Publicaties van Het Admiraliteitshuis


Onlangs zijn twee nieuwe publicaties van Het Admiraliteitshuis verschenen. Loes Schurer, verbonden aan dit museum, vertelt het volgende hierover: ‘Nieuws uit museum “Het Admiraliteitshuis” te Dokkum, betreffende de letter/merklap van Geeske Suidema, in 1761 geborduurd. Deze kleurige letter/merklap, waarvan het museum een telpatroon heeft samengesteld, zal bij veel leden van Merkwaardig bekend zijn. Naar aanleiding van een tentoonstelling in 1995, getiteld “Alleen voor meisjes?” werd een boekje samengesteld met gegevens over de letterlap en een verklaring van veel van de initialen. Ook staan er wetenswaardigheden in over het leven van Geeske. Door contact met een Rotterdamse familie en verder onderzoek door de directeur/conservator, drs. G.I.W. Dragt, kwamen er veel nieuwe gegevens uit verscheidene archieven, maar ook voorwerpen beschikbaar. Foto’s hiervan zijn gebruikt in het zojuist verschenen boek “Rondom de merklap (1761) van een Dokkumer dame in de dop Geeske Bekius-Suidema (1751-1832)”. In dit boek wordt het leven van Geeske aan de hand van documenten en de hierboven genoemde letterlap uitgebreid beschreven. Bijzonder zijn nu de afbeeldingen van Geeske en haar echtgenoot Fran├žois Henricus Bekius. Van de originele pasteltekeningen is de huidige verblijfplaats onbekend. Het museum bezit wel een olieverf portret van een dochter, Attje Bekius. Geeske draagt een prachtige Duitse muts op de afbeelding, met een fichu van neteldoek, maar niet de doek met prachtig borduurwerk in Point de Saxe/Point de Dresden, die in de textielcollectie van het museum aanwezig is. Geeske heeft de doek met minuscule kruissteekjes gemerkt, G.S. Door deze uitgave blijkt hoe belangrijk het is gegevens van of over een merklap, middels een document, behorende bij zo’n lap te bewaren. Dus advies is deze gegevens op schrift te stellen en in een envelop bij de gemaakte en in het bezit zijnde letterlap(pen) te bewaren.’


Loes Schurer: ‘Tevens verscheen een nieuwe publicatie bij de expositie (tot 27 februari 2013) getiteld “Social Media in 19e-eeuws Dokkum Vijf vriendenalbums 1830-1850”, waarin kleine borduurwerkjes op onder andere papier of gaatjeskarton staan afgebeeld. Beide boeken zijn in het museum verkrijgbaar of te bestellen per telefoon 0519-293134 of via de website.’

4 gedachten over “Publicaties van Het Admiraliteitshuis

  1. DAT WORDEN BOEKEN VOOR EEN VERLANGLIJSTJE !!!! DE
    DOKKUMMER KRALEN ZIEN ER OOK ZO MOOI UIT, IK HEB EEN AANTAL VAN DIE KRALEN EN DIT IS EEN MOOIE OPLOSSING OM ZE OPNIEUW TE LATEN RIJGEN, FIJNE ZONDAG BASJE

  2. k Heb eens even gekeken wat er allemaal in Het Admiraliteitshuis te doen en te koop is…geweldig !!
    Dank je wel Berthi, tIs zo makkelijk om even iets wat je meld aan te klikken.

  3. Het boek van Geeske Suidema heb ik toevallig vorige week in handen gehad. Trijnie had het gekocht en ter inzage meegenomen toen ze bij mij thuis was. Inderdaad een prachtig boek. Leuk dat je er hier aandacht aan besteedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *