Open Monumentendag 2012

Zaterdag 8 september en zondag 9 september 2012 was het weer Open Monumentendag. In heel het land waren monumenten te bezichtigen en diverse activiteiten vonden plaats. Jannie Delger trok naar Midwolda om een bezoek te brengen aan de boerderij Hermans Dijkstra.

Jannie Delger: ‘Rondom de boerderij van Dijkstra werd weer op de traditionele Oudhollandse manier van leven getoond. En dan vooral gericht op Groningen zoals het leven op de boerderijen ging. Door de hele boerderij heen werkten mensen zoals ze in ongeveer 1920 en eerder deden. Er werd in het achterhuis bonen geweckt of ingeregen om te drogen. In de naaikamer zaten vrouwen te werken aan sokken die gestopt moesten worden en in de voorkamer werkte de boerin of haar visite aan een fijne kanten zakdoekje.’


Deze kleren komen uit de kast van boerderij Hermans Dijkstra.


De boer in een ribcorb broek, of zoals ze in Groningen zeggen een stuutsiekoorn boksem.


Deze dame repareerde ook de blouses en dergelijke van de mensen die op de Open Monumentendagen op en rond de boerderij liepen en werkten.


Even koekeloeren in de naaidoos, die wel een beetje op de mijne lijkt! Mijn naaidoos puilt uit met allerlei draadjes, naalden, koordjes, ritssluitingen, klosjes garen, borduurgaren en wat al niet meer aan frutsels die wellicht eens van pas zouden kunnen komen…


Ach ja, de alom bekende kluwen Scheepjeswol.

15 gedachten over “Open Monumentendag 2012

 1. Leuk !! ik was zelf in Zutphen Societeit de Hanzehof, mn vriendin drs. Pieta van Beek moest een lezing geven n.a.l.v. de Jubileumbijeenkomst van het Ida Gerhardtgenootschap, ook erg boeiend..wat was er veel te doen en wat een mooi weer hadden we erbij. Ook nog even een omweggetje gemaakt naar het KURBIS festival (Pompoen feest) in Bocholt waar mn vriendin Hannelore Hemingway-Holtzmann met haar Spinnewiel aktief zat te zijn. Ze had me toch een mooie zilvergrijze Gotlamvacht liggen maar die werd op staande voet gekocht door een liefhebster. Er werd naar hartelust genoten van de Pompoensoep en koffie mit Kuchen und Torten ..we wisten haast niet welke we moesten kiezen. Kinderen mochten een Pompoen uithollen om een lichtje in te branden.

 2. Licia,
  Wat leuk dat jullie ook in Bocholt zijn geweest. Ik weet dat daar ook een textiel muzeum is met precies dezelfde weefgetouwen welke in de fabriek waren waar ik ooit gewekt heb. Ook dezelfde prik klok.
  In Duitsland weten ze wel wat lekkere Küchen zijn… alleen moeten ze nog leren hoe slagroom hoort te smaken…. : – )

  Mag ik je een seintje geven als ik bij ons in de buurt ooit een zilvergrijze vacht tegenkom? Ook als hij van een Texelse schaap komt?

  Groetjes van Jannie Delger

 3. Omdat de link niet werkt ..hier maar even een berichtje aan Jannie Delger::
  Bocholt heeft wel 2 Musea, maar in de oude Textielfabriek is iedere winter een soort Kerstmarkt waar bijzondere Handwerksmensen hun creaties laten zien en verkopen. Er is ook een heel leuk restaurant in en boer Schlutter staat er dan ook altijd met zijn verkoopwagen met Worsten enz.
  Laat maar horen als je iets in de aanbieding hebt, groetjes LIES H.

 4. Wat leuk! Ik heb de dag gemist want zitten genieten van de regen. Lekker een voorproefje van de herfst!

 5. @Licia Huizer, dat was een mooi en druk weekend!

  @Hilly, WOW, schitterend allemaal! Er is totaal geen gebrek aan creativiteit! Nee, het is oneindig!

  @Mieke S, tijdens de monumentendagen was het stralend weer!:-) Ik wilde afgelopen zaterdag een kort bezoekje brengen aan de Floriade, maar Thijmen (die daar moest werken) belde me om te zeggen dat ik beter thuis kon blijven. Het was razend druk. Dat kwam mede door het fraaie weer. Nu snel een ander dagje plannen!

 6. Voor mij geen textiel dit weekend. Wij gingen een kasteel bekijken.
  Maar ik haal de “schade” nog wel een keertje in 😉

 7. Heerlijk zulke dagen, van alles te zien.
  Naaidozen een prachtige verzameling van alles en nog wat.

 8. Ik zat zelf ook de gehele dag in de sjieke kamer van de heer Dijkstra.
  Die was van de laatste bewoner de slaapkamer.Ik zat daar met de
  Groninger merklappen tussen het “gronings goud en zilver”. Alles
  pracht en praal van de gegoede boerenstand in het Oldambt
  Hennie Stevan.

 9. Ach Hennie,

  Heb je helemaal niet gezien wicht, ik was moe en toen we in de mooie kamer kwamen was er even niemand.
  Ik kom tocht nog een keer weer in je museum in Winschoten,.

  Veel groeten van Jantje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *