WC-rol


Een hilarisch onderwerp vandaag! We gaan het hebben over de wc-rol. De aanleiding hiervoor is de column van Peter van Straaten die vanavond te lezen staat in NRC Handelsblad. Hij schrijft: ‘Al jaren woedt er in ons huis een stille strijd over het juiste ophangen van de wc-rol. Mijn vrouw hanteert systeem B, waar ik een fervente voorstander ben van systeem A.’ Toen ik dit las schoof ik de krant direct richting Peter en hij kon zich helemaal vinden in de stelling van Peter van Straaten, maar je voelt het natuurlijk al aankomen… ik sta helemaal achter de vrouw van Peter van Straaten. Zodra ik zie dat bij mij thuis Peter de wc-rol heeft opgehangen volgens systeem A dan verander ik dat in systeem B. We gaan verder met de column: ‘Tijdens een etentje, waar ik de enige man was te midden van vier vrouwen kwam het onderwerp ter sprake. Bij navraag bleken alle aanwezige dames tot mijn verbazing hun voorkeur uit te spreken voor systeem B, terwijl ik meende dat het alleen een afwijking van mijn echtgenote was. Dat brengt mij tot de theorie dat alle vrouwen het verkeerde systeem hanteren en alle mannen het enige juiste’, schrijft Peter van Straaten. Is dat zo? Of moet er een wetenschappelijk onderzoek komen?

38 gedachten over “WC-rol

 1. Niet te geloven…ik doe altijd maar wat..net hoe het uitkomt en dat tot grote ERGERNIS van mn man…morgen zal ik hem eens even dit stukje laten lezen!! dacht dat dit alleen bij ons een twistpunt was.
  Maar nog eens wat…wie moet er altijd de laatste restje uit de tandpastatube gebruiken ??? IK …en dan geven die plastic dingen nog niet goed mee ook..vroeger ging dat veel beter. Welterusten !

 2. hahahaha……

  En ik ben van systeem A. De velletjes óver de rol.
  En ook ik ben in staat om het rolletje om te draaien als een van mijn mannen systeem B hebben gehanteerd ☺☺☺
  Over een afwijking gesproken!!!!

  @Licia…ik knip de tube altijd open…….

 3. @Licia Huizer, (*_*)(*_*)(*_*), ik zit te grinneken om je reactie!

  Oooooooooooooo, die tandpastatube! Ook al zoiets! Heel herkenbaar hoor!
  Ik knip ze nog net niet open zoals Ine dat doet.

  @Ine, wat betreft het verwisselen van de rol hebben we dezelfde afwijking!:-))))))

 4. A is de enige goede manier voor mij 😉 Mijn man is ook voor de B.
  Ik heb een staande keukerolhouder en daar doe ik de keukerol zo op dat hij tegen de klok inrolt, mijn man doet het daar ook net andersom. Beiden verander ik naar mijn zin. Het onderwerp is zelfs bij Oprah Winfrey al eens besproken.
  Fijn weekend,

 5. Ha ha, heerlijk onderwerp, genieten hoor! Hier volgen wij het verhaal van Peter van Straaten, in zoverre, dat ik van systeem B ben en de rest van het gezin maar wat doet… ;)! En ik dus met enige regelmaat het rolletje weer omdraai naar systeem B. Wat me overigens doet denken aan een vriend, die jaren op een camping de toiletgebouwen schoonmaakte. Hij zei dat ze daar de wc rollen moesten ophangen volgens systeem A omdat kindertjes met vieze (poep-)handjes bij systeem B de muren sneller vies maakten bij het afscheuren van het papier… !

 6. Ik doe het volgens systeem B.
  En de rest van het gezin het liefste volgens systeem C. [ die vervangen de rol niet graag, zetten de rol het liefste gewoon ergens neer…]

  Vroeger deden wij , met de vriendinnen, ook een testje, maar dan met kijken naar nagels vd handen.
  We zeiden dan : kijk eens of je vuile nagels hebt.
  De mannen keken naar de nagels met gestrekte vingers.
  De dames keken naar de nagels met gebogen vingers.
  En wij dan lachen, lachen en de anderen snapten niet waarom wij zo lachten.

 7. Peter kan niet zeggen dat A de juiste manier is en B de onjuiste.
  Dat is een oordeel.
  Het zijn beide manieren die werken maar de een heeft de voorkeur voor A en de ander voor B, er is dus geen sprake van goed of fout.

  Mijn voorkeur gaat uit naar A!!!
  Ja, ik ben een vrouw, maar ik vind A handig omdat je makkelijk het papier kan pakken, het hangt pakklaar. Bij B hangt het tegen de tegels waardoor het minder makkelijk pakt.

 8. By the way……..denken in goede en foute manieren, is dat dan weer een mannendingetje??

 9. Het is al erg mooi als een man of een vrouw überhaupt een wc-rol ophangt! Op mijn werk (waar het natuurlijk met een grotere groep mensen tamelijk anoniem is wie er verzuimd heeft de moeite te nemen) tref ik regelmatig een wc aan zonder rol of met een wc-rol op het waterreservoir i.p.v. aan de houder.

  NB Daar hangen de wc-rollen verticaal, dan wordt het weer iets anders qua gebruiksgemak.

 10. ik ben voor a (erg mannelijk dus ook in dit gedrag ;))) en zal um altijd omhangen , moet me zelfs inhouden als we op visite gaan hahaha
  hil

 11. ik vind t niet fijn als de rol tegen de muur hangt en met systeema hangt ie ervan af ;))

 12. Ik ben al jaren van de A-manier, zoals al eerder vermeld vanwege het makkelijk pakken van de velletjes.
  Zeker 25 jaar geleden heb ik hier al een onderzoek over op de Duitse tv gezien, en daar kwam toen ook uit dat mannen vaker een voorkeur voor A hebben en vrouwen voor B. Ik ben altijd blij als er in ieder geval maar WC-papier hangt.

 13. Systeem A. Voor mijn gevoel ben ik in 90 % van de gevallen degene die de rol verwisseld, dus er is ook geen strijd.

 14. volgens de juf bij de cursus huishouden die ik ooit deed, leerden wij systeem A om hygienische redenen, je komt niet aan de muur, Fijn weekend Basje

 15. Koning, keizer, admiraal Popla kennen ze allemaal.
  Maar hoe hangt de rol?
  Ook wij gaan voor A. als hij door een vreemde rolwisselaar anders hangt, verander ik het wel.
  In het Mercurie hotel waar wij vaak logeren hanteren ze ook model A.
  Aan het eind wordt een leuk puntje gevouwen.
  Over dit onderwerp is op Google heel veel te vinden.
  Hoe hebben wij vroeger kunnen leven zonder Google?

 16. Ha, ha, ik hanteer toch echt systeem A. En ook ik draai de rol om als het anders hangt. Ik moet bekennen, dat ik dat soms zelfs ook bij andere doe. Maar ik ben wel blij dat ik niet de enige ben met deze ‘afwijking’.

 17. natuurlijk moet het systeem B zijn! die mannen weten er niets van.
  je mag trouwens al blij zijn als een man sowieso een nieuwe rol ophangt …

 18. A
  Zowel manlief als ik en dus logischerwijs onze twee dochters.
  In Duitsland zag ik eens een gevouwen puntje, keurig in het midden. Als ik gekke zin heb, doe ik dat wel eens maar het hoeft niet.
  Vroeger bij mij thuis was het B, ik wist niet beter of het hoorde zo. Toen ik voor de eerste keer A zag, heb ik me echt afgevraagd waarom mijn moeder het altijd fout deed 😉

 19. Wij [DH & ondergetekende] hanteren allebei systeem A.
  Gossie, wat zijn we het eens zo samen zou je niet altijd zeggen hoor ;o))))

  Groetjes,
  Marga♥

 20. Ik ben het helemaal met Peter van Straaten eens, het ‘moet’ systeem A zijn. Waarom? Wel op deze manier kom je niet met je handen tegen de muur aan. Let er maar eens op, in hotels hangen de velletjes ook ‘van de muur’. Er wordt dan ook nog een mooie V-vorm in gevouwen.

  Groetjes van Jantje

 21. Kijk graag naar de TV.woonprogramma’s.Bij de Engelse[SBS]zie je vaak methode A met een gevouwen puntje.Persoonlijk ga ik ook voor A.Groet Truus

 22. He heerlijk al deze commentaren te lezen!
  Zelf ben ik ook van methode A omdat het makkelijker te pakken is.
  Al dat gegraai langs de muur-nee,niet mijn ding.
  Allemaal een goed weekend
  groetjes,Truus uit Drenthe

 23. Hier ook altijd systeem A. Je ziet dan altijd het eerste velletje hangen, wat bij B niet het geval is.
  Het vouwen van het eerste velletje in hotels is een echte “tak van sport”.
  Google maar eens op afbeeldingen van “toilet paper origami”!

 24. Niet eerder dan vandaag ben ik in de gelegenheid te reageren op de kwestie met ‘WC-rol’ en hoe ‘m op te hangen. Op de mannenmanier of… op de onze?
  Een ongelooflijk toeval wil, dat ik vanmorgen (27 oktober) door station Amsterdam CS liep en daar Peter van Straaten en zijn Els zag lopen. Peter van Straaten – ik bewonder hem zeer – en zo nonchalant mogelijk acteerde ik ‘geen bekende Nederlander’ te zien.
  Hoe ik mijn WC-rollen altijd hang? Op de meisjesmanier natuurlijk behalve de rollen die ik laatste in Parijs kocht. Blauw, de kleur van mijn badkamer, en met rozengeur. Tsja. Wil ik de kleur zien, dan moet’ie hangen op manier A en wil ik genieten van de geur… dan moet ik er voor gebruik even aan ruiken (…) Ik schaam me dood maar als jullie beloven ’t niet verder vertellen… Puck vdM.

 25. Prachtig om al deze reacties te lezen. Het is een boeiend onderwerp dat dus al eens besproken is bij Oprah Winfrey en zelfs de Duitse tv besteedde er al een onderzoek aan. Blijkbaar intrigeert het ons wel!
  Kunnen we zeggen dat er geen vast voorschrift is voor de manier van ophangen van de wc-rol? Er worden goede redenen geven voor systeem A zoals die van Lupineke en Basje en ook door anderen die kiezen voor de meest handige manier. Het is misschien ook wat je gewend bent?

  Zoals Saskia al aangeeft kom je via google de meest fraaie vouwkunstjes tegen die de moeite waard zijn om eens te bekijken.

  Wat een toeval dat jij, Puck, vanochtend Peter van Straaten zag op Amsterdam CS. Of toch niet?
  Wat een luxe zeg, papier met een kleurtje én geurtje! Je zou de neiging krijgen om langer te genieten van je bezoek aan de wc!:-)

  @Annemie F, het onderzoek ‘van nagels kijken’ vind ik ook schitterend!

 26. Ik reageer momenteel heel weinig op de site maar hier moet ik even op reageren. A is bij ons thuis ook. En ik draai ze zeker om wanneer ik B aantref. Wat dacht je van de kalenders in de toilet ruimte. Dat zie je alleen in Nederland

 27. Ik was nog even benieuwd naar de reacties. Leuk om te lezen dat de meerderheid de rol volgens A ophangt. Vreemd dat mijn keukenrol 2 x de n mist, zeker door mijn enthousiasme. Wij hebben het onderwerp vandaag thuis nog besproken, kun je nagaan.

 28. Tot aan mijn trouwen deed ik maar wat, maar mijn man was helemaal voor plan A en leerde mij dat het zo moest. Toen hij een tijdje in het buitenland was stapt ik uit een soort van recalcitrantie over op plan B, maar constateerde verbaasd dat plan A toch prettiger was….

 29. Waar een mens zich al niet druk over kan maken! Vroeger hing
  een in banen geknipte oude krant met daardoor een gat met een
  touwtje erdoor aan een spijker in de houten plee.Dat werkte ook.
  Nooit over een discussie gehoord of de krant goed hing of op zijn
  kop.
  Hennie

 30. @Willy, het onderwerp houdt ons goed bezig! Leuk toch!

  @Elly, deze ‘mini-enquête’ geeft systeem A als de beste aan! Misschien gaan we allemaal om voor dit ophangsysteem!:-)

  @Hennie, bij mijn opa en oma was de houten plee buiten in een ‘schuurtje’ en daar lagen/hingen oude stukken kranten papier. Men had geen tijd om zich druk te maken over het wc-papier. Er moest hard gewerkt worden op het land en de kleine kinderen sjokten achter moeder aan. Je moest jezelf maar zien te vermaken en dat lukte ook nog!

 31. Tijd geleden dat ik hier iets geschreven heb, ik moet mijn leven beteren…….:-)

  Een voorstander van A en ook ik hang de rol óm als hij niet goed hangt. Ik heb het zo geleerd in de jaren van werken in het ziekenhuis en ze hadden er vast heel goede redenen voor, die ik nu niet meer kan reproduceren.
  Omdat ik er voordien nooit over had nagedacht en ZIJ kennelijk wel heb ik het opgeslagen als de ‘enig juiste….’.
  Maar ik moest ook wel denken aan een collega van vroeger: Inger. Ze werkte op het secretariaat en om één of ander reden waren er veel collega’s die een nieuwe rol nooit ophingen, maar neerzetten in de WC. De lege bleef in de houder.
  Inger ergerde zich vreselijk aan die gewoonte.
  Op een dag had ze een A4tje opgehangen met instructies over het vervangen van een WC rol, startend met “lieve collega’s. De laatste maanden is het mij duidelijk geworden dat een lege WC-rol jullie voor onoverkomelijke problemen plaatst. Dienstbaar als ik ben wil ik jullie graag helpen dit probleem op te lossen…….”.
  Waarna de instructie volgde met methode A als uitgangspunt, maar ook B werd acceptabel gevonden.
  Eindigend met:” …..mocht je dit nog steeds té lastig vinden kom dan vooral even langs op het secretariaat. Wij helpen je graag verder…….”.
  Het hielp.
  Maar ik moet er altijd aan denken als ik ergens wc-rollen op de grond zie
  staan :-)))))

  groet van Josefien

 32. Beste Berthi,

  Vanwege hygienische reden hangen mijn wc rollen op methode A.
  De tandpasta tube knip ik horizontaal 4 centimeter boven de spuitmond af als deze bijna leeg is. Het afgeknipte gedeelte schuif ik, na afname, over de resterende inhoud, zodat deze niet uitdroogt. Deze methode levert ongeveer 5 extra poetsbeurten op.

 33. @Josefien, leuk om weer een reactie van je te lezen, en enig is die! Zo’n verhaal vergeet je hele leven niet meer!

  @Nel Tip, dank je voor deze goede tip! Vijf extra poetsbeurten is niet mis en zeker niet op jaarbasis!!

 34. Wat enig om ze allemaal te lezen. Nu weet ik waarom L na een toilet gebruik bij mij gisteren de puntjes om gevouwen had, en omgedraaid want ik had de B methode opgehangen dit wist ik nog. Omdat ik dacht toen ik hem opgehangen had hij hangt anders om. Maar vond dit ook handig omdat het ook wel eens van de rol afrolt. En als dit gebeurd is heel vervelend.

  Enig log !! José

 35. Er zijn niet voor niets zoveel reacties op dit onderwerp Berthi, je hebt dus een heet hangijzer aangeroerd.
  Ik ga voor B en moet regelmatig een correctie aanbrengen als mijn man een nieuwe rol heeft opgehangen, er blijft dus altijd iets om over te praten ;- )))

 36. Hier nog even een late reactie. Zowel echtgnoot en ik vinden dat de velletjes van de muur moeten blijven. Het pakt beter en als je gedecoreerd papier heb valt er niet meer te zien. En dan kan je net zo goed leeg papier kopen. Zonde van de decoratie. En het puntje vouwen zien we inderdaad regelmatig in Hotels. Dit geeft onder andere aan dat de schoonmaakploeg geweest is. Zij geven zo een handtekening af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *