HildaB: ‘Mijn 1e uitje. Een 1/2 uur rijden naar Schokland. Tentoonstelling van Henk Helmantel en Maarten ’t Hart (schilderij) daar bekeken + museum. Heerlijk thee gedronken en bitterballen gegeten.’
HildaB: ‘Ik wilde eerst deze kaart voor mezelf houden, maar ik kreeg zo’n mooie kaart van jou. En waar is de kaart beter op zijn plaats dan bij mij. Natuurlijk bij jou.’
Twee prachtige kaarten en Schokland ontbrak nog aan Textielpost! Dus wederom een mooie aanvulling voor de collectie textielkaarten die inmiddels aardig begint te groeien en al een leuk beeld begint te geven van textiel in de breedste zin van het woord! Maar… voorlopig ga ik door met dit project en snel laat ik nog veel meer aan schitterende textielkaarten zien op mijn blog. Nu eerst terug naar Schokland.
In 1859 moeten de Schokkers hun geboortegrond verlaten en verspreiden zich over het vasteland. De Schokkerdracht gaat al vrij snel verloren. De oorspronkelijke Schokkerdracht lijkt veel op die van het eiland Marken. Kenmerkend zijn de cilindervormige muts met loshangende kinbanden en de kleurige bovenkleding. Aan het einde van de 18e eeuw wordt de dracht met het oorijzer en de gesteven muts bij veel Schokker vrouwen populair. Over de ondermuts wordt een hul van gesteven linnen met een zilveren oorijzer op het hoofd geklemd. Een gekleurde kraplap bedekt het bovenlijf. Hierover een jakje; het kletje. Onder de blauw/zwart gestreepte bovenrok dragen de vrouwen een aantal onderrokken. De schort, de boezel, wordt in vouwen geperst. Een halsdoek van gestreepte stof maakt het geheel af en een halsketting van bloedkoralen geeft de welstand van de draagster aan.
De mannendracht is vrij eenvoudig. Het donker gekleurde kostuum is in meerdere vissersplaatsen rondom de Zuiderzee gebruikelijk. Gouden keelknopen en sierknopen worden door de Schokkers als sieraad gedragen.
Bron: Museum Schokland. Het museum heeft elk jaar een Scandinaviƫ Markt. Voor 2013 staat deze gepland op 20 en 21 april.
Tussen de donkere schort met de vouwen en de witte onderrok piept nog een streepje rood…dat is zeker de befaamde Baaien rok ??
@Licia Huizer, het ziet er inderdaad uit als de baaien rok!
toen ik nog schoolging en de eerste aardrijkskunde lessen had was Schokland denk ik nog een eiland, even checken bij wikipedia en ja in 1942 was het pas eiland af, Fijn weekend basje p.s.. dank zij de pc blijf ik nog een beetje bij ,,,,,,
Schokland is erg mooi. Voor de mensen die niet in de omgeving wonen kun je het combineren met Batavia stad, Natuurpark in Lelystad, Oostvaardersplassen of Urk.
Zeker de moeite waart