Slaapmuts 1861

Je bent vast de zeer warme zondag van 19 augustus niet vergeten. Bij een temperatuur van om en nabij de 35 graden ging je niet de deur uit als het niet nodig was. Een enkeling liet zich niet afschrikken en ondernam een lange reis naar Roermond voor een handwerkexpositie. Zo ook een mevrouw uit Arnhem die met een tas vol fraaie oude familiehandwerken naar het zuiden trok. Tot één van de handwerken behoorde een schitterende gebreide slaapmuts uit 1861.
Heb je zin om een vergelijkbare slaapmuts te breien dan kun je een breipatroon van Franklin Habit vinden bij Knitty.

11 gedachten over “Slaapmuts 1861

 1. denk niet dat ik lekker zou slapen met dit geval op mijn koppetje. maar het riewerk is super ook het babymutsje uit het boekje., Fijn weekend Basje

 2. Wat een pracht van een slaapmuts! Misschien als er een gehaakt exemplaar zou bestaan, dat ik die probeerde na te maken, gewoon voor de lol.

 3. ik heb een breiboekje uit 1883, getriteld ‘de breister’, maar het valt me nog niet mee de patronen te lezen met de soms summiere uitleg.
  Mooie slaapmuts!

 4. Mooie slaapmuts!
  Het lijkt mij warm in onze centraal verwarmde huizen, maar vroeger – in 1861 – was dit vast een uitkomst. Ik heb in mijn breiwerk-verzameling niet zo heel veel gedateerd breiwerk, dus ik vind het altijd leuk een stuk te zien met een jaartal!
  Thanks!
  Ik herken de problemen van Noor: de oude boekjes zijn niet makkelijk te volgen…

 5. Ik vindt de slaapmuts erg leuk, maar het mutje van Anna nog leuker, ik zou best graag het patroon ervan ontvangen. Berthi wat heb je toch een interessante site, succes verder, lieve groet. van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *