Oh Willy…


De ene na de andere prijs wint de animatiefilm Oh Willy… van Emma De Swaef en Marc James Roels. In het Franse Toulouse wonnen Emma en Marc James de ‘Cartoon d’Or’, de prijs voor de beste korte animatiefilm van Europa. Dan zijn we er vast nog niet, want er staan voor de komende maanden enkele tientallen festivals op het programma waar de zeventien minuten durende film getoont wordt.

De personages uit de animatiefilm zijn bijna volledig gemaakt van wol. Het idee om te werken met wol kreeg Emma De Swaef doordat ze tijdens haar studies poppen maakte als bijverdienste, lees ik in nrc next. De Belgische vertelt hoe ze vertrok vanuit beelden in haar hoofd, zoals de mollige Willy die tussen tientallen naakte poppen sloft, en rond die beelden een scenario verzon. Volgens Emma De Swaef gaat de film over naturisme in de breedste zin van het woord: alles tonen wat we normaal verborgen houden. Maar zelfs besmeurde billen, een toiletpot en een rottend geitenkarkas krijgen een hoge aaibaarheidsfactor wanneer ze uit vilt bestaan. Door te kiezen voor dit materiaal duurden de opnames vier maanden. ‘In tegenstelling tot stop-motion met plastic figuren kun je shots nooit de volgende dag afwerken. Wol krimpt ’s nachts, figuren en achtergrond zien er plots anders uit’, laat Emma De Swaef weten.

Het is de moeite waard om de trailer van Oh Willy… te bekijken.

11 gedachten over “Oh Willy…

 1. Dit lijkt me in alle opzichten een prachtige film!
  Ik hoop dat er een gelegenheid komt om hem te zien.

 2. zeer verrassend wat ik tot nu toe mocht zien
  ben benieuwd naar de hele film zeg

 3. Dit ga ik straks nog een goed bekijken, nu eerst in het zonnetje de nieuwe handwerken zonder grenzen lezen. Die heb ik net uit de bus gehaald.
  Met een artikel over de textielrijkdom uit Peru.
  Onze vrienden Lisette en Octavio zijn deze week weer aangekomen uit Peru.
  Zij zullen ons weer kennis laten maken met de handwerk technieken uit Peru.
  Breien, haken, kralen. Ze brengen ook weer prachtig weefwerk mee wat ze van de bevolking in de bergen kopen om hier weer te verkopen om zo deze families weer en stukje bestaan te geven.

 4. @Elma, ik las in de nieuwsbrief dat Lisette en Octavio weer naar Nederland komen. Geweldig dat ze ook weer workshops gaan geven en op die manier hun kennis delen met andere belangstellenden.

  Wat hebben we vandaag een prachtige zonnige dag met zomerse tenmperaturen! Hier moeten we nu echt van genieten!

 5. ik had het artikel al gelezen in de krant, maar nu Berthi mij het short filmpje erbij laat zien kan ik alleen maar zeggen: wat mooi, wat zacht, wat aaibaar!

 6. Je moet aan Willy wel vreselijk wennen, ik vind hem een beetje eng.

 7. Ik zou graag deze animatiefilm eens van het begin tot het einde willen zien. Wellicht dat dit mogelijk is nadat dit filmpje een wereldreis heeft gemaakt om alle festivals te bezoeken.

  De poppen, meubels etc. is allemaal zo knap gemaakt. Terecht dat deze animatiefilm de ene prijs na de andere in de wacht sleept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *