Exposities najaar 2012


In het hedendaagse leven ziet men steeds minder inwoners van Walcheren in traditionele dracht. Het maken van streekdracht was vroeger niet alleen weggelegd voor vrouwen die zelf in dracht gekleed gingen. Om de veelal gecompliceerde technieken uit te kunnen voeren, zijn gespecialiseerde beroepen ontstaan om de verschillende (onderdelen van) klederdrachten te fabriceren. De ‘jakkennaaister’ was bedreven in de kunstige vouwmethode van de vrouwelijke bovenkleding. Gespecialiseerde kleermakers naaiden de pakken voor boeren. Al deze technieken en beroepen komen uitgebreid aan bod tijdens de expositie Dracht & Ambacht – handwerk in de Walcherse streekdracht –. Deze tentoonstelling is te zien tot en met 31 oktober 2012. Openingstijden dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur. Er is een catalogus te koop die niet alleen achtergrondinformatie geeft over alle getoonde kostuumonderdelen, maar ook patronen bevat om zelf thuis mee aan de slag te gaan.

De prachtige foto van het affiche is gemaakt door Lupineke.
——————————


Van Veere gaan we naar Middelburg om een kijkje te nemen in de Zeeuwse Bibliotheek waar onlangs de inrichting is aangepakt. Zo is de vloerbedekking voorzien van een typisch Zeeuws schortenbont-motief. De meningen hierover lopen nogal uiteen. De één vindt het prachtig en stijlvol, de ander wordt er duizelig van. Omroep Zeeland maakte een kort filmpje dat hier te bekijken is. De openingstijden van de bibliotheek kun je hier vinden.
——————————


Van 15 september tot en met 21 oktober 2012 draait alles binnen Museum Het Leids Wevershuis om drukwerk. Kunstenaar/margedrukker Silvia Zwaaneveldt heeft een passie voor ambachtelijk drukken en exposeert een gedeelte van haar gevarieerde werk. Prenten, tekeningen vol ritmes en herhalingen, boekjes, maar ook teksten gedrukt op papier en textiel tonen haar veelzijdigheid en vakmanschap. De intimiteit van haar werk komt tot zijn recht in het Miles Davis-hoekje, waar in een gemakkelijke stoel gelezen kan worden over en geluisterd naar de muziek van deze componist. Tijdens deze tentoonstelling werkt en demonstreert Silvia in het Wevershuis op een boekdrukpers. Ze maakt iedere dag een nieuw ontwerp, waarbij zij gebruik maakt van oorspronkelijke loden letters en tekens.

Silvia Zwaaneveldt werd tijdens haar studie Nederlands gegrepen door de boekdrukkunst. Het magische gegeven van vermenigvuldiging en reproductie biedt eindeloze mogelijkheden haar ideeën te verwerkelijken. Soms gebruikt ze bestaande teksten, zoals de haiku’s van David Bonnet, waar zij landschappen en vergezichten bij maakt. Of de gedichten van Christiaan van Tol die zij op grote zijden doeken drukt om bij de toeschouwer extra aandacht af te dwingen. De met namen bedrukte kinderhemdjes roepen dan weer nostalgische herinneringen op aan de eigen kindertijd en verwijzen naar de kleintjes die op de zolder van het Wevershuis sliepen. Haar voorkeur voor ordeningen, ritmes en herhalingen komt tot uiting in een aantal druksels, die zij samen met Doortje de Vries maakte.

Het Leids Wevershuis vormt door haar geschiedenis en authentieke staat een prachtig decor voor deze expositie. Deskundige vrijwilligers vertellen graag over de woelige historie van dit markante huis(je) en kunnen saillante details en verborgen plekjes laten zien.

Elke middag (dinsdag tot en met zondag) van 13.00 tot 16.00 uur kun je Silvia aan het werk zien. Zij maakt een serie ansichtkaarten, iedere dag één, in kleine oplage.
Drukdrukdruk! – Silvia Zwaaneveldt in het Leids Wevershuis. Van 15 september tot en met 21 oktober 2012 in Museum Het Leids Wevershuis, Middelstegracht 143, 2312 TV Leiden.
——————————


Papier Biënnale Rijswijk 2012 in Rijswijk en Den Haag. Zowel in Museum Rijswijk als Museum Meermanno zijn de tentoonstellingen te zien tot en met 25 november 2012. Openingstijden beide musea: dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Bij de Papier Biënnale Rijswijk 2012 verschijnt een catalogus (Ned./Eng.). Auteur: Frank van der Ploeg. De Rijswijkse papiermarkt vindt plaats op 9 september van 13.00 tot 17.00 uur op het voorplein van Museum Rijswijk en in de Oude Kerk tegenover het museum.

Museum Meermanno richt zich bij de Papier Biënnale 2012 op kunstenaars die werken met boeken en letters en toont hun spectaculaire installaties, films en kunstwerken.


De boekenwaterval van kunstenares Alicia Martin die uit de ramen van de voorgevel van Museum Meermanno stroomt!

Museum Rijswijk: Bouwen, vouwen, snijden en beeldhouwen met papier en karton. Op de Papier Biënnale 2012 komt het allemaal aan de orde. De eerste expositie in de nieuwbouw van Museum Rijswijk laat zien hoezeer de grote veelzijdigheid van papier en karton kunstenaars inspireert! Meer informatie over de kunstenaars kun je vinden op de website van Museum Meermanno en Museum Rijswijk.
——————————


Rituelen is de nieuwe expositie in Stedelijk Museum Zwolle die geopend wordt 9 september en duurt tot en met 18 november 2012. Tevens is er werk te zien in Galerie Delfi FormGalerie Het LanghuisDominicanenklooster.

Een gangbare opvatting van tradities is dat deze er zijn om in ere te worden gehouden en dat we cultureel erfgoed moeten koesteren. Dit is een nobel streven, maar wáárom willen we dat eigenlijk en hóe doen we dat? De tentoonstelling ‘Rituelen’ zoekt antwoorden bij deze vragen. Ook verwante issues komen aan bod. In verschillende kunstwerken staan onder meer jacht- en slachtrituelen, conversatietradities, handwerkclubs en andere oude gebruiken en rituelen centraal. Het gaat daarbij vooral om de wijze waarop hedendaagse beeldende kunstenaars tradities nieuw leven inblazen of in een ongebruikelijk daglicht plaatsen. Daardoor gaan we er fris of anders tegenaan kijken en tradities zien als ‘iets van ons’, als iets dat de moeite waard is om te behouden of in elk geval iets is om over na te denken. De deelnemende kunstenaars verenigen het oude in het nieuwe: zij plaatsen overgeleverd cultureel erfgoed in een actuele context.
——————————


Of je nu spint, breit, vilt, verft, quilt, vlecht, borduurt of weeft, je bent van harte welkom, want met dit textielcafé willen wij ongedwongen en in gezellige sfeer uitwisseling, interactie op gang brengen. Of je nu amateur bent of professional, ontwerpt of niet, is niet belangrijk: het is de bedoeling elkaar te inspireren en elkaars textiele en creatieve blik te verruimen en te verrijken.
Toegangsprijs: leden Weefnetwerk € 5 en niet leden € 7,50.

Anneke Kersten ‘spelen met materiaal, kleur en vorm’. De basis van het weefwerk van Anneke Kersten is het gebruik van verschillende materialen, zoals metaaldraden, papier, cottolin, hout, verf, lijm en ook glas. De weeftechnieken gebruikt zij als middel om haar inspiraties vorm te geven, in zowel ruimtelijk als vlak werk. Opvallend is het kleurgebruik. Zij laat zich inspireren door kleur, vorm en structuur van landschappen en de geometrische kunst. Exposities laten de veelzijdigheid van haar weefkunst zien.

Peter Bes werkte aanvankelijk in de jeugdzorg, maar is in de jaren tachtig van de vorige eeuw begonnen met glas. Hij zette een Tiffany-werkplaats op en de hobby groeide uit tot het geven van cursussen in diverse glastechnieken. Ook had hij een glaswinkeltje in Amsterdam. Later is hij op zoek gegaan naar nieuwe vormen van werken met glas in combinatie met steen. Na zijn verhuizing naar Hoogersmilde in 2007 onderzoekt hij wederom de mogelijkheden om de kunst uit te dragen in diverse workshops. Hij kijkt bovendien naar de mogelijkheden om ook hier een glasatelier voor verstandelijk gehandicapten op te zetten.
——————————

Op 14, 15 en 16 september 2012 is in Osnabrück de handwerkbeurs Nadel und Faden. Drie dagen lang geven 120 internationaal gerenommeerde textielkunstenaars, ontwerpers, schrijvers en geselecteerde speciaalzaken een presentatie in de OsnabrückHalle. Er zijn speciale tentoonstellingen, wedstrijden, workshop en modeshows.
De handwerkbeurs is op vrijdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur, zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De prijs van een dagkaart bedraagt € 7, een drie dagen kaart kost € 13 en een dagkaart voor gehandicapten € 4,50.
——————————

Het Geweven Woord, Textiel met een boodschap is tot 30 september 2012 te zien in de (leegstaande) bibliotheek aan de Warande in Turnhout. Elke dag, behalve de maandag, geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.


Turnhout geniet vooral bekendheid dankzij de grafische industrie, maar het heeft ook een rijk textielverleden. Er werd zelfs een eigen kantsoort ontwikkeld: de Turnhoutse kant, die naast enkele andere soorten zoals de Parijse, Brugse of Mechelse kant de erkenning heeft gekregen die ze
verdient. Gi Mateusen palmt in september het leegstaande bibliotheekgebouw aan de Warande in met een tentoonstelling over textiel. Vanzelfsprekend is er Turnhoutse kant te zien, maar in de expositie slaat Mateusen vooral bruggen naar andere culturen.

De tentoonstelling ‘Het Geweven Woord’ draagt de toepasselijke subtitel ‘Symboliek in textiel, gisteren en vandaag, hier en elders’ en onderzoekt de betekenissen die textiel kan hebben. Wat vertellen nonnenkappen, moslimdoeken en Surinaamse hoofddoeken ons? De tentoonstelling is opgebouwd rond zeven thema’s, die de bezoeker laten kennismaken met wereldwijde textielkunst. Kennismaking, verwondering en beleving primeren op wetenschappelijke documentatie. Daarom is er vooral veel te zien en minder te lezen. Daarom ook worden lezingen en workshops aan de expositie gekoppeld. Het volledige programma kun je hier lezen.
——————————


——————————


Op 20 en 22 september 2012 laat Fie van Dijk de Lierse Kant met al zijn pracht zien. Je kunt bij haar terecht van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.


——————————

Quiltgroep ‘de Lappenkatjes’ op het Groningse Hogeland bestaat tien jaar en viert dit met een tentoonstelling van circa veertig quilts in de sfeervolle kerk van Zuurdijk op 6 en 7 oktober 2012 van 10.00 tot 17.00 uur.


De zeven leden zullen traditionele en moderne quilts laten zien aan de muren en op de banken, machinaal en met de hand gemaakt, kleurrijk en stemmig, spontaan en doordacht. De entree is vrij, maar er wordt een bijdrage gevraagd voor koffie, thee of sap en zelfgebakken taart.

4 gedachten over “Exposities najaar 2012

  1. @Licia Huizer,… en dan te weten dat dit slechts een selectie is uit het uitgebreide aanbod! Zouden we elke dag naar een expositie gaan, dan komen we wellicht nog tijd tekort komen. Daarom voor elk wat wils. Gewoon geweldig dat we uit zo’n groot aanbod kunnen kiezen.

    Leuk dat Lupineke zelf ook elke dinsdagmiddag in Veere is!

  2. Lieve Fie succes met de tentoonstelling. Gefeliciteerd met 25 jaar. Dikke knuffel José

    En Berthi jij bedankt dat jij mij er aan herinner hier.

    Liefs voor beide Fie maar ik ben er niet jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *