Textielpost – Karpathos (Griekenland)


Janny vd Torre: ‘In het plaatsje Olympos op Karpathos lopen de getrouwde vrouwen in dracht en de kinderen en jonge meisjes 2x per jaar bij grote feesten op 15/8 en 3/11.’


De dagelijkse dracht van getrouwde vrouwen!

Janny is weer thuis van deze fantastische reis en stuurde me nog de volgende tekst: ‘Karpathos is een stukje Griekenland met de rijkste folklore. Vooral de volksfeesten in het dorp Olympos zijn geweldig. Alle vrouwen dragen dan de prachtige kleurrijke klederdrachten, een dubbele rij gouden munten op de borst en een fraaie doek om het hoofd. De belangrijkste volksfeesten (afgezien van doop- en huwelijksfeesten) zijn: op 10 augustus het Chrissovalantoufeest, op 15 augustus Maria Hemelvaart en op 3 november Agios Georgios tou methisti-feest – dat is de dag dat de vaten van de nieuwe wijn worden aangeslagen en op heel Karpathos viert degene die Georgios heet zijn naamdag.
Buiten de “feestkleding” is er de lokale dracht. Ongehuwde vrouwen dragen een effen wijde rok met schort en een jack tot op de heupen, versierd met plooien en linten en een witte hoofddoek met bloempatronen erop. Officieel heet deze dracht de “sakofoustania”. De oudere gehuwde vrouwen dragen de “kaval”, een donker gekleurd vest met versieringen langs de kraag en de mouwen en een witte blouse met borduurwerk eronder. Dit alles ook met een donkere lange rok en een schort. De hoofddoek echter is zwart met bloemen en wordt op een andere manier gedragen. Bij alle drachten dragen de vrouwen speciale laarzen, die zeer geschikt zijn om op het land te dragen. Deze laarzen, “stivania”, worden nog door de plaatselijke schoenmaker gemaakt. De mannen dragen sinds vele jaren al geen lokale dracht meer.
Karpathos was voor mij een geweldige ervaring. De rust, de vriendelijke Karpatiers en de geweldige ruige natuur.’


Twee foto’s van een vrouw in dracht op Karpathos, gemaakt door Janny.

7 gedachten over “Textielpost – Karpathos (Griekenland)

 1. inderdaad een superleuk eiland,goede herinneringen aan ,van voor t grotere toerisme…mooie wit geborduurde kussensloop gekocht daar met gehaakt randje erom 😉

 2. Wat jammer dat de mannen geen dracht meer dragen. Overgeschakeld op de internationale folkore van jeans en t-shirt?

 3. @Hilly, misschien is Karpathos nog steeds relatief rustig ten opzichte van Rhodos of Kreta?
  Een mooi blijvend souvenir had je gekocht!

  @Mieke S, je ziet dat de mannen bijna altijd als eerste de dracht naast zich neerleggen. Tja, en de jeans staan al jaren hoog in de modetop terwijl het van oudsher werkmanskleding is en het T-shirt een onderhemd!

 4. ben lang weg geweest Berthi Verhuisd en op stap hier en daar Heb u een dochter in Switzerland en bezok haar graag zo leuk is dat waar ze woont en ik ben nog altijd vol bewondering voor uw blog It’s the best! Zo interessantHeb je al mijn nieuwe merklappen (nieuw maar overschrijving van oude) gezien op mijn blog?

 5. @Gigi, ontzettend leuk om weer een reactie van je te lezen. Wat heb jij het druk gehad de laatste tijd.
  Ik heb zeker je prachtige merklappen gezien! Je hebt een geweldig mooie collectie! Ik hoop voor je dat er nu een rustiger periode gaat aanbreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *