Expositie Naald en Draad 2012


MoniqueK houdt ervan om iets leuks te bedenken en uit te voeren. Voor de handwerktentoonstelling in Roermond borduurde ze een ‘bijna af’ naamkaartje! ‘Het is nog niet af hoor’, zei ze tegen mij. Laat het zo, zou ik zeggen. Het heeft wel iets dat een werkje net niet af is. Het is mooi, heeft charme en vertelt iets. Prachtig toch!


De expositie werd op vrijdagochtend 17 augustus geopend met het fraaie werk van Cobi Lange. Om het stadhuis van Roermond zo gedetailleerd weer te kunnen geven heeft Cobi heel wat uren tijd gekost, maar het resultaat is ernaar!


Detail van het stadhuis.


Nog een detail.


Het Cuypershuis met op de voorgrond Pierre Cuypers.


Bij het raam hingen de Friese merklappen 1786 anno 2011-2012 die niet ingelijst waren. De ingelijste merklappen hingen tegen de muur aan de overzijde. Toch een beetje jammer dat ze niet bij elkaar hingen. Onder op de foto zie je de ingelijste Friese merklap 1786 anno 1993 uit de reclame van Douwe Egberts.


Een fraai merk- en stoplapje van Erica Uten. Dit lapje is eigen ontwerp. Het was haar deelname aan de wedstrijd die de Kring voor Heemkunde van Kontich een paar jaar geleden uitschreef ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘t Zijn weer lappen. Erica behaalde er de vierde prijs mee. Zij is een van de vele borduursters van de merklappengroep de Lapzussen.


Het schitterende schaakbord van Saskia mocht ik niet missen! Het ontwerp is van Elisabeth Saust en kun je terugvinden in de Ariadne van november 1978.


Op de zeer warme zondag was José van Esch aanwezig met haar mandalaborduurwerken en -patronen.

We kijken terug op drie mooie dagen in Roermond waar iedereen veel heeft gezien, met veel mensen heeft gesproken en waar veel nieuwe inspiratie is opgedaan!

15 gedachten over “Expositie Naald en Draad 2012

 1. Wat heerlijk om de foto’s te zien, zo krijgen wij, die er helaas niet heen konden, toch een kijkje in de keuken om het zo maar te zeggen! Dank je Berthi!!

 2. was ik toch nog even op bezoek in Roemond, dank je wel ,. De lap van mevr, Uten is heel mooi , de mandala´s heel kleurig en het merklapje kan zo in een , pronkrol. , het schaakbord neemt op deze manier niet veel ruimte in, Opvouwen en wegleggen Basje

 3. ]Vergeet ik het stashuis en de merklappen op het rode gordijn, Het é´´en nog mooier dan het ander f Basje

 4. Mooi verslag heb je gemaakt. Het was een geweldige tentoonstelling en ik vond het leuk om je weer te zien.

  Lieve groetjes van Marion

 5. Mooi verslag Berthi. Ik ‘val’ echt op de lap van Erika Uten die er zo antiek uitziet. Wat kan die vrouw handwerken! Mandala’s zijn niet zo mijn ding. Het schaakbord vind ik wel weer erg mooi.

 6. Jullie kunnen je wel voorstellen dat ik me hier 2 dagen uitstekend hebt vermaakt.Net wat ik nodig had!!!
  En dan nog mogen nagenieten op de verschillende blogs met alle verslagen en foto’s.

 7. Wij krijgen er niet genoeg van alle informatie over de tentoonstelling in Roermond. Je ziet steeds weer veel moois wat ik niet gezien heb.

 8. Berthi, wat heb je het werk van het stadhuis mooi op de foto gezet.
  Het waren schitterende dagen met veel mooie ontmoetingen.

 9. Het was ook dit jaar weer een feestje voor heel handwerkend Nederland ☺

  Ik hoop over drie jaar weer.

 10. heel bijzonder al die handwerken van vroeger en nu bij elkaar te zien.
  en je te realiseren met hoeveel geduld die lappen geborduurd zijn …

 11. Het stadhuis….wat een bijzonder werkstuk. en gepriegel om het zo te krijgen doe ik de maakster niet na…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *