C. Buddingh’ (1918-1985)


Vandaag geen textielkaart op de deurmat, maar een kaartje, dat Licia Huizer stuurde, met werk van de Dordtse dichter C. Buddingh’. Met een brede glimlach pakte ik het kaartje op!

Cees Buddingh’ maakte vooral naam met zijn Gorgelrijmen (1953), verzamelde nonsens-poëzie. Hij schreef één misdaadroman: Vrijwel op slag (1953). Een van de voornaamste personages uit dit boek, Rokus Huet, heeft het consequent over ‘schaapspel’ als hij ‘schaakspel’ bedoelt en is gemodelleerd naar de bekende schaker en arbiter Constant Orbaan. Minder bekend is dat Cees Buddingh’ van 1971 tot en met 1974 ook werkzaam was als beeldend kunstenaar. Cees Buddingh’ gebruikte voor zijn objecten oude sigarenkistjes, die hij verfde en beplakte en waarin hij ‘waardeloze’ spullen, afgedankt speelgoed en reclamemateriaal verwerkte. Hij maakte ruim honderd van zulke kastjes en gaf ze poëtische titels als ‘Moord op de nieuwslezer’ of ‘Droom van een damschijf’ of ‘Wat zou u denken van remise?’. Deze kastjes zijn vanaf 25 november 2012 tot en met 24 maart 2013 te zien in het Dordrechts Museum.

6 gedachten over “C. Buddingh’ (1918-1985)

 1. Hallo Berthi, Wat leuk nu weer. Ik denk meteen terug aan mijn middelbare schooltijd (en da’s lang geleden……….). Ik wist dat trouwens niet, dat Buddingh ook beeldend kunstenaar was. Ik heb ook nog even gegoogeld en kwam daar dit leuke gedichtje tegen:
  Pluk de dag

  vanochtend na het ontbijt
  ontdekte ik, door mijn verstrooidheid,
  dat het deksel van een middelgroot potje marmite
  (het 4 oz net formaat)
  precies past op een klein potje heinz sandwich spread

  natuurlijk heb ik toen meteen geprobeerd
  of het sandwich spread-dekseltje
  ook op het marmite-potje paste

  en jawel hoor: het paste eveneens

  (Uit: Gedichten 1938 – 1970, De Bezige Bij 1971)

  Het wordt tijd om in de bibliotheek eens even een boekje van hem te lenen. Gelukkig, ook in de “gedichtenbijbel” samengesteld door Gerrit Komrij kom ik een 6-tal werken van hem tegen (De Nederlandse Poëzie van de 19e en 20e eeuw in 1000 en enige gedichten). Ik ga ze meteen lezen.
  Een mooi moment om de dag te beginnen! Dankjewel Berthi!

 2. Dat is het genie achter de blauwbilgorgel (mijn vader was een porgel, mijn moeder was een porulan, daar komen vreemde kinderen van, raban, raban, raban)
  Ik ben niet iemand die van DÈCHTERRRS houdt, (van dichters trouwens ook niet) maar voor Buddingh’ mag je me (op een christelijk tijdstip) wakker maken.

 3. o Berthi wat een leuke kaart, en Mieke, voor het gedichtje, Stel je boor 2jongemannen die net zijn beedigd tot luitenant, tijdens de indische maaltijd ,ook voor de ouders, die 2 mannen met hun moeders aan een tafeltje, de enemoeder zegtt blauwbilgorgel en de beide moeders gaan samen verder tot groot vermaak van de overige tafelgenoten, Basje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *