Textielpost – Noord-Noorwegen


PetraK: ‘In Noord Noorwegen kan ik alleen een textielkaart van de Samen vinden. De meeste van schattige kinderen of prachtige jongedames. Deze man toont dat het leven hier niet altijd eenvoudig is. Zijn kleding is niet alleen mooi, maar ook functioneel. In het Varanger Samiske Museum/Várjjat Sámi Museum wordt de cultuur en geschiedenis van de Kust Sami belicht. Ze woonden niet altijd in tenten, maar ook in plaggenhutten en de Sami van de kust hielden geen rendieren, maar leefden van de visvangst. Kleding is prachtig van kleur en rijk versierd. Ik vind het altijd weer bijzonder dat daar zoveel tijd aan wordt besteed.’

Je hebt een schitterende textielkaart verstuurd, Petra! Het gezicht van deze man laat ons zien dat hij al veel bewogen jaren achter zich heeft liggen. Hij kijkt je doordringend aan, net of hij wil zeggen: ‘Ik ben een tevreden mens ondanks jaren hard werken.’ De kleurrijke kleding en rijkelijk versierde muts geven hem extra charme.

6 gedachten over “Textielpost – Noord-Noorwegen

  1. Zag enkele dagen gleden via Arte en uitgebreide film over de Samen, Ze leven in tenten tijdens de trektochten om de rendieren bij een te brengen, maar gaan ook veel in , wat wij normale kleding rond,maar bij grote bijeenkomsten is het een feest van blauw en roor, De laarzen die erbij hoeren zijn van rendier-leeer gemaakt, met de hand nb was zeer leerzaam,

  2. @Basje, Arte is een geweldige zender. Ik weet helemaal niet of ik die kan ontvangen, maar daar komt bij dat ik eigenlijk helemaal geen tijd heb om tv te kijken. Maar naar Arte moet ik toch eens op zoek gaan, want zij zenden heel boeiende programma’s uit.

  3. Telkens als ik zo’n mooie, doorleefde kop zie vraag ik me af waarom toch zoveel mensen naar de plastisch chirurg gaan alleen maar om wat rimpels te laten weghalen?

  4. @Mieke S, onlangs stonden in een krant diverse gezichtsfoto’s van mensen (meestal BN’ers) die naar de plastische chirurg waren geweest en ik moet zeggen dat ze er niet beter van waren geworden, naar mijn idee. Het gezicht vertelt na de ingreep niets meer! Strak, saai en uitdrukkingsloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *