Nieuwste borduurwerk van Elly Smith


Liet ik gisteren een textielkaart zien van een ouder borduurwerk (1988) van Elly Smith, vandaag komt haar nieuwste werk aan bod. Ze heeft slechts twee borduursteken gebruikt: de stik- en rijgsteek. De kleuren heeft ze beperkt tot zwart met hier een daar een beetje rood. Net als alle eerdere werken heeft Elly wederom gekozen voor een diversiteit aan motieven. ‘De motieven die zij gebruikt tekent zijzelf. Voor een merklap maakt zij een tekening op ruitjespapier, steken legt zij hier echter niet op vast. De tekening moet dienen als uitgangspunt een houvast geven, al werkende moeten er veranderingen plaats kunnen vinden. Letters en soms ook historische symbolische motieven gebruikt zij in haar eigen werk naast haar eigen symbolen. Het borduren zelf doet Elly zonder borduurraam en vingerhoed, die zitten alleen maar in de weg. Haar steekgebruik beperkt zich tot de kruissteek en de stiksteek, eenvoudige steken met een grote passie’, zoals te lezen staat in het interview met Elly in Textiel 1990 130.Elly over haar nieuwste werk: ‘The basic idea – elizabethan motifs, a man and a woman – the woman has one long arm attached to the house (home) which is thread -wise disintegrating… some window frame motifs… a measuring thread to symbolize years a/o time. Combine them all and you can probably deduce a possible title — since it doesn’t have one.’

3 gedachten over “Nieuwste borduurwerk van Elly Smith

  1. Ook hier zou ik graag met mijn neus bovenop willen staan om alle details goed in me op te kunnen nemen.En dan op afstand , om het geheel te bekijken

  2. Wat ik ook zo leuk vind, is dat Elly een eigen stijl heeft ontwikkeld, of ze nou in kleur of zoals hier vooral in zwart werkt.

    Net zoals het werk van Tilleke, dat herken je ook van een afstandje!

  3. @Mien B. en Ine, het is ook zo ontzettend leuk om te zien wat een geweldig resultaat je kunt bereiken met eenvoudige borduursteken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *