Uitstapjes voor de kerstvakantie


In Museum De Koperen Knop is tot en met 19 januari 2013 een vrolijke expositie te zien over naaldkant. Aanleiding voor de expositie is het 25-jarig jubileum van de Belgische naaldkantontwerpster Agnes Stevens. Deze als bijzonder kundig bekend staande docente heeft velen in binnen- en buitenland de naaldkantkunst bijgebracht. Daardoor is naaldkant niet alleen als handnijverheid blijven bestaan, maar heeft ook een impuls gekregen in haar verdere ontwikkeling en groei. Naast hedendaags naaldkant zal er ook veel antiek naaldkant te zien zijn op de expositie.

Aanstaande woensdag – 12 december 2012 – geeft Yvonne Krijgsman in het museum de lezing Naaldkant – The Power of Flower van 14.00 tot 16.00 uur. Yvonne Krijgsman kreeg onlangs de Kunstfactorspeld uitgereikt.
——————————


In het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam is tot en met 6 januari 2013 de expositie Hollandaise te zien. De aanleiding van de tentoonstelling Hollandaise is een oude, economische relatie tussen Nederland en het Afrikaanse continent. De titel verwijst naar de kleurrijk bedrukte textiel die vanuit Nederland naar Afrika wordt geëxporteerd, en daarom bekend staat als Hollandaise of Dutch Wax. Het waren Nederlandse bedrijven zoals Vlisco die in de negentiende eeuw industriële, commerciële toepassingen bedachten voor de Javaanse batik en daar in West-Afrika de grootste afzetmarkt voor vonden. De bonte stoffen worden tegenwoordig als typisch Afrikaans beschouwd. Maar ze zijn in feite het resultaat van complexe globaliseringprocessen die tot de dag van vandaag koloniale trekjes vertonen. Foto: Joes Meester
——————————

Tot eind 2012 is een expositie over proefhandwerkjes, die mejuffrouw Maria Wilhelmina Cornelia Janné heeft nagelaten, te zien tijdens de openingsuren op maandagavond van 19.00 tot 20.30 uur en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur in het gebouw van de Historische Kring Hoogeveen, Schutstraat 167 te Hoogeveen. Mejuffrouw Janné is op 12 februari 1881 geboren in ’s Hertogenbosch en in 1918 als handwerklerares op de huishoudschool De Pesserhof te Hoogeveen in dienst gekomen. In 1943 was ze 25 jaar verbonden aan De Pesserhof. Zij woonde aan de Bentinckslaan en is op 7 juli 1981 overleden. Ze werd in Hoogeveen op het oude kerkhof begraven.
Er is veel te zien op de expositie. Zo zijn er veel proeflapjes van verschillende handwerktechnieken, zoals stoplapjes en open naaiwerk.
——————————


Heb je geen tijd gehad om de Papier Biënnale Rijswijk te gaan bekijken? Je krijgt nog de tijd tot en met 13 januari 2013. Kijk op de website voor meer informatie.
——————————

Escher in het Paleis (EiHP) bestond in november 2012 tien jaar. EiHP is een familiemuseum met koninklijke allure waar men zich verbaast over de prenten van M.C. Escher en geniet van een koninklijke ambiance in het voormalige werkpaleis van vier vorstinnen. Nieuw is de bijzondere combinatie tussen het werk van M.C. Escher en Optische en Kinetische Kunst. In twee zalen is te zien dat sommige kunstenaars tussen 1960 en 1975, net als Escher, gefascineerd werden door beweging binnen een stilstaand beeld. Hoe neemt het oog het verschil tussen voor- en achtergrond waar, hoe wordt het oog bedrogen? Escher speelt bijvoorbeeld ook een spel met waarneming in zijn wereldberoemde prent Dag en Nacht, of in de eindeloze reeks veranderingen van de ronde Metamorphose III. Verandering van vorm door beweging wordt een spannende belevenis in het zaalvullende werk van: Langenfelder Lichtwand, dat de Duitse kunstenaar Otto Piene speciaal voor het jubileum van EiHP maakte. In een donkere ruimte verschijnen en verdwijnen lichtpuntjes en kleurvlakken.
——————————


In de fotoserie What We Wear volgt fotograaf Pieter van den Boogert de cyclus van onze kleding. Van de productie in Bangladesh, via de consumptie in het westen, naar hergebruik en afvalverwerking in Ghana. ‘Ik wil laten zien dat onze behoefte aan welvaart en goedkope goederen niet los te zien is van slechte werkomstandigheden in het productieland en de mechanismen van de wereldmarkt’. Pieter van den Boogert (1985) studeerde in 2011 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij op het idee kwam onze kledingcyclus te volgen toen hij een baal gebruikte kleding van Humana had gefotografeerd. Het boek bij het project behoort uit 338 inzendingen bij de dertig ‘Best Verzorgde Boeken van 2011′ en werd tentoongesteld in het heropende Stedelijk Museum Amsterdam.

De tentoonstelling What We Wear is te bezichtigen tijdens winkeluren tot 7 februari 2013 in De Gang, Grote Houtstraat 43 in Haarlem.

6 gedachten over “Uitstapjes voor de kerstvakantie

  1. Wat toch handig al die uitjes bij elkaar! Je moet weten ik ben dol op uitjes.(niet die eetbare)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *