Philips reclame circa 1911 – klederdrachten


Vanaf 1898 gebruikte Philips een tijd lang prentbriefkaarten als reclamemateriaal. Eén van de onderwerpen daarbij was Nederlandse klederdrachten. Bovenaan stonden de letters van het woord PHILIPS op een rij afgedrukt. Pas in 1920 begon het huidige Philipslogo te ontstaan. Het gaat om één van de eerste reclameacties in de geschiedenis van Philips. Deze kaarten zijn uit circa 1911, met reclame voor de pas (in 1908) ontwikkelde metaaldraadlamp. De kaarten zijn vervaardigd door de bekende fotograaf Maurits Binger. De dames die de klederdracht dragen zijn waarschijnlijk actrices. Bijvoorbeeld op kaart nummer 11 uit Bunschoten is de actrice Annie Bos te zien.


De serie prentbriefkaarten die deze week geveild wordt bij Catawiki bestaat uit twaalf stuks. Het huidige bod staat op € 151. Heb je belangstelling dan heb je nog enkele uren de tijd om mee te bieden op deze unieke serie prentbriefkaarten.


De twaalf verschillende prentbriefkaarten kun je hier bekijken.

8 gedachten over “Philips reclame circa 1911 – klederdrachten

 1. Wat een bijzondere kaarten Berthi, wat een juweeltjes!! Nooit geweten dat Philips ooit zo’n mooie kalender uitgebracht heeft! 161 euro’s vind ik wat veel.. maar prachtig zijn ze wel!!

 2. leuke kaarten, naar ik zal de bieders niet inde weg staan. Ben niet zo+n verzanelaar. Denk dat dat iets te maken heeft met het in de oorlog achter moeten laten van allerlei persoonlijke dingen, b.v. boeken en foto al bums, basje

 3. Leuke kaarten. Maar ik ga ook niet bieden hoor, Berthi je hebt van hieruit geen concurrentie 🙂

 4. Wat een mooie textielpostkaarten. Ze horen gewoon thuis in jou verzameling!

 5. @Lupineke, dat bedrag is veel, ook al zijn de kaarten zeer bijzonder en speciaal. Ik ga niet bieden. Voor mij is het veel leuker om beschreven textielkaarten met een leuke postzegel erop te ontvangen!

  @Basje, vreselijk om persoonlijke spullen verplicht achter te moeten laten! Dat blijft je altijd achtervolgen.

  @Mieke S, ik ga ook niet bieden!:-) Ik ga voor het project Textielpost! Het is veel leuker om beschreven textielkaarten met een leuke postzegel erop te ontvangen! Textielpost is inmiddels een heel verhalenboek aan het worden! Ontzettend leuk!

  @Petra K, ja, ze zijn super mooi, maar toch kies ik voor mijn eigen project Textielpost met de persoonlijke verhalen van de mensen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *