Face-kini


Wat doe je als je geen bruine huidskleur wilt krijgen door de zon? Je gaat eenvoudigweg je lichaam helemaal bedekken met een gesloten (bad)pak en om je gezicht te beschermen tegen de zon draag je een masker waarin alleen gaten gemaakt zijn voor je mond, neus en ogen. Dit masker heeft de naam Face-kini (een soort gezichtsbikini) gekregen. In China zijn ze er dol op. De Chinese vrouwen willen geen kleurtje krijgen. Een gebruind lichaam is voor hen geen teken van een gezond leven en vrije tijd, maar een afschuw die hoort bij het boerenvolk. Het schoonheidsideaal is bleek blijven, een kenmerk van een succesvol en een onbezorgd leven leiden. De Chinezen hebben er zelfs een gezegde voor: Een lichte huid verbergt duizend gebreken.


Vooral op de stranden van Qingdao is het masker populair. Ze zijn er te koop voor € 2 à € 3 in allerlei kleuren en patronen. Overigens is de face-kini niet nieuw. Ruim zeven jaar geleden bedacht een Japanse vrouw het masker als een simpel middel voor mensen met huidziekten en zware brandwonden.

Foto’s: Getty

6 gedachten over “Face-kini

 1. Ik denk dat deze gezichtsbedekking in Nederland verboden is.
  Bovendien ziet het er toch niet echt elegant uit.
  En als de reden nou het voorkomen van huidkanker zou zijn, zou ik er nog begrip voor kunnen opbrengen. Maar als het is om je af te zetten tegen boeren, dat vind ik van een onbeschaamde discriminatie.
  Het doet me denken aan het poederen van het gezicht wat hier eeuwen geleden werd gedaan met hetzelfde idee.

 2. Tja, hier word ik echt niet vrolijk van.. maar zo zie je weer dat ons kleine planeetje vele culturen kent waar wij ons dan bijzonder over kunnen verbazen..!

 3. @Saskia, daar is het inderdaad mee te vergelijken. In de 20e eeuw breekt dan een tijd aan als je bruin was, dan had je jezelf een vakantie kunnen veroorloven naar het zuiden van het Europa. Het was een teken van rijkdom. Eerst een teken van armoede, vervolgens een kenmerk van rijkdom. En zo blijven we met golfbewegingen bezig. Nu moet je absoluut niet in de zon gaan zitten, vanwege het risico dat je loopt op huidkanker waar we continue op gewezen worden. Dit is de belangrijkste reden om niet te gaan ‘bakken’ in de zon.

 4. Bakken in de zon? Ik moet er niet aan denken. Maar met te weinig zon krijg je een vitamine-tekort (was dat niet vitamine D?). Ikzelf houd me aan de regel: veel buiten, niet of zo weinig mogelijk in de middagzon. Een kleurtje krijg dan wél maar bruin worden? Waarom? Ik ben blank geboren!

 5. Onvoorstelbaar wat er allemaal verzonnen wordt.
  Prachtig om onder de motorhelm te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *