Textielpost – Dresden


Peter en Thijmen: ‘Een textielkaart uit Dresden. Het stelt een chocolademeisje voor. Het schilderij is in Wenen gemaakt (1743-1745), maar bevindt zich nu in het Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. De serveester draagt een dienblad met een kopje chocolade en een glas water. Het schilderij is in aangepaste vorm ook gebruikt door Droste en Van Houten.’

Het chocolademeisje is geschilderd door Jean-Étienne Liotard. Hij verkocht het werk in 1745 aan Francesco Algarotti en bevindt zich nu in Dresden. De serveester draagt de kleding die bij de periode van 1745 hoort. Droste en Van Houten paste de kleding van de dame aan. We kennen allemaal de blikjes van Droste met de bekende verpleegster, iets minder bekend is de afbeelding van Van Houten. Voor het buitenland gaf de laatste chocoladefabrikant de voorkeur aan een Marker meisje.


Peter: ‘Deze kaart uit de Galerie Neue Meister. Vanwege de verbinding met een weeshuis vond ik hem wel leuk.’

Waisenkinder in Lübeck, 1884 is geschilderd door Gotthardt Kuel. De kleding van deze weesmeisjes bestaat niet uit een verticale deling van twee kleuren zoals dat het geval is bij de weesmeisjes van het Burgerweeshuis in Amsterdam. In Lübeck is men gegaan voor de kleur rood en blauw voor de schortjes.


Peter: ‘Nog een textielkaart uit Dresden. Een speciale melkwinkel Pfunds Molkerei. Helemaal betegeld met afbeeldingen.’

Drie jonge herders in gepaste kledij met een koe, bijeen gebracht op vierkante tegeltjes. Zeer fraai uitgevoerd!


Peter: ‘Deze kaart komt uit bovengenoemd museum – Museum für Sächsische Volkskunst mit Puppentheatersammlung -. Behalve volksdrachten tonen ze ook Gothic, HipHop, fietskleding etc.’

De tentoonstelling Sächsische Volkstrachten, HipHop und Nadelstreifen is nog te zien tot 4 november 2012. Ben je in Dresden, ga dan beslist een kijkje nemen. Peter vond het de moeite waard.

7 gedachten over “Textielpost – Dresden

 1. Prachtige Kaarten, zo’n schort met al die vouwtjes erin….mooi !! MAar zie ik nou op die laatste kaart met de Vrouw met BloemenHoed een tong=piercing ??
  Niets nieuws onder de zon dus !!

 2. de laatste t kaart is dus een fersiflage op oud/nieu?. De melkwinkel is wereldberoemd, basje

 3. Over het Droste-blikje met de verpleegster is het allereerste merkrechtenproces gevoerd. Dat had namelijk een verpleegster met een rood kruis op de mouw. Het Rode Kruis wilde dat niet en voerde met succes een proces. De Droste-blikjes met rood kruis zijn zeer zeldzaam en dus waardevol.
  Dresden is een van de indrukwekkendste steden die ik ooit bezocht heb. Ik hoop dat Peter en Tijmen er tijd genoeg hadden.

 4. @basje, je hebt het goed gezien! De laatste kaart is inderdaad een persiflage op oud en nieuw. Ze hebben alles gemixt in één foto. De expositie is de moeite waard. Trouwens, de stad Dresden is schitterend, volgens de mannen en ik geloof ze meteen. Gelukkig zijn er heel veel mooie plekken op de wereld.

  Goh, dat jij de melkwinkel kent! Volgens mij heb jij in het verleden over de ‘halve’ wereld gereisd!

 5. @Mieke S, nooit geweten dat er in het verleden een proces is geweest, betreffende het Droste-blikje. Fijn dat jij dit ons verteld.

  De mannen waren 10 dagen in Dresden en ze hebben aardig wat gezien, maar bij lange na niet alles. Ze vonden het een bijzondere stad. Alleen hebben ze de eerste dagen dat ze daar waren niets ondernomen. Net als in Nederland hadden zij te kampen met een temperatuur van 38 graden. Veel te heet om activiteiten te ondernemen.

 6. Berthi@ wat leven je mannen mee met het zoeken naar mooie textielkaarten.
  Prachtige kaarten en wij genieten mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *