‘Een kwestie van stand’

Hoorn is een bijzondere stad. Dat blijkt onder andere uit het borduurwerk dat daar gemaakt is. Een speciale collectie ‘fraaie handwerken’ is van 15 december 2012 tot en met 10 maart 2013 te zien in het Westfries Museum. Aan de hand van de borduur- en oefenlappen geeft het museum een inkijkje in het 18e eeuwse regentenmilieu waaruit de handwerken afkomstig zijn.


Centraal op de tentoonstelling staan 36 borduurwerken uit de periode 1750-1825 die allemaal in Hoorn zijn gemaakt. Het bijzondere aan de borduur- en oefenlappen is dat er op deze doeken motieven voorkomen die elders in Nederland niet op vergelijkbare doeken zijn aangetroffen. Ook zijn er door de maaksters verrassende steken gebruikt.


Op de doeken zijn ook initialen en een jaartal aangebracht. Na uitgebreid genealogisch onderzoek is aangetoond, dat de borduurwerken allemaal in Hoorn zijn gemaakt. We weten nu ook iets over de achtergrond van de maaksters. Het gaat om meisjes uit regentenfamilies en uit de hogere middenstand. Van sommige borduursters weten we welk beroep hun vader of hun toekomstige echtgenoot uitoefende. We weten soms in welke straat ze woonden en in een enkel geval wat de politieke voorkeur van de ouders was. Hierdoor kan een beeld geschetst worden van het leven in Hoorn in de periode 1750-1825.


De basis van de tentoonstelling is afkomstig uit de collectie van het Westfries Museum, aangevuld met doeken uit diverse musea in Nederland en daarbuiten en uit particulier bezit. Naast de genoemde doeken zijn ook kostuums, diverse documenten, Hoorns zilverwerk en porselein uit die tijd tentoongesteld, speciaal betrekking hebbend op de families, waarin de meisjes opgroeiden. Van een paar meisjes is hun portret bewaard gebleven. Heel bijzonder is ook een stukje haarwerk, dat ter nagedachtenis is gemaakt van het haar van een van de meisjes.

7 gedachten over “‘Een kwestie van stand’

  1. wat een prachtige tentoonstelling zal dat zijn, Ga proberen of er een catalogus is te bestellen, Fijne dagm in de nevelen verhuld hier basje

  2. Voor wie dan toch in Hoorn is: bezoek ook het museum van de twintigste eeuw. Dat is gevestigd in de oude gevangenis. Een belevenis, je vindt er je jeugd terug in de oude keukens, audiovisuele toestellen, gebruiksartikelen. We zagen er bv. een oude mobiele telefoon, zo eentje die manlief nog steeds in gebruik heeft. Van buiten en van binnen een leuk museum en daarna (of ervoor natuurlijk) het Westfries museum. Best te doen in één dag en niet te ver van elkaar verwijderd.

  3. Wat weer een prachtig borduur en stopwerk.
    Het werk krijgt een meerwaarde als je de maakster kunt achterhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *