Textielpost – Engeland en Zuid-Afrika


LeonieS: ‘Nog geen bewerkt textiel, maar wel de basis! In tegenstelling tot de vorige vakantie is het hier nogal nat (overstromingsgebied) en morgen zelfs maar 14┬░C. Verder wel erg mooi hier.’ Foto: Bob Croxford


Ina le Roux: ‘I met you last year in Veldhoven. Here is a postcard for your collection. Kind regards.’ Foto: Wicus Leeuwner

Op de laatste kaart is een prachtige postzegel geplakt met een afbeelding van het tradionele Zuid-Afrikaanse kralenwerk. Het kralenwerk heeft een speciale plaats ingenomen in de Zuid-Afrikaanse cultuur en is erkend als een kunstvorm door musea over de hele wereld. Het zijn de levendige kleuren en rijke verscheidenheid aan patronen en composities die dit kralenwerk zo bijzonder maken. Heel passend dus om deze culturele schatten weer te geven op postzegels.


De kunst van de glaskralen staat gelijk aan de waarde die toegekend wordt aan het beeldhouwwerk uit andere delen van Afrika. Het kralenwerk dateert uit 1700 of zelfs eerder toen de glaskralen werden geïmporteerd vanuit Europa naar Zuid-Afrika als ruilmiddel. Al snel werden de glaskralen gebruikt om kleding te versieren en ontwikkeld tot een populaire kunstvorm die bijna uitsluitend werd beoefend door vrouwen. Elke individuele creatie van het Zuid-Afrikaanse kralenwerk is zorgvuldig ontworpen en ingenieus uitgevoerd. De kleur, het patroon en de samenstelling vertegenwoordigen een belangrijke sociale, religieuze en zelfs politieke betekenis. Ze weerspiegelen de identiteit en status binnen de gemeenschappen. Betekenissen kunnen ook geheim zijn of persoonlijk, in het bijzonder op het gebied van de liefde.

Bovenstaande afbeelding van het kralenwerk komt uit een serie. De andere kralen kunstwerkjes kun je hier bekijken. Houd je muis boven de postzegel en er verschijnt een vergroting.

Het schaap hebben we al meedere keren op een textielkaart aangetroffen. Terecht, zij geeft ons prachtige wol. Voor inspiratie op wolgebied vinden er in het land regelmatig beurzen plaats, zoals aanstaande zaterdag – 15 december – in Winschoten. Daar wordt voor de derde keer het wolfeestje Midwinterwol georganiseerd.

1 gedachte op “Textielpost – Engeland en Zuid-Afrika

  1. Wat een prachtige postzegels! Al kan ik me niet voorstellen dat de telefoon van kraaltjes uit de zeventiende eeuw stamt. Vooral de dierfiguren vind ik mooi.
    Ook de kaart uit Engeland. Dat is weer eens een extra mooie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *