Harlinger visserstrui

Is de Harlinger visserstrui gevonden? Misschien is via mevrouw Van der Zee uit Harlingen toch de echte Harlinger visserstrui gevonden. Mevrouw van der Zee had ergens nog een foto van haar vader als dertienjarige jongen, die met zijn vader en broer naar de Shetlandeilanden voer op de boot van een reder. Zij vertelde Stella Ruhe, auteur van het in september 2013 te verschijnen boek Visserstruien, het volgende verhaal: ‘Bij aankomst in Lerwick verdween haar vader, Rients van der Zee, na een kennelijk barre tocht direct, was niet meer te vinden en veroorzaakte daarmee dat ze gezamenlijk de boot misten en dus, veel belangrijker nog, hun monstergeld. Toen de jongen gevonden werd, zei hij dat hij gedroomd had dat het schip zou vergaan en dat bleek ook daadwerkelijk het geval. Door zijn actie waren zijn vader, Bauke van der Zee en zijn broer Gerrit van der Zee weliswaar woedend, maar ook blij dat hun levens gespaard waren.’


De bewuste foto van de vader, grootvader en oom van mevrouw Van der Zee. Op de foto in het atelier van de fotograaf zien we links Gerrit van der Zee (geboren Harlingen 17 februari 1895) met de armen gekruist voor de borst. In het midden vader Bauke van der Zee (geboren Pietersburen 15 maart 1873, overleden Harlingen 19 januari 1941) met zijn linkerhand beschermend op de schouder van zijn jongere zoon Rients van der Zee (geboren Harlingen 29 december 1896, overleden Harlingen 12 maart 1974) rechts. De foto zal omstreeks 1910 zijn gemaakt.

Hoewel de foto niet erg scherp is en enigszins beschadigd, is er wel te zien dat twee truien een horizontale indeling met banen, ribbels en waarschijnlijk gerstekorrel hebben. De truien zijn misschien wel gebreid door echtgenote en moeder Aaltje Kuiken (geboren St. Jacobiparochie (Het Bildt) 24 juli 1873, overleden Harlingen 19 oktober 1952).
Zou het mysterie van de Harlinger visserstrui hiermee opgelost zijn? Of blijkt het een patroon te zijn dat door Aaltje Kuiken uit St. Jacobiparochie is meegenomen? We weten het niet.
Bron: Harlinger Courant

Een eerder logje over de visserstruien staat hier te lezen.

4 gedachten over “Harlinger visserstrui

 1. Echt weer wat voor jou…een trui met een heel verhaal er achter.
  En vanaf vandaag ook de Arnemuidse Visserstruien kant en klaar te koop bij Jeannet op de Markt in Arnemuiden..nou ja als je hem liever zelf maakt…Wol genoeg !!

 2. wat een echt kerstverhaal glijdt hier voor bij, Jammer dat de foto niet duidelijker is, maar misschien komen er reacties via de krant, Iedereen heel fijne dagen geniet van familie en vrienden, post, mail en misschien ook nog wat lekkers bij de koffie Basje

 3. Altijd leuk om weer wat te lezen over de vissertruien.
  Wat mij wel opvalt dat mannen uit 1 plaats vaak ook nog weer een verschillende trui aan hebben.
  Net nog even gekeken naar een artikel uit het Nieuwsblad van het Noorden van zaterdag 1 april 2000 ter gelegenheid van het uitkomen van het boek “Rondom de oude Lauwerszee”
  Daar staat een prachtige foto in van 4 vissers uit Zoutkamp met een gebreide trui aan. Geen 1 is er gelijk dus nu is mijn vraag.
  Bestaat er wel een echte Harlinger of Zoutkamper visserstrui, of heeft de breister haar eigen patroon gemaakt.
  Bij de foto staat 4 vissers uit gerenomeerde vissersgeslachten die aan het eind van de vorige eeuw gingen werken in het Duitse Emden waar een betere boterham viel te verdienen.

 4. Woensdag 11 september stond er een artikel over het visserstruienboek in de krant. Ik heb het er meteen voor je uitgescheurd. Wij hadden vroeger wel de schipperstruien met de rits.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *