Mevrouw C.E. Ruinemans-Derks

Wellicht heb je nog niet eerder van mevrouw C.E. Ruinemans-Derks gehoord of gelezen, maar daar gaat verandering in komen. Laat ik van start gaan bij het begin. Het is 1996 en van 6 maart tot 18 augustus is de expositie Jongens en Meisjes. Het leven in het Amsterdamse Burgerweeshuis te zien in het Amsterdam Museum. Op deze tentoonstelling is de merk- en stoplap (anno 1799 en anno 1800) van Johanna Sikking te bewonderen en de merk- en stoplap van Catharina Gerarda Eijgensteijn (anno 1836 en anno 1837). Verder nog de zilveren naaldenkoker die Catharina Gerarda kreeg van de vrouwen van de regenten voor haar fraaie stoplap en het schriftje van Catharina waarin zij liedjes en gedichten schreef tijdens haar weeshuisperiode. Na afloop van deze expositie besluiten Catharina Elisabeth Ruinemans-Derks en haar man afstand te doen van het dierbare familietextiel dat bestaat uit tien merk- en stoplappen. Enige maanden later wordt, na diverse gesprekken met de heer en mevrouw Ruinemans-Derks, het mijn taak om zorg te gaan dragen voor deze bijzondere en unieke collectie merk- en stoplappen. Zoals je je misschien herinnert laat ik al snel de merklapliefhebbers en borduursters weten dat deze collectie met de prachtige familieverhalen die telkens van moeder op dochter zijn doorgegeven, een publicatie waard is. Eindelijk is het dan zover! Begin 2013 zal ‘mijn kindje’ het levenslicht zien en het eerste exemplaar ga ik overhandigen aan Catharina Elisabeth Ruinemans-Derks. Bij deze nodig ik je van harte uit om bij de presentatie aanwezig te zijn! Meer informatie hierover volgt snel!

Terug naar Catharina Elisabeth (Bep) Ruinemans-Derks. Haar vader was journalist die het enthousiasme van lezen en schrijven overbracht op zijn dochter. Als twaalfjarig meisje schreef Bep, samen met haar vader, de eerste limerick. Zij bleef hiermee doorgaan en nu op 86-jarige leeftijd heeft Bep de limericks, waaronder de eerste limericks die ze schreef met haar vader, laten bundelen in een kleine uitgave. Een erg leuke limerick is deze:
Een knappe coupeuse in Helden
Naar men ons naar waarheid vertelde
Heeft veel aardigheid
Om van tijd tot tijd
Je iets op de mouw te gaan spelden

Een vroegrijpe baby in Rome, 52 limericks voor een wekelijkse knipoog van C.E. Ruinemans-Derks telt 63 pagina’s. ISBN: 978-90-484-2715-4, prijs € 7,90.

18 gedachten over “Mevrouw C.E. Ruinemans-Derks

 1. Berthi wat een geweldig nieuws na 6 jaar denken , schrijven en speuren gaat het toch gebeuren… en natuurlijk in Het Weeshuis in Amsterdam ?? zodra je de juiste datum weet komt de nieuwe Agenda voor de dag om dat te noteren.
  Het Boek van jou en het boekje met limericks zullen beide dan te koop zijn ??
  Fijn weekend ,,,groeten van LIES

 2. Je zult wel denken E I N D E L I J K…..
  Wat moet het heerlijk zijn om na zulk een tijd een soortement van levenswerk af te kunnen sluiten! Ik zie ernaar uit.
  Weet je al wat je daarna gaat doen ;-))

 3. @Licia Huizer, de datum is al bekend, maar dat is nog eventjes geheim, net als de presentatieplaats!:-) Meer info volgt snel!:-)
  Het merklappenboek is dan in ieder geval te koop en wellicht ook het boekje van mevrouw Ruinemans!

  @Mieke S, tja, wat ga ik daarna doen? Allereerst grote schoonmaak houden in huis, de tuin een grote poetsbeurt geven en heeeeeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeeeeel ordenen!:-) Verder moet er veel achterstallig onderhoud aan het huis gedaan worden en vergeet het project Textielpost niet! Dat gaat voorlopig door en op een bepaald moment moet daar een bijzondere afsluiting voor komen. Maar voordat ik zover ben moet ik toch zelf zorgen dat het merklappenboek onder de aandacht komt en ik zou het fantastisch vinden als de mensen belangstelling hebben en het graag aan hun boekencollectie willen toevoegen! Dat zou de kroon zijn op al het werk dat ik de afgelopen jaren heb gedaan.

  Het geeft inderdaad een heerlijk gevoel dat nu eindelijk na jaren speurwerk er een prachtig mooi boek verschijnt! Want mooi wordt het, dat kan ik je alvast vertellen!

 4. Berthi, heerlijk gevoel moet het voor je zijn, dat het levenswerk af is.
  Ben benieuwd naar de datum en plek voor de presentatie van je boek.

 5. Wauw! Wat fantastisch dat je zover bent met je boek! Heel veel plezier met de voorbereiding van de presentatie van het boek, ik hoop dat ik er bij kan zijn!

 6. Geweldig dat hij af is je boek. Jij kan al genieten, nu wij nog.Heerlijk voor de feestdagen alleen zullen wij nog even moeten wachten. Was anders leuk voor cadeautje in deze tijd.De datum maar snel door geven en de plek. Kunnen wij een die vrij houden om te komen. Zou er graag bij willen zijn. Jij weet al met wie ik kom.

  Liefs fijn weekend.José

 7. wat een herlijk nieuwtje van je HET BOEK KOMT ERAAN” goe dat 2013 al om de hoek kijkt,. Fijn weekend Basje Ik zal niet komen, maar wil wel graag de boeken kopen, moet dat via de boekhandel of jouw adres-

 8. Weesmeisjes uit Amsterdam, veel onderzoek naar jullie leven.
  Velen zullen Berthi een pluim op haar hoed geven.
  Door haar beleid, moed en trouw.
  Zien wij het merklappenboek nu gauw.

 9. Berhi Ben benieuwd naar je boek,
  Geef een seintje wanneer de verkoopdatum is, dan kan ik hem bestellen.
  En……..sterkte met het ordenen, na de verhuizing moet ik mijn handwerkboeken nog ordenen, ook een hele klus.

 10. He die Elma… je slaat al aardig aan het Sinterklaas rijmen !!

 11. Goed nieuws !!!

  Gaat mooie presentatie worden !!!

  Succes met de laatste loodjes !!!

 12. wat leuk dat je even de voorgeschiedenis erbij vertelt.
  succes met de verdere voorbereidingen voor die bijzondere dag van presentatie!

 13. Nog even wachten dus…….ik ben erg benieuwd en koop het bij voorbaat.
  Al was het maar om al het werk te belonen! Maar ik weet zeker dat het prachtig zal zijn, dus ik loop geen risico…:-))).
  En ik denk ook niet dat je je daarna zal gaan vervelen…..-))

 14. Wat een verheugend nieuws! Ik ben heel benieuwd naar jouw boek, we hebben er al zoveel over gehoord. ik hoop dat ik in de gelegenheid ben om de presentatie bij te wonen.

 15. Heel goed boek Bep.
  We hebben er van genoten.
  Je neef en nicht Henk en Anna Bok.

 16. @Anna Bok, leuk om je reactie te lezen en het is absoluut een leuk boekje dat Bep heeft geschreven.
  Toch geweldig dat zij zo’n brede belangstelling heeft en aldoor actief bezig is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *