Groeimeter merklappenboek XII

Het zal je niet ontgaan zijn dat het vandaag 12-12-’12 is. Een mooie datum voor veel mensen om iets speciaals te doen. Voor mij een prachtig moment om de vorderingen van het merklappenboek hier te melden.


De foto’s zijn gemaakt door John Drop (foto hierboven is gemaakt door Frederike), ik heb foto’s gekocht bij musea en het Stadsarchief Amsterdam, de patronen zijn klaar en het eerste pdf van het boek ligt alweer enkele weken achter me. Inmiddels ben ik de tweede pdf aan het doornemen. Annette van Waaijen heeft het geheel prachtig vormgegeven. Strak, duidelijk, helder en overzichtelijk. In het boek komen veel foto’s te staan waarbij de merk- en stoplappen op een volledige pagina afgedrukt gaan worden. Verder worden er patronen opgenomen in het boek en ook komt er een patroon van een merklap op een groot los vel papier. Uiteraard geef ik veel informatie over de merk- en stoplappen, en een familiegeschiedenis, en de geschiedenis van het Burgerweeshuis en een hoofdstuk over de dracht van de burgerweeskinderen. De titel en het ISBN-nummer van het boek is nu ook bekend.

Titel : Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam
Subtitel: ‘Ik heb een letter niet goed op de stofdraad geborduurd’
ISBN : 978-90-807994-0-0

31 gedachten over “Groeimeter merklappenboek XII

 1. Tjee, wat spannend allemaal. Het zal vast prachtig zijn. Ik kijk er al naar uit en geniet bij voorbaat! Groetjes!

 2. tJonge jonge wat zal jij een “zalige” Kerst hebben nu alles in kannen en kruiken is. Maar wat moet die fotograaf halsbrekende toeren uithalen, levensgevaarlijk.
  Wij worden hoe langer hoe nieuwsgieriger !!!

 3. Wat zal het een heerlijk gevoel zijn voor je dat het helemaal af is. Ben benieuwd en nieuwsgierig tegelijk!

 4. Mooi gedaan !!!
  De laatste loodjes….
  Nog veel succes !!!
  Het zal een prachtig boek worden !!!

 5. De geboorte van het langverwachte merklappenboek is nabij.
  Nu zie ik hoe een goede foto van een merklap wordt gemaakt.
  Bij ons gaat het klik, klak, zonder paraplu en lampen.
  John Drop ken ik van zijn prachtige kantfoto’s

  Ook de vormgeefster is erg belangrijk, ieder zijn vakgebied.

  Wij verheugen ons er op om het boek te zien.

 6. Samen met andere borduursters wacht ik met spanning op het resultaat.Groet Truus

 7. Weer een stapje dichter bij het eindreseltaat, waar we natuurlijk steeds nieuwsgieriger naar worden.

 8. “jongen vál niet!!!”
  Maar ik moet niks zeggen…..sta zelf soms ook op een krukje om iets vast te leggen.
  Net als de andere dames kijk ook ik uit naar je boek.

 9. Spannend! Nog even en je kunt het resultaat in je handen nemen.Zal ook weer een ‘leegte’ geven als het klaar is.Dat herinner ik me nog van toen het boekje van mijn man klaar was.
  Bedankt voor het doorgeven van de tentoonstelling in Hoogeveen.Had het hier nog niet in de Hoogeveense Courant gelezen.Eens kijken of het weer dinsdag goed is.
  zonnige dag
  groetjes,Truus uit Drenthe

 10. hahaha! 😉 (die halsbrekende toerende ‘jongen’ redt zich wel, hoor dames.
  En ben ook benieuwd naar het eindresultaat!
  Succes!!

 11. Jaja, het zijn echt de laatste loodjes, maar misschien ook wel de zwaarste…
  Er is nog wel enig werk aan de winkel! Dus helemaal klaar ben ik nog niet.

  @Elza, de subtitel komt niet zo maar uit de lucht vallen. Het heeft allemaal met het verhaal te maken. Overigens wel een erg leuk verhaal!

 12. sterkte nog even met de laatste stevige correctieloodjes….niet écht het leukste deel van het werk toch? ik verheug me!

 13. ik heb even gekeken ,bij centraal boekhuis is t isbn nog niet bekend, dus ook nog geen verschijningsdatum….

 14. Bertie, wat fijn dat het boek bijna klaar is, ik kijk er naar uit!
  Nelly Veenstra

 15. Wat fijn Bertie dat het boek bijna klaar is, ik kijk er naar uit!
  Nelly Veenstra

 16. Late reactie, zie het nu pas! Wat fijn dat je zover bent Berthi! Weleens goed om te laten zien wat er te pas komt bij het maken van een echt goeie merklap foto! Hoe je het boek omschrijft klinkt mij als muziek in de oren, geen getuur naar kleine merklappen op een fotootje maar riant kunnen kijken en ook heel rustig kunnen lezen dankzij de overzichtelijkheid! Ik ga er vanuit dat de subtitel wordt uitgelegd in je boek, ik ben erg benieuwd! Ik ben ook blij dat je zover bent, heerlijk om straks nieuwe verhalen te lezen die verteld worden over merklappen, en deze ook nog te kunnen bekijken! Prettig vooruitzicht!

 17. Wat fijn dat het boek bijna klaar is. Ik ben heel nieuwsgierig. Echt om naar uit te kijken.
  Ik hoop dat het nu snel in de winkel ligt

 18. @MaaikeW, het verhaal achter de subtitel is ontroerend! Ik heb de tekst al zo vaak gelezen, maar telkens opnieuw raakt het me!

  @lheurebleue, het zit eraan te komen!:-) Nog slechts een klein beetje geduld hoef je op te brengen!

  @Ziggy, het boek zal niet in de winkel liggen, maar via mij te koop zijn. Maar je kunt me volgend jaar op verschillende plaatsen treffen met het boek. Binnenkort meer hierover.

 19. Ik denk wel dat het een interessant boek wordt voor mij als merklapliefhebber
  Zal het ook zeker in mijn bezit proberen te krijgen als het uitkomt.
  fijne feestdagen

 20. Met schrik kwam het bericht bij me binnen dat het bekende merklappen-
  museum in Celle de poorten per 31-3.2013 gaat sluiten.
  Het is belangrijk Berthi,dat wij zoveel mogelijk op merklappengebied
  vast leggen.Succes met jullie boek.
  Hennie Stevan

 21. @Hennie en Sjoerd Stevan, nee toch! Dat kan niet waar zijn… Zo’n prachtig museum met een enorm grote en belangrijke merklappencollectie.Een groot gemis als dit museum zijn deuren gaat/moet sluiten! Ik hoop dat er alsnog een oplossing wordt gevonden zodat deze fraaie collectie te bewonderen blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *