Museum de Opkamer


Gisteren was het Sinterklaas die nog alle aandacht kreeg, vandaag gaan de gedachten bij veel mensen al naar Kerstmis. De eerste kerstfolders vielen op de deurmat, ik zag de eerste auto voorbijkomen met achter in de kofferruimte een kerstboom én de eerste kerstkaart werd bezorgd door de postbode.

De kerstkaart van de familie Van Lieshout laat een prachtig Hollands tafereeltje zien. De jongedames, de jongeheer en kinderen dragen de Volendammer dracht. Helemaal in de sfeer van het privé-museum van de familie Van Lieshout. Museum de Opkamer laat onder andere streekdrachten uit heel Nederland zien, een Sinterklaas- en kerstverzameling, een winkel van sinkel, een oude herenkapsalon, een kabinet met mutsen en oude merklappen, een oude was- en strijkinrichting, een hoedenmakerij een tabakshandel en bakkerij. Het museum is vanaf 1 maart tot en met 31 oktober praktisch elke dag geopend vanaf 13.30 uur en van 1 november tot en met 1 maart alleen op afspraak.

4 gedachten over “Museum de Opkamer

 1. leuk museum lijkt dat. Op handwerkgebied: ik zag deze week op het net het beeldje “Lammechien” in Ruinen. Lammechien is het zusje van Bartje – ik bid niet veur broene bonen – en het is voor iedereen die zelf handwerkt duidelijk dat ze aan het nbaaien is. Al staat er op het net dat ze aan het borduren is, daar geloof ik niks van. Lammechien zit buiten, op een kei of boomstronk. Ze is dus niet op school, waar wel iets aan fraaie handwerken zal zijn gedaan, als opheffende opvoeding, maar thuis zal het nuttig handwerk zijn geweest, misschien een hemdje voor de baby zomen, gemaakt uit de goede resten van vaders versleten hemd. De draad ontbreekt, Lammechiens rechterhand is al eens vernield, maar voor mij is zij het toonbeeld van een handwerkter in wording. Helaas alleen een beeld recht van voren, in een blad van een rentse vereniging kwam ik het beeld ook schuin van opzij tegen, nog mooier. Als je weer in Drenthe bent, even omrijden, Berthi, ze staat blijkbaar bij de Maria kerk, maar dat weet de VVV wel. at zullen die Bartje en Lammechien en al die andere beeldkindertjes het koud hebben, vandaag.

 2. @Reina, wat ontzettend leuk dat jij hier schrijft over Lammechien. Weet je dat vrijwilligers die jaren veel werk hebben verzet voor de vereniging Merkwaardig bij hun afscheid een Lammechien krijgen?

  http://www.merklap.nl/

  Als ik in Drenthe ben ga ik beslist naar het zusje van Bartje. Misschien volgend jaar als ik wat meer tijd krijg.
  Voor wie Lammechien niet kent, zijn hier enkele afbeeldingen:

  http://drenthekunstbreed.nl/kunst/kunstwerk.asp?id=1333

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Lammechien_Ruinen_door_Suze_Boschma-Berkhout.jpg

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Lammechien_Ruinen_door_Suze_Boschma-Berkhout.jpg

 3. Leuk,dat Lammechien hier genoemd wordt.Heb het beeldje in het klein hier staan samen met broer Bartje.Als je goed kijkt,heeft ze een lapje in de hand-dus toch misschien een letterlap?
  gezellige dag en goed weekend
  groetjes,Truus uit Drenthe

 4. Bedankt voor de reacties op reactie, ik ga op zoek naar het beeldje in miniatuur van Lammechien, Misschien was het een letterlap, die was verplicht en een lap met veel verschillende naadjes ook. Ik hoop dat ze haar handje weer heeft, anders moet ze het maar linkshandig leren. Stelletje vandalen, je zou haast hopen dat ze een klein beetje onvoorzichtig zijn met vuurwerk, een paar flinke blaren gun ik ze wel op hun hand, de rechter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *