Openbare Werk- en Leerschool Amsterdam


Willemina Leentje (Mina) Kip werd geboren op 6 januari 1889 en overleed op 26 mei 1983. Zij volgde onderwijs op de Openbare Werk- en Leerschool in Amsterdam (Zandpad) waar zij ondere andere een rood merklapje en een oefenlap maakte.


Het fraaie rode merklapje heeft een afmeting van 15 x 15 cm. Linksboven begint Mina met de letters WLS die staan voor Werk- en Leerschool. Daaronder borduurde zij het cijfer 3. Vervolgens gaat ze verder met het alfabet, telkens een combinatie van twee letters met een cijfer eronder dat duidt op het aantal stuks linnengoed dat men in bezit had. Dit was een oefening om het linnengoed goed te kunnen merken. Daarna volgt een cijferreeks van 1 tot en met 0, met daaronder een cursief alfabet en een cursieve cijferreeks.


De oefenlap van Mina is zeer vakkundig gemaakt. Diverse technieken werden geoefend door haar. Ook staat driemaal het cijfer 3 geborduurd dat we ook zien onder de letters WLS op haar merklapje. Verwijst het cijfer 3 naar 1903? Of had zij nummer 3 op de Openbare Werk- en Leerschool?


Deze foto werd gemaakt ter gelegenheid van het afscheid op de Openbare Werk- en Leerschool. Mina kreeg een zilveren naaldenkoker en een zilveren rijgnaald (beide van Hollandse makelij) als beloning. Zij was de beste uit de groep.
Mina zit rechts op de foto met een boekje in haar handen.


Mina Kip trouwde op 8 januari 1925 met Klaas van Rietschote. Uit dit huwelijk werd één dochter geboren: Welmond Willemina (Willy) van Rietschote. Zij werd geboren op 25 december 1927.De volgende keer laat ik foto’s van Willy van Rietschote zien, de dochter van Mina Kip.

Een fraaie stoplap van de Openbare Werk- en Leerschool van Amsterdam is hier te bewonderen.

16 gedachten over “Openbare Werk- en Leerschool Amsterdam

 1. Kun je ook een leerjaar herleiden op deze merklap, zou dat de drie kunnen zijn? Prachtige lap, ik vind het nog altijd geweldig om een lap te zien en de achterliggende raadseltjes te kunnen ontcijferen zoals jij nu voor ons hebt gedaan, dankjewel!

 2. Wat een mooi lapje en wat een mooi verhaal erbij. Inderdaad, wat zou de drie beteken, want het is geen linnengoed aantal.

 3. Mooi verhaal over Mina en haar handwerk. Prachtig lapje en bijzonder met de letters in groepjes. Erg leuk!

 4. Misschien wilde Mina maar 3 stuks van elk soort linnengoed? Ik ben wég van haar bloes op de eerste foto.

 5. Oh zo’n mooi verhaal achter deze prachtige lap. Dank je wel! Groetjes Wilma

 6. wat een prachtig historisch document laat je zien Berthi. Na jouw uitleg over de getallen op de oude lap die mijn moeder je liet zien, herkende ik meteen de betekenis van een paar van de getallen op deze lap. leuk hoor!

 7. Wow, wat schitterend zijn deze merklappen altijd, en zo ontzettend leuk dat je de geschiedenis hiervan erbij weet

 8. Ontroerend, iemand even terughalen. Wat een mooie foto’s. Zo leuk om de mensen te zien, maar ook hun kleren. Mooi was die mode.

 9. leuk verhaal Berthi, ben zelf een stoplap uit de OWLS aan het documenteren. Goed dat je je kennis deelt in boeken en dit soort berichten. Hartelijke groet, Claire (we delen ons enthousiasme voor mangeldoeken, weet je nog?)

 10. @Claire Portheine, ja zeker weet ik nog van onze gemeenschappelijke belangstelling voor mangeldoeken!
  Leuk dat je een stoplap aan het documenteren bent!

 11. Ik heb drie merklappen van mijn (schoon)oma Willemina van den Bos, die ze maakte op de Openbare Werk en Leerschool te Amsterdam in 1901. Twee ervan lijken op die u laat zien. Geweldig om ze zo vast te leggen.

 12. @Nannie van Berkum, heel goed dat de merklappen van Willemina van den Bos bewaard zijn gebleven! Wees er zuinig op, het mag niet verloren gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *