Fabulous Fifties – Fabulous Fashion

De mode van de jaren vijftig uit de vorige eeuw spreekt tot de verbeelding en is actueler dan ooit. Moderne ontwerpers als Prada laten zich inspireren door de golden age of style, jongeren dragen vintage fifties en televisieserie Mad Men inspireert tot themafeesten.


Patroon Vogue, Jurk, no. 9117, jaren ‘50. Collectie Gemeentemuseum Den Haag.

Het Gemeentemuseum Den Haag diept deze ontwikkeling op modegebied verder uit met de modetentoonstelling Fabulous Fifties – Fabulous Fashion. Een brede selectie originele jaren vijftig-kleding weerspiegelt de tijdgeest waarin optimisme en verandering de boventoon voerden. Het modebeeld tintelde van plezier. De elegantie en chic van de Parijse couture bestond naast de zwierige rock-’n-rollmode van de jeugd. Die grote contrasten zijn goed zichtbaar in de tentoonstelling. Naast schitterende haute couture van Dior, Balenciaga en Fath, droomjurken, trouwjaponnen, hoeden en maatpakken, worden ook rebelse jeugdkleding, een Amerikaans spijkerjasje en nylon overhemden getoond.


Twinset, jaren ’50. Collectie Gemeentemuseum Den Haag, foto: Alice de Groot.

De jaren vijftig luidden een nieuw tijdperk in. Het leven zou nooit meer hetzelfde zijn. Naoorlogse wederopbouw, toegenomen welvaart en vrije tijd, een televisie in de woonkamer, wasmachines, zelfbedieningswinkels en steeds meer auto’s in het straatbeeld. De verzuilde samenleving brokkelde langzaam af en avant-gardisten, kunstenaars en jeugd maakten de weg vrij voor de radicale maatschappelijke veranderingen in de jaren zestig. Het was de tijd van spruitjeslucht, maar ook van glamour. Juist in dit naoorlogse tijdperk was er een sterke behoefte aan optimisme, vrijheid én luxe in kleding.


Jurk, circa 1950-1955, nylon, plastic. Foto: Alice de Groot. Collectie Gemeentemuseum Den Haag.

Parijs had door de oorlog haar toppositie als centrum van de mode verloren aan de Verenigde Staten, maar daar kwam al snel weer verandering in. De zeer vrouwelijke ‘New Look’ van Christian Dior – met wijde rokken, petticoats en slanke tailles – domineerde vanaf 1947 de mode. De frisse Amerikaanse mode bleef echter ook populair, evenals nieuwe materialen als nylon en terlenka (polyester). Amerika stond voor welvaart, reclame en aantrekkelijke Hollywoodfilms. Filmsterren als Audrey Hepburn, Grace Kelly en Marlon Brando drukten hun stempel op de mode. Zowel bij vrouwen als mannen vormden hoeden een belangrijk onderdeel van de garderobe. Mannen droegen naast maatpakken inmiddels ook confectiepakken van goede snit. Haute couture hervond haar vooroorlogse elegantie. Nooit werden couturestukken met een fraaiere snit gecreëerd als in de dromerige jaren vijftig. De jeugd kleedde zich in vrolijk bedrukte jurken en rock-‘n-rollmode die het optimisme van het naoorlogse tijdperk reflecteerden, maar jongeren ontdekten ook spijkerbroeken, bikini’s, shorts en T-shirts.


Maison de Bonneterie, Avondjurk, Nederland 1959, nylon, kunstzijde. Foto: Alice de Groot. Collectie Gemeentemuseum Den Haag.

De tentoonstelling Fabulous Fifties – Fabulous Fashion brengt alle elementen samen in een beeldend verhaal. De vormgeving van de tentoonstelling wordt verzorgd door Maarten Spruyt. Bij de expositie verschijnt een prachtige, rijk geïllustreerde catalogus, uitgegeven door Wbooks. Deze 256 pagina’s tellende catalogus kost € 20.


Jean-Pierre, Avondjurk, Leiden circa 1961, katoen. Foto: Alice de Groot. Collectie Gemeentemuseum Den Haag.

Fabulous Fifties – Fabulous Fashion is te zien vanaf 6 oktober 2012 tot en met 3 februari 2013 in het Gemeentemuseum Den Haag.

10 gedachten over “Fabulous Fifties – Fabulous Fashion

 1. en dan te weten dat ik nog steeds een twinset draag Heb verschillende kleuren en ze zijn eigenlijk altijd in roulatie., de jurkjes doen me denken een de tijd van net voor en in mijn trouwen, Fijn weekend Basje

 2. Ik zit hier met de catalogus van Klingel voor me en daar staat ook zo’n twinset in! 100% polyester, dat wel dus ik zie van de koop af. De jaren 50 zijn voor mij de jaren ‘nee’. De kneuterigheid, het ROOMSCHE hier in Limburg bij de nonnen, het alles moet en niks mag…nee, veel goede herinneringen heb ik niet aan de jaren 50. Neemt niet weg dat de tentoonstelling in het gemeentemuseum me de moeite waard lijkt.

 3. @Mieke S, uiteraard was niet alles geweldig in de jaren vijftig van de vorige eeuw, maar gelukkig gaat deze expositie over de mode!:-) Tja, en of de kleding oké was, is natuurlijk heel persoonlijk. Desalniettemin is dit absoluut weer een geweldige expositie in het Gemeentemuseum Den Haag. Ik wil geen enkele mode/textielexpositie van hun overslaan, dus deze ook niet!

 4. Gerda , mijn kind, is momenteel in engeland, met een oude auto en een oude jurk in deze stijl. was wel te koop, maar voor eenmalig gebruik natuurlijk veel te duur, dus heeft ze zelf zoiets geproduceerd, Heb de ruwbouw gezien , eind resultaat komt dit weekend wel. Er zijn nog volop twinsets te koop in wol en cachemire, en ik ben echt niet zo stijlvol, maar het moet vooral practisch zijn, vest aan vest uit meer Basje

 5. Als ik de frontpagina van Vogue zie dan denk ik weer aan de naaipatronen van Burda en Simplicity, o, wat heb ik daar wat uren mee doorgebracht.
  Ik had absoluut geen naai-opleiding, maar die patronen waren zo duidelijk dat je alleen maar de volgorde hoefde aan te houden. Zelfs de naden waren bij Simplicity aangeknipt, maat 40 leek voor mij gemaakt, dus zonder schroom aan de gang. En al die nieuwe stofsoorten die toen op de markt kwamen.
  En nu, ik raak de vrije arm-naaimachine alleen maar aan om een zoom of i.d. te repareren, maar het doet me wel denken aan de voldoening als de zelfgemaakte jurk goed uitviel. En dat op een ouderwetse voordeoorlogse naaimachine van het merk Gazelle.
  En in de tijd dat ik op kantoor werkte, natuurlijk de twinset, met een Gorray plooirok, correct voor elke vergadering.
  Waar is de tijd gebleven??
  Ik duik nog maar eens in oude foto’s en ga zeker naar de tentoonstelling.
  Bedankt voor de tip Berthi!

  Arga

 6. Heerlijke blogpost! Laatst vond ik een collectie Belgische breipatronen uit het tijdschrift Het Rijk der Vrouw, dat veel later door Libelle werd overgenomen. De jaren 55-57 staan bol van de elegante patronen en spitsvondige details. Een erg rijke tijd was het op modegebied. En vanaf de jaren 60 verdween die stijl langzamerhand. En nu mag het weer!

 7. Heerlijk om jullie verhalen te lezen. In de jaren ’50 was ik zelf een kleine ukkepuk, maar weet wel dat mijn moeder voor haarzelf rokken, truien en vesten heeft gebreid, jaja, en met de hand op zeer fijne breipennen. Uiteraard allemaal bij elkaar passend!

 8. Wat een leuke reacties van iedereen op het bericht over de Fabulous Fifties-tentoonstelling. Momenteel loop ik stage in het Gemeentemuseum en ben ik bezig met het verzamelen van foto’s uit deze periode die we zouden mogen gebruiken voor een digitale fotocollage. We hebben voor de tentoonstelling “Happy Days” al heel wat mooie foto’s binnen gekregen, maar voor de mode-afdeling zouden we graag specifiek nog foto’s willen, zoals hier op de blog te zien zijn (mijn complimenten voor het aanbod ook).
  Heeft u nog foto’s liggen die we zouden mogen zien (en gebruiken voor de collage!) dan zouden we die graag ontvangen. Verhalen bij de foto’s zijn zeer welkom. U kunt mij bereiken via het emailadres: lwhittle@gemeentemuseum.nl.

  Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *