familie zijn echter fictief, want ze hebben in werkelijkheid nooit bestaan, maar dat geldt niet voor veel andere personages die in Duivelsblauw voorkomen. Kooplieden als Pierre Assézat, Pierre Lancefoc en Jean Bernuy en de broers de Loubens hebben daadwerkelijk bestaan, evenals ‘la belle Paule’ en voor wie er oog voor heeft, zijn hun sporen ook in het hedendaagse Toulouse nog steeds herkenbaar.

Jeanine’s schrijfblog kun je hier vinden en meer informatie over Duivelsblauw is hier te vinden.

12 gedachten over “Duivelsblauw

 1. Wat is dat-niets te lezen of te handwerken hebben???
  Er is altijd wel iets,wat op mij ligt te wachten om af te maken,enz.!
  En de beker in je vorig verhaaltje maken we toch zelf??? (lol)
  Maar ben nu aan het borduren van een letterlap.
  Jij ook nog een gezellige 2e Kerstdag.
  De zon schijnt hier!
  groetjes,Truus uit Drenthe

 2. Dat ga ik meteen op mijn verlanglijstje boeken zetten. Dank voor de tip. Ik wens je een heerlijk rustig oudejaar en een super 2013.

 3. Hallo Berthi, Mooie aanbeveling…hoop dat er veel belangstelling voor is in deze tijd waar boeken met “”andere kleuren””blijkbaar erg in de belangstelling staan (als je begrijpt wat ik bedoel ??) ha ha !!
  gelukkig is de kleur Blauw nog veel in trek bij de Handwerksters.

 4. Oh, dit lijkt me supergaaf.. heb onlangs afgelopen najaar zelf met wedeplanten geverfd 😉 en hou van dit genre! Dank voor de tip!

 5. Ja doe mij ook maar koningsblauw in plaats van al die tinten grijs !

 6. Wat een mens zoal doet op tweede kerstdag? DH heeft boven een nieuw toilet geïnstalleerd op senioren hoogte :-))
  Berthi, het boek dat je beschrijft lijkt me wel wat. Ik zet het op mijn bieb-lijst. Zelf heb ik net A Casual Vacancy van JK Rowling uit (in het Nederlands verschenen als Een Goede Raad). Wat mij betreft Boek Van Het Jaar 2012. Zelden zo’n ‘mooie’ karakters in een boek tegengekomen.

 7. Ben erg blij met deze boekentip.Handwerken en lezen,wat is er mooier om in deze korte en donkere dagen te doen.Met een goede leeslamp kom je een heel eind.Groetjes Truus

 8. Duivelsblauw, een prachtige kleur. Niet alleen het verhaal maar de Historische achtergronden maakt het een prachtig boek.

  Onze 2e kerstdag zou ook in alle rust doorgebracht worden.
  Eindelijk de film How to make an AMERICAN QUILT die ik bijna twee jaar geleden aangeschaft hebt eens bekijken. Berthi had deze film op haar site staan en was heel makkelijk op DVD te bestellen voor een klein prijsje. Nadat de film binnenkwam was het een enorme teleurstelling. Niet een technische uitleg hoe maak ik een quilt. Het verhaal is als volgt.
  Finn, een studente die de zomermaanden doorbrengt in het huis van haar grootmoeder en oud-tante, waar ze haar proefschrift schrijft en intussen haar huwelijksaanzoek overweegt. Ze verdiept zich steeds meer in de verhalen over oude liefdes van de leden van haar grootmoeder’s quiltkransje die verteld worden onder het doorquilten van haar huwelijksquilt.
  Het was een prachtige film. Maar voordat het zo ver was dat we konden kijken had heel wat voeten in de aarde.
  De DVD speler is gekoppeld aan de tv in de voorkamer, die wij zelden gebruiken. Eerst moet in de winter de kamer enige uren opgewarmd worden om er te kunen zitten. De kamer was warm en het kon gebeuren en toen begon het.
  Op welk kanaal moet de tv ook al weer staan, heel lang niet gebruikt ? Van de afstands bedienig van DVDspeler was de batterij leeg. Hoe werkte de Nederlandse ondertiteling ook al weer, dan maar in het Engels. Het geluid was slecht en moeilijk te verstaan, dat was ook niet fijn om naar te kijken.
  Op de nieuwe computer moet het ook lukken om een DVD af te spelen? Eerst zoeken hoe werkt en waar de DVD ook al weer in moet.
  Er kwam in beeld DVD niet geschikt voor deze regio enz. enz. Na nog heel wat uit te hebben geprobeerd is het toch gelukt en konden wij eindelijk de film bekijken. Samen achter het beeldscherm en de film bekeken.
  Wat moeten wij toch veel weten en onthouden om een film te kunnen kijken.
  Vroeger stond je in de rij bij de kassa om een kaartje te kopen voor de bioscoop ging rustig zitten op je klapstoel en je kon gaan kijken. Alle moeite was het wel waard en het werd een happy end.

 9. ELMA, prachtig verhaal… heel herkenbaar..ik heb gelukkig vaak een paar kleinkinderen inde buurt die verstand van zulke zaken hebben want als het aan mij ligt komt er niets van terecht.
  groetjes

 10. P.S Correctie,ik bedoelde natuurlijk doe mij maar duivelsblauw inplaats van al die tinten grijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *