Textielpost – de Gouden Koets


MaaikeW: ‘Van de beschilderingen op de Gouden Koets is het nodige bekend, van het textiel erin en eromheen minder. We kwamen er bij het uitstapje naar het Nationaal Rijtuigmuseum ook niet achter, want daar staat de Gouden Koets ook niet gestald, maar vond ik wel dit kaartje voor je collectie, komt vast van pas op je weblog met Prinsjesdag of zouden we de koets al eerder zien bij een inhuldiging wellicht?’

De inhuldiging van Willem-Alexander (ik verwacht 2015) laat vooralsnog op zich wachten, maar traditiegetrouw werd vandaag op de derde dinsdag in september de Gouden Koets uit de stalling gehaald.
De Gouden Koets was een geschenk van de bevolking van Amsterdam aan koningin Wilhelmina. Het geld voor de koets was ingezameld door de ‘Vereeniging van het Amsterdamsche Volk tot het Aanbieden van een Huldeblijk aan H.M. Koningin Wilhelmina’. De koets was bedoeld als geschenk bij haar inhuldiging tot koningin op 6 september 1898. Wilhelmina wilde echter geen cadeaus aannemen en nam daarom de koets pas een dag later in ontvangst. De Gouden Koets werd voor het eerst gebruikt op 7 februari 1901 bij het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Sinds 1903 maakt het staatshoofd in de regel één keer per jaar gebruik van de Gouden Koets, en wel op Prinsjesdag. De koningin of koning begeeft zich met de koets naar de ridderzaal om de troonrede uit te spreken.

We gaan naar het handwerk wat betreft de Gouden Koets. Tijdens de drie dagen dat ik in Roermond was om een preview te geven over het komende merklappenboek, sprak een mevrouw mij aan die vertelde dat zij een kennis had waarvan een familielid in het Burgerweeshuis had gewoond en als weeskind mee had mogen borduren aan de kussens van de Gouden Koets. Prachtig om te horen. Ik hoop hier nog meer informatie over te krijgen, alhoewel dit waarschijnlijk moeilijk zal verlopen omdat de desbetreffende mevrouw overleden is. Het is maar de vraag of de familie hier meer over weet. In ieder geval is het duidelijk dat burgerweesmeisjes mee geholpen hebben aan het borduurwerk van het interieur van de Gouden Koets.

Nu we het toch hebben over de burgerweesmeisjes, zal ik je gelijk vertellen hoe het staat met de vorderingen van mijn boek. Het verhaal is af en ligt bij de leescommissie voor commentaar. Het is goed om te horen dat ze enthousiast zijn over het boeiende verhaal, maar het kan altijd beter. Ik heb al enkele nuttige opmerkingen gekregen en inmiddels uitgevoerd. Zelf ben ik druk bezig met het beeldmateriaal. Welke foto’s komen in het boek, welke niet. Inmiddels ben ik halverwege en best tevreden. Nu het laatste gedeelte afwerken en foto’s bestellen bij musea. Al met al zit er behoorlijk schot in en ben ik heel enthousiast over het geheel. Maar ja, ondertussen ben ik dan ook al ruim een jaar zeer intensief bezig. Een boek schrijven en maken gaat absoluut niet over één nacht ijs! De volgende fase is de vormgeving die Annette van Waaijen voor haar rekening zal nemen. Dus… nog een klein beetje geduld hebben! O ja, en Loes de Kleuver is aan het werk om, behalve het patroon dat ze al gemaakt heeft, enkele andere merklapmotieven op patroon te zetten.

9 gedachten over “Textielpost – de Gouden Koets

 1. 2015? waarom niet 2028, dan wordt Beatrix 90 als ik het goed onthouden heb. Er is best iets te zeggen voor “De koning is dood, leve de koning”. Hoe dan ook, laat majesteit maar zelf beslissen!

 2. Misschien volgend jaar vanwege de 200-ste verjaardag van het Koninkrijk der Nederlanden? Eén groot feest.
  Leuk die link tussen de gouden koets en je boek!

 3. Hier was Hare Majesteit ook in het nieuws, niet alleen in de gouden koets ook te zien op het schilderij van Luc Tuymans H M in het Stedelijk Museum A’dam.
  Succes met je boek!

 4. @Mieke S, het is leuk om een gokje te wagen!:-) Waarom denk ik 2015? Volgend jaar zou ook een mooi jaar zijn, want in 1813 werd prins Willem Frederik benoemd tot soeverein vorst, maar dat lijkt me kort dag. In 1815 werd Willem Frederik gekroond tot koning Willem I. En aangezien de koningin veel heeft met de geschiedenis, ga ik voor 2015. Mits er niets onverwachts gebeurd.
  Dan komen we weer terug bij mijn boek… waarin een merklapje komt met beide jaartallen erop en een prachtig verhaal erbij!

  @Saskia, de koningin haalde het feestjaar 2013 al aan! Het lijkt me kort dag om de inhuldiging van Willem-Alexander te realiseren, maar… wie weet heeft de koningin alles al in kannen en kruiken! Zij heeft een zeer goede planning en organisatie, zij laat niets aan het toeval over. Het zou zo maar kunnen dat zij ons nog gaat verrassen!

  @Hilde, vanochtend las ik in de krant over dat schilderij. De koningin gaat zaterdag de opening van het museum verrichten en ziet dan gelijk het schilderij. In de krant stond uiteraard een afbeelding.

  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/120918_Tuymans_Beatrix

 5. super te horen dat je boek zo goed gaat, ik sta toch wel op een plukje in je verzendlijst tzt nieuwsgierig aagje basje

 6. Hoi Berthi,

  binnenkort ga ik naar Bhutan op vakantie en als het lukt om een textielkaartje te vinden zou ik die graag als textielpost naar je willen sturen. Heb je gegevens voor me? Groets, Carin

 7. @Basje, jaja, ik heb je naam genoteerd op mijn lijst.

  @Hoi Carin, wat een prachtige reis heb je in het vooruitzicht en helemaal te gek dat je ook aan textielpost denkt! Inmiddels heb ik je een mail gestuurd.

 8. Je maakt ons wel nieuwsgierig naar je boek Berthi, wat een leuke link van de gouden koets naar het verhaal van de burgerweeshuismeisjes, trouwens!

 9. Was vandaag nog in Groede….even in het Vlaamse erfgoed een pauze gehouden daar zaten we onder een borduursel van de Gouden Koets.
  Ik stuur een foto per mail morgen..ben nu te moe.
  Verhaal over de reis volgt nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *