Textielpost – Madeira II

Yarnlot: ‘De weinige textielkaarten die er op Madeira te vinden zijn, werden je al opgestuurd. Deze nog niet, één waar muziek inzit. Het traditionele instrument is de brinquinho en de poppetjes zijn in traditionele klederdracht uit de typische gestreepte stof. De stang kan op en neer geschoven worden en ook de castagnetten gaan dan “klepperen”. Om heel erg vrolijk van te worden. P.S. In Funchal bevindt zich naast het IBTAM, het borduurinstituut, een standbeeld van een bordurende vrouw en kind, ter hommage aan de borduursters. Ook daar helaas geen kaart van gevonden.’


Yarnlot vertelt over het Madeira Borduurwerkmuseum Núcleo Museológico do IBTAM – Instituut van het Borduurwerk, Tapijten en Handwerk van Madeira in Funchal. Heb je misschien het plan om naar Madeira te gaan, dan is dit alvast een mooie tip. Zoals Yarnlot al zegt, zag je hier al eerder mooie textielkaarten van Madeira. In deze log kun je de kaarten bekijken en lezen over het prachtige handwerk van Madeira. Lilian vertelt over het grappige mutsje met een ‘steeltje’ dat bij de Madeirese dracht hoort. Op de textielkaart die Yarnlot stuurde is dit mutsje goed te zien.

3 gedachten over “Textielpost – Madeira II

  1. In ongeveer 1974 was ik samen met mijn (toen vriend nu mijn man) en nog een stel mensen in Warffum bij Op Roakeldais.
    Daar komen allerlei groepen uit de hele werreld naar toe om te dansen. Vaak hebben ze ook hun eigen muzikanten bij zich. Eén volksdans groep kwam van Maidera en zij hadden precies zo’n instrument (wij noemden het stiekem een Stampofoon) bij zich.
    Met de onderkant van de lange stok werd er op het toneel gestampt en tegelijk werd er aan het touwtje getrokken zodat de poppetjes op die brinquinho ook ‘dansten’.. Ik meende me te herinneren dat ze “He, mal yo’ speelden en dansten. Een volksliedje die ook nog populair op de radio was van Rodriges. De meisjes gooiden hoedjes de zaal in en de mannen/ jongens bosjes bloemen. Degeen die iets opving werd het podium opgetrokken.

    Heerlijk om dit weer eens te zien. Berthi bedankt.
    Groeten van Jantje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *