PZ 2009


Een nieuwjaarsgeschenk uit 2009 van de provincie Zeeland voor diegenen die aanwezig waren op de nieuwjaarsbijeenkomst van 9 januari 2009. Een prachtig cadeau dat ik in Roermond kreeg van Licia Huizer en Lupineke.Drie jaar geleden hadden we het jaar van de tradities. ‘Het woord traditie komt van het Latijnse woord traditio, dat overhandigen betekent. Het is doorgeven van cultuur van de ene generatie aan de andere. De rijke Zeeuwse traditie ligt onder meer besloten in de eeuwenoude ambachten en nijverheid die Zeeland rijk is. Het handwerk van deze ambachten toont de identiteit en kracht van Zeeland. Juist in het merken en decoreren van kleding en linnengoed is het doorgeven van cultuur sterk aanwezig. De borduurtechniek in al zijn facetten is de leidraad van dit ontwerp, een geschenk waarin een ieder de pracht van de Zeeuwse cultuur kan ontdekken. Een geschenk dat nooit af is; ieder kan er op zijn eigen manier op verder borduren.’ Deze tekst staat te lezen op het eerste vel papier dat je ziet als je de doos opent. Verder bestaat de inhoud uit diverse leuke attenties die allemaal te maken hebben met Zeeland en borduren. Een prachtig ontwerp van Jan Melis.

14 gedachten over “PZ 2009

 1. Wat leuk Berthi! Deze doos zag ik van de week op Marktplaats aangeboden.

  Nee ik heb niet geboden ☺

 2. @Ine, grappig! Het is een prachtig verzorgd cadeau. Ik had al verschillende keren Licia horen praten over de Zeeuwse doos, maar niet eerder in werkelijkheid gezien.

 3. En ik heb de doos (zelfs twee exemplaren, waarvan ik er weer één heb doorgegeven aan een vriendin) enige tijd geleden van een oudere mevrouw cadeau gekregen.
  Het is een heel apart en mooi verzorgd nieuwjaarsgeschenk geweest.

 4. wat een rijkdom spreekt eruit de doos , zoals uit heel de zeeuwse kleding en het merklappengebeuren. Daar zul je echt blij mee geweest zijn. Fijne dag , weer grauw en somber , maar ja we hebben vrolijke blogs om te lezen Basje

 5. Over het principe van nieuwjaarsgeschenken door provincies zullen we het maar niet hebben…. ;-(
  Mooie doos. Ga je er nog iets mee doen?

 6. @Jeanny, heel erg leuk en fijn dat jij een vriendin van je ook weer blij hebt kunnen maken!

  @Basje, na vandaag een paar dagen geen berichtjes van mij, want ik ben ontzettend druk met het boek. Maandag gaat het verhaal naar de vormgever. Dus… druk, druk om de puntjes op de i te zetten!

  @Mieke S, dat is inderdaad een discussie apart!

  Voorlopig staat de doos mooi te wezen!

 7. Voor de borduurliefhebbers onder ons een prachtig geschenk.
  Over de herkomst zullen wij het maar niet hebben.

 8. ik verwachtte hier al een blogje over 😉 Bij mij staat ie ook al een tijdje in de kast, een schitterend cadeau en ook door mij zeer gewaardeerd toen ik hem kreeg. Ik heb hem pas weer eens in handen gehad en opnieuw zitten genieten van de inhoud. Leuk ook dat er onder de handwerksters zoveel wordt doorgegeven.

 9. Oh, wat mooi zo’n doos te krijgen, ben er jaloers op. Wwij hebben Zeeuwse vrienden, ga meteen proberen deze van hen los te peuteren 🙂

 10. Recent kreeg ik deze prachtige doos in mijn bezit.
  Nu lees ik over de achtergrond hiervan ( boeiend)
  Wat mij verbaasd , dat er veel in de doos zit, alleen geen kleuren kaart met symbolen voor de merklap. Is dat nog te achterhalen?
  Dank voor een reactie.
  Een groet met Naald en draad
  .

 11. @Heleen van der Kooij, het patroon dat in de doos zit, is van de merklap die Margaretha Anna Smytegelt maakte in 1762. Ditzelfde patroon zit bij het boekje ‘Door mijn gedaen’ van Eef de Jonge-Everaert. Alleen zijn de symbolen op beide patronen anders. Wil je deze merklap gaan borduren dan moet je proberen het boekje ‘Door mijn gedaen’ te pakken zien te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *