Exposities en activiteiten najaar 2012


Morgen begint de Handwerkbeurs in Ahoy Rotterdam. Tot en met zaterdag 27 oktober 2012 kun je dagelijks een bezoek brengen van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk op de website voor het aanbod.
——————————


Behalve de expositie Fabulous Fifties – Fabulous Fashion in het Gemeentemuseum Den Haag is er ook de tentoonstelling Happy Days te zien tot en met 20 januari 2013.

Provocerend en vernieuwend, vol lef en humor: in Den Haag gebeurde het. De Haagse kunstwereld tussen 1947 en 1967 kan met recht bijzonder worden genoemd. Den Haag was een broedplaats voor talent en in dit veelzijdige kunstklimaat groeiden en bloeiden veel bijzondere initiatieven op het gebied van beeldende kunst, muziek, literatuur en dans. Ook de jeugdcultuur was spraakmakend en vernieuwend met Hawaii muziek, indorock en rock-‘n-roll. Er bestond in Den Haag nauwelijks een onderscheid tussen amateur-kunstenaars en professionals en abstracte en expressieve kunstuitingen bestonden naast heel precies geschilderde, realistische werken. De creatieve Haagse geesten voelden zich anders dan de kunstenaars in andere steden, beter zelfs. De tentoonstelling over deze Happy Days toont het rijke culturele leven van de stad waar grote namen als Paul Verhoeven, Jan Cremer en Paul van Vliet hun eerste schreden zetten, tussen Posthoorn, Pulchri Studio en boekhandel Boucher. Niet alleen kunst en vormgeving komen aan bod, maar ook het dagelijks leven met de Puchs, de jeugdcultuur en de eerste demonstraties.


——————————

Het huishouden is een vak apart, zo bewijst de tentoonstelling De Spinazie Academie, 125 jaar Haags huishoudonderwijs die tot en met 24 februari 2013 in het Haags Historisch Museum te zien is. Talloze vrouwen, en later ook mannen, volgden hun opleiding aan deze school, die al snel de geuzennaam Spinazieacademie kreeg. In 1888 werd de eerste huishoudschool, de Haagsche Kookschool, opgericht. Sinds die tijd heeft huishoudkunde zich ontwikkeld tot een ware studie. Van bezems tot stofzuigers, van kolenfornuizen tot magnetrons: de huishoudschool ging met de tijd mee. Nog altijd genieten we van heerlijke maaltijden uit het Haagse kookboek, geschreven in 1895 door de directrice van de Haagsche Kookschool. Ook studies als Facility Management en Voeding en Diëtetiek vinden hun oorsprong in de huishoudschool. Een tentoonstelling vol nostalgische foto’s, filmpjes, herinneringen en grootmoeders tips.


De Spinazie Academie: 125 jaar Haags huishoudonderwijs in het Haags Historisch Museum is tot en met 24 februari 2013 te zien. Kijk voor openingstijden op de website.

——————————

‘Schouder aan Schouder’, een driedelige expositie met kant in de hoofdrol. Deze expositie werd afgelopen zondag geopend in Museum de Kantfabriek en is te zien tot en met 17 februari 2013.


Werk van beeldend kunstenaar Lidwina Charpentier vormt een onderdeel van de nieuwe expositie in Museum de Kantfabriek. In haar beelden verwerkt zij kant dat veelal van mensen komt die het bewaard hebben op zolders. In plaats van de kant te laten versloffen wordt het wakker gekust en krijgt het een nieuwe bestemming in de beelden en bijzondere kleding van Lidwina Charpentier.Lidwina verwerkte een oud gordijn uit de familie dat bewaard is gebleven. Het is omgeven door zijdevezels en wol. Ingevilt en ingebed.


——————————

In Museum Het Leids Wevershuis vindt van 27 oktober tot en met 9 december 2012 een expositie plaats van drie vrouwen die elkaar gevonden hebben in een gemeenschappelijke passie: textiel.


Marion ten Broeke exposeert art quilts die ontstaan vanuit haar reactie op ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Haar innerlijke proces van beleving en verwerking stuurt het creatieve proces. Niet verwonderlijk dus dat haar quilts zowel kleurrijk en helder als rustig en ingetogen zijn. Marion gebruikt diverse garens en stoffen, die zij zelf verft.

Marjo van der Leeuw is gefascineerd door dieren. Zij fotografeert hen in hun natuurlijke omgeving en brengt dit beeld over op canvasdoek. Daarna versterkt zij de eigenheid van het dier door bewerking met stof, handgeschept papier, vilt en verf.


Henriët Bovenkerk maakte speciaal voor deze expositie 50 tassen van gebruikte spijkerbroeken. Een eigenwijze opvatting van design en groot vakmanschap maken elke tas uniek. Hergebruik van materialen staat bij dit project centraal. De tassen worden tijdens de tentoonstelling verkocht, waarbij een gedeelte van de opbrengst naar Novib gaat.

De drie vrouwen hebben als gemeenschappelijke basis het traditionele quilten, maar hebben zich in een eigen richting ontwikkeld. Voor deze expositie hebben zij elkaar uitgedaagd door materiaal uit te wisselen en daarmee een ‘statement’ te maken.
Het Leids Wevershuis vormt door haar geschiedenis en authentieke staat een prachtig decor voor deze expositie. Deskundige vrijwilligers vertellen graag over de woelige historie van dit markante huis(je) en kunnen saillante details en verborgen plekjes laten zien.
Elke zaterdag- en zondagmiddag is een van de kunstenaars aanwezig in het Wevershuis voor toelichting op het werk.

3x passie verwerkt!
Van 27 oktober tot en met 9 december 2012 in Museum Het Leids Wevershuis, Middelstegracht 143, 2312 TV Leiden.
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

——————————


Het prachtige werk van Alexandra Drenth is op 3 en 4 november 2012 te zien bij Marjolein Huijser, Scheepmakersdijk 19 in Haarlem. Beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur.
——————————


Op diverse exposities is werk van Tilleke Schwarz te zien. Kijk voor meer informatie op haar website.


——————————

Reis rondom de Zuiderzee: nieuwe vaste tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen opende op 13 oktober 2012 de nieuwe vaste tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee. De presentatie voert bezoekers langs twaalf bijzondere plekken aan de oever van deze vroegere binnenzee zoals Volendam, Urk en Ameland. Topstukken uit de collectie, persoonlijke verhalen en interactieve opstellingen vertellen over het leven aan de voormalige Zuiderzee.


De reis gaat van Enkhuizen over de Afsluitdijk langs de Waddeneilanden en naar plekken in Friesland als Hindeloopen en Makkum. Na een bezoek aan Urk wordt de reis vervolgd via Zwartsluis, Genemuiden, Nunspeet, Bunschoten-Spakenburg en Marken. De reis eindigt in Volendam.


Bezoekers ontdekken in zes zalen wat de verschillende plaatsen met elkaar verbindt en onderscheidt op het gebied van wonen, werken en samenleven. De tentoonstelling is opgebouwd uit historisch en hedendaags materiaal: schilderijen, meubelen, kleding, gereedschappen, foto’s, films, geluidsfragmenten en design. Met twee 360° schermen kan de bezoeker scrollen door een Enkhuizer en Marker interieur van originele huizen die in het buitenmuseum staan.

Kijk voor openingstijden op de website.

16 gedachten over “Exposities en activiteiten najaar 2012

 1. Hallo Berthi,volgens mij is de Handwerkbeurs Donderdag Vrijdag en zaterdag.En niet tm zondag zoals je schrijft.Leuk dat je altijd zoveel leuke textieluitstapjes vermeldt.Ben je ook al naar de Jan Taminiau tentoonstelling in het Textielmuseum geweest,dat is zo de moeite waard.
  Groetjes Lia

 2. @Lia, klopt helemaal! Goed gezien dat dit fout is van mij. Ik ga dit meteen aanpassen! Fijn dat je direct reageert!

 3. wat een keuzes!!! ik reken maar op een verslagje per blog email Basje

 4. @Saskia, ja, dat is waar ook! Dit jaar zal het mij niet lukken om naar de DDW toe te gaan.

  Ik ga de lijst met uitstapjes verder aanvullen. Het was gisteravond te laat geworden om de lange reeks af te maken.

 5. Het Haags Kookboek staat hier in de kast, ik gebruik het regelmatig. Niet om uit te koken maar om in te zoeken als ik weer ergens iets gehoord heb op kookgebied waarvan ik niet weet wat dat is.
  Voor de komende maanden staan hier Boymans van Beuningen en de Hermitage op het programma. Misschien dat we het Gemeentemuseum in Den Haag er tussen schuiven. Wat is dat toch een mooi museum!

 6. Ha Berthi, Nou het 1e bezoekje is al weer gedaan. zit hier doodmoe mn aankoopjes (bescheiden deze keer) te bekijken van de Handwerkbeurs Ahoy.
  Je weet het, we leggen ons de laatste tijd een stelregel op EERST iets afmaken voor je aan iets nieuws begint !!
  tWas leuk…net niet al te druk zodat je behoorlijk overal bij kon komen.
  Weer veel bekenden gezien en gesproken- Lupien-Hannelore-Sabine- Yvon-Jose- prachtige dingetjes bij IqorniQuilt– en schitterende Alpaccawol- mooie stola’s…nu volgende week nog naar Utrecht Creadoe voor de LIVE-Blog van Jeanet Jaffari van Blij dat ik Brei en dan kan het gaan vriezen ….wij komen de winter wel weer door……
  groetjes van Lies

 7. Hoi Berthi, wat fijn al die textielexpo’s op een rijtje, kunnen weer heerlijk inspiratie ‘opsnuiven’.

 8. Weer genoeg te doen in textielland en kookland.

  Een prachtige naam “De spinazie Academie” en dan het Haagse kookboek.
  Gelijk even naar de boekenkast en kijken naar mijn oude kookboek.
  Niet het Haagse maar “Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool”.
  Het is de elfde druk uit 1910 en is van mijn oma geweest, die kon heerlijk koken.
  In het voorwoord staat:
  De beschrijving der recepten is beknopt en duidelijk, doch onnodig is natuurlijk te vermelden, dat de therorie door de practijk moet worden aangevuld, dat het doormaken van een kookcursus beter is dan de bestudering van vele kookboeken:

  “Leert, hoe een geestig kock
  Tot goeden smaecke brengt een rauwen artisock ”

  om nog eens met Cats te spreken.
  Het boek een plaats toewensen in vele keukens.
  Amsterdam, 1910 C.J.Wannée

  R.Lotgering-Hillebrand schrijft ook nog een woordje voorin.
  Wij, de uitgevers en de bewerkster, hebben gemeend het boek niet geheel te moeten aanpassen aan de weinig stabiele tijd, die wij nu beleven.
  Een huisvrouw koopt immers geen kookboek voor slechts enkele jaren, dilwijls viert het kookboek ” het zilveren feest ” mee in het gezin.
  Wij zijn zo optimist geweest te denken dat de voedselpositie der wereld en dus ook die in ons land, zich binnen enige jaren weer ten goede zal veranderen..

  Dit verhaal staat meer als honderd jaar geleden in het kookboek en waar staan wij nu?

 9. Elma…leuk dat je deze historische woorden van Mevr.Lotgering weer even voor ons neerschrijft…..de geschiedenis op herhaling !!

 10. @elma, prachtig dat je deze tekst met ons deelt! Riek Lotgering-Hillebrand brengt mij terug naar de prachtige geborduurde boerenzakdoeken die zij in het Oranje Hotel maakte tijdens haar gevangenschap.
  http://www.oranjehotel.org/
  Vier jaar lang zat Riek Lotgering, als ter dood veroordeelde, gevangen. Het laatst in Aichach. Na afloop van de oorlog kwam zij via Parijs terug naar Nederland, waar zij zich weer helemaal ging richten op de voeding. Vele kookboeken heeft ze geschreven, alleen of samen met anderen . Op 1 maart 1984 overleed ze op 92-jarige leeftijd.

 11. dankjewel berthi! ik was mij net aan ’t afvragen welke leuke/interessante dingen er de komende tijd te verwachten zijn …

 12. Dank voor weer een heerlijk overzicht van heerlijke acitiviteiten!! De handwerkbeurs was in ieder geval tot nu toe (morgen de laatste dag) weer reuzegezellig! Kom je ook nog?

 13. @Lupineke, ik ben zo ontzettend druk op dit moment waardoor het mij helaas niet gaat lukken om naar Rotterdam te komen.
  Heel fijn om te horen dat het zo ontzettend gezellig is. Eigenlijk had ik niet anders verwacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *