A Royal Affair en A Simple Life

Twee bijzondere totaal verschillende films zag ik de afgelopen weken in het filmhuis. Laat ik beginnen met A Royal Affair waarvan je hier de trailer kunt bekijken.


In 1776 wordt de vijftienjarige Engelse Caroline Mathilde naar Denemarken gestuurd om te trouwen met de zeventienjarige geestesgestoorde koning Christiaan VII. Het huwelijk verloopt niet bepaald over rozen. De ongelukkige Caroline Mathilde zoekt troost bij Johann Friedrich Struensee, de lijfarts van haar man. Zijn invloed wordt zo groot op Christiaan en Caroline Mathilde dat Struensee in de periode dat koning Christiaan erg instabiel is, in feite alleen regeert over Denemarken. Hij schaft marteling en doodstraf af, evenals de perscensuur en veel adellijke privileges. De hofadel en de aristocratie zien hun belangen in gevaar komen en plegen in 1772 een coup. De koning wordt onder curatele geplaatst, de koningin zonder haar twee kinderen verbannen naar Celle in Duitsland waar ze in 1775 op 25-jarige leeftijd aan een koortsaanval overlijdt, en Struensee wordt onthoofd. Alle hervormingen worden later weer teruggedraaid.

Een aanrader deze film. Het prachtige acteren, de schitterende kostuums en de geschiedenisles maken deze film meer dan de moeite waard!


De tweede film is A Simple Life waarvan je hier de trailer kunt bekijken. De film vertelt het verhaal van de vrijgezelle jonge filmproducent Roger en zijn huishoudster Tao die al zestig jaar voor de familie werkt. Als Tao ziek wordt besluit Roger voor zijn huishoudster te gaan zorgen. Hoe deze relatie verloopt is op een mooie ingetogen manier neergezet.

6 gedachten over “A Royal Affair en A Simple Life

  1. A Royal affair stond al op mijn verlanglijstje, A simple life ga ik er nu meteen aan toevoegen. Dank je voor de tip.

  2. Prachtige beelden en wat heel duidelijk speelt de PLICHT van de jongere generatie tot de oudere. Daar heeft de tegenwoordige jeugd in China het heel moeilijk mee maar Confucius zit zo diep geworteld, dat zal nooit helemaal verbannen worden. Berthi inderdaad een echte aanrader!

  3. zag deze week ergens op een duitse tv zenden een programma over Celle en het huis waarin de ongelukkige prinses gewoond heeft. na haar verbanning.. ga even naar de trailer kijken

  4. wat een interessante films. dank voor de tip.
    en ondanks al hun rijkdom waren vorsten en vorstinnen zelden te benijden …

  5. Wat een fijne filmtips Berthi, ik verheug me nu al op “A simple Life” en schrijf de titels in mijn boekje met film- en boekentips. Dankjewel.

  6. onlangs de film Simon gezien. speelt zich af in Zweden in en rond de WOII. een aantal mooi gebreide vesten gezien in deze film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *