De dirndljurk en de Lederhose

Gisteren is het Oktoberfest in München van start gegaan en in alle hevigheid losgebarsten. De festiviteiten gaan door tot 7 oktober 2012. Vandaag was het hoogtepunt met de optocht van de historische kleding waarbij de dirndljurk en de Lederhose een belangrijke rol spelen. Meer informatie over deze kleding kun je lezen in deze log.


Peter was in de maand augustus samen met Thijmen en zijn schaakvriend Nick in Dresden voor een schaaktoernooi. Per toeval liepen zij langs de etalage van Hugo Boss en zagen daar prominent de dirndljurk en de Lederhose. Je kunt tenslotte niet vroeg genoeg beginnen met de aanschaf van de juiste kleding voor het grote feest! De prijs van de dirndljurk is € 499.


Nog wat over de prijzen. Aan het mannenvest hangt een prijskaartje van € 199,95, de blouse € 89,95, de broek € 399, de sokken € 17 en de schoenen € 429.

Barbie en Ken blijven niet achter en hullen zich eveneens in deze traditionele kleding zoals je hier kunt zien.

Peter dacht in Dresden aan textielpost en verstuurde enkele textielkaarten. De volgende keer meer hierover. Vanuit München kwamen van Peter eerder textielkaarten die betrekking hebben op de Lederhose en de dirndljurk.

4 gedachten over “De dirndljurk en de Lederhose

  1. Bij grote-maten-winkel Ulla Popken hebben ze standaard veel minder prijzige Dirndl-jurken in het assortiment. Al is van een plaatje natuurlijk niet de kwaliteit af te lezen.
    Mijn jongste broer heeft als peutertje zo’n lederhose gehad. Ideaal speelbroekje want bijna onverslijtbaar.

  2. Er wordt best wel veel Dirndl-achtige kleding gedragen in Duitsland, zeker in het ‘binnenland’. Het is dan ook een makkelijke dracht. En vrouwelijk elegant. In de (grotere) winkels vind je altijd wel een Dirndl-afdeling. Ik denk niet dat dat alleen maar is voor het oktoberfest in München. In Sittard is dat ook al jaren een succes maar dat heeft nou weer niks met de dracht te maken!

  3. Toen we vroeger op wintersport gingen ook vaak veel mooie dames in de Hotels gezien in de Dirndl dracht …maar dat waren vaak zulke prachtige stoffen en ook borduursels en dan die Blouses…..schitterend !! dat had niets meer met folklore te maken…alles even chic !!

  4. Ik lees nu pas deze post over de Duitse “Trachten-“kleding. Er zijn regelmatig tweedehands markten waarin deze kleding aangeboden wordt. Zeker voor kinderen (mijn kleinkinderen wonen in Zuid-Duitsland) is dat ideaal. Ik heb ooit bij een VVV in Oostenrijk gevraagd of er ergens een Trachten-museum was, maar nee, dat bestaat blijkbaar niet. Het is nog teveel in het dagelijks leven verweven. Op mijn blog van 1 mei jl. heb ik een foto geplaatst van heel bijzondere kniekousen…
    Groet, Marjo B-W

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *