De skiër

De kerstvakantie is begonnen! De een gaat de kerstboom optuigen en kerstinkopen doen terwijl de ander eropuit trekt om te gaan skiën. Dat brengt mij naar het blikken speelgoed, en wel naar de skiër uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.


Het eerste blikken speelgoed verscheen in de Verenigde Staten in het midden van de negentiende eeuw. Deze speelgoedindustrie verspreidde zich al snel over Europa, met name Duitsland, waar rond Neurenberg veel blikken speelgoed werd gemaakt. Het blikken speelgoed gemaakt in de late jaren veertig van de vorige eeuw was een combinatie van nieuwe ontwerpen en kopieën van vooroorlogse ontwerpen en werden allemaal gemarkeerd met ‘US Zone Germany’, dat is het geval met deze skiër. De Duitse blikken speelgoedindustrie was op zijn hoogtepunt in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw, maar verdween toen als gevolg van de Japanse concurrentie, verhoogde productiekosten en de populariteit van plastic speelgoed.

Foto: Victoria and Albert Museum

4 gedachten over “De skiër

  1. Ik vind het prachtig dat blikken speelgoed!! Leuk dat je ons dit skieërtje (is dat goed geschreven zo.. ik ga twijfelen?) laat zien!

  2. Vanuit Zweden, wensen wij jou en je familie hele fijne kerstdagen toe, en een heel gelukkig 2013 met veel liefde geluk, en vooral gezondheid, en veel handwerkplezier, volgend jaar dat we samen mogen delen
    Liefs Joke en Angus

  3. Speelgoedmusea in Duitsland hebben grote collecties blikken speelgoed. Een genot om naar te kijken. Het oude blikken speelgoed dat bij mijn grootouders stond (uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw!) liet ik als kind staan. Het was scherp en je kon je makkelijk eraan snijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *