Textielpost – Venetië

Wat een hitte vandaag! Een beetje veel van het goede. In de kloostergangen van het Kartuizerklooster te Roermond was het uit te houden, maar voor veel mensen was de reis naar deze locatie toch iets teveel van het goede. Heel begrijpelijk, maar met de bezoekers die er vandaag waren heb ik ontzettend leuke gesprekken gehad, samen met mijn inmiddels onmisbare hulp MienB. Foto’s heb ik her en der gemaakt, die ik binnenkort zal laten zien. Laten we nu eerst verkoeling zoeken bij het water in Venetië. Thijmen was er een dagje en hij verraste mij met drie textielkaarten!


Thijmen: ‘Op deze kaart zie je de gondeliers van Venetië in traditionele kleding. Gondelier word je niet zo maar. Je moet in Venetië zijn geboren en het wordt nog vaak van vader op zoon doorgegeven. Het is een duur beroep door de vergunning en de boot die wel meer dan € 100.000,- kan kosten.’

Als we het over Venetië hebben, dan denken we als eerste aan de gondels met de gondeliers. Op de kaart zie je een afbeelding van Venezia Regata Storica uit 1995. De historische regatta, een race op het water, van Venetië wordt de eerste zondag van september gehouden. De wedstrijd wordt voorafgegaan door een gondeloptocht met bijzondere, rijkversierde oude gondels. De roeiers dragen historische kostuums en dragen daarmee bij aan het kleurrijke geheel. Deze optocht wordt gehouden ter herinnering aan de ontvangst die de koningin van Cyprus, Caterina Cornaro, in Venetië kreeg toen zij in 1489 afstand deed van de troon en haar rijk aan Venetië schonk. Zestiende-eeuwse, prachtig bewerkte boten varen in formatie over de Canal Grande, de beroemde Bucintoro voorop. Na deze optocht volgen de races. De kleding van de huidige Venetiaanse gondelier bestaat uit een zwarte broek, een rood-wit of blauw-wit gestreept shirt, een rood of blauw halsdoekje en een rieten hoed.

Hier kun je video-opnamen van de historische regatta uit 2010 bekijken.


Thijmen: ‘Nog een textielkaart uit Venetië. Zo zag een genezer van de pest eruit vroeger. Deze pakken kom je overal tegen in winkels. Er wonen ook steeds minder mensen in Venetië. De kans bestaat dat het een spookstad wordt met alleen toeristen.’

Elk jaar op de derde zondag van juli wordt in Venetië gevierd dat de pest is overwonnen. Het Festa del Redentore is het meest bekende festival. Je kunt in een versierde gondel stappen op het Canale della Giudecca. De jaarlijkse processie naar de Redentorekerk trekt veel bekijks. De kerk is speciaal als herinnering aan de pestepidemie van 1576 gebouwd. De vele dode lichamen werden toentertijd per gondel vervoerd. De destijds kleurrijke gondels zijn toen bij wijze van eerbetoon zwart geschilderd en zo gebleven.

Venetië trekt jaarlijks 20 miljoen bezoekers en telt slechts 55.000 inwoners.


Thijmen: ‘De laatste textielkaart vanuit Venetië! Deze vond ik het meest geschikt vanwege het masker, wat je veel tegenkomt. Het verhaal erachter ken ik helaas niet!’

In de Commedia dell’arte is Harlekijn een acrobatische, ondeugende jongeman, één van de zanni (dienaars). Hij draagt een veelkleurig kostuum met geruit diamantpatroon en een hoed. Hij verbergt zijn gezicht achter een zwart halfmasker. Harlekijn is verliefd op Colombina, die ook vaak een kostuum met ruitpatroon aan heeft, maar zich meestal weinig van hem aantrekt.

12 gedachten over “Textielpost – Venetië

 1. Je hebt een geweldige Supporter…,maar liefst 3 kaarten…heel goed !!
  Ben benieuwd naar je verslag en foto;s uit Roermond.
  We hebben geweldig genoten…. ik vond het Schaakbord van Sakia ook geweldig. Gelijk mn ouwe Ariadnes opgezocht en ja hoor daar staat het patroon. Fijn dat ze dit weer tot “leven gewekt”heeft… je kan uren zoet zijn met die oude bladen.
  Zo was het stukje van Jeanny over de”” 3 rode banden”” ook zo goed je snapt niet dat de mensen het naar de Rommelmarkt brengen er staat een schat aan informatie in…maar wij zijn er weer blij mee.

 2. Pluim op de hoed voor Thijmen !.Dat is nog eens een mooie aanvulling van de collectie textielpost !

 3. Gehoord op straat; een gesprek dat ging over de vakantiebestemming in de buurt van Venetië: “We zitten daar op zo’n camping en dan kun je een plaats in een busje reserveren en dan hoef je in Venetië niet naar een parkeerplaats te zoeken. Dan loop je een uurtje rond op dat plein en dan heb je Venetië gezien”.

  Wat ben ik blij dat Thijmen meer zag!

 4. Leuk zo’n meedenkende zoon !! Krijgt hij nu 3 kaarten terug !?;-)

  Vond het fijn dat ik je heb ‘aangetikt’!!

 5. p.s. moest gelijk denken aan het boek van Arthur Japin en Rosita Steenbeek wat in Venetie afspeelt en in Rome….is dit iets voor Thijmen of houd hij van andere lektuur ??

 6. Wat is Thijmen toch een super-zoon! Mooie kaarten en allemaal met een verhaal, zodat wij er weer wijzer van worden.

 7. Wat lief dat Thijmen zo op zoek voor je is geweest! Bij mij staan de kaartjes op de kast klaar maar ik kan de textielpostzegels die ik voor jouw bestemde kaarten had gekocht nog niet vinden…

 8. Venetie is mooi
  niet alleen het plein, en de kerk
  maar ook de brug der zuchten en de verhalen eromheen
  ook het uitzicht over de lagune en al die kleine eilandjes daar
  echt mooi was het paartje dat trouwde die dag, en in een zwartgelakte gondel zaten
  en waar wij achteraan gondelden
  jaren gelee alweer

 9. Licia, ik ben maar wat blij dat er mensen waren die de 3 rode mappen af dankten.
  Ik was anders nooit aan die van mij gekomen ☺

  Een compliment voor Thijmen, drie prachtige kaarten!!!

 10. Mooie kaarten ! Leuk toch, dat je zoon je verzameling laat aangroeien.
  Roermond was meer dan de moeite!!!

 11. @Licia Huizer, super dat Thijmen zoveel textielkaarten heeft verstuurd! Ik ben daar ook ontzettend blij mee. Wat Roermond betreft moet je nog even geduld hebben. Ik heb in ieder geval een foto gemaakt van het prachtige schaakbord van Saskia!

  De drie rode banden komen altijd weer op een goed plekje terecht!

  @Mieke S, Thijmen vindt het een mooie stad en vond een dag te kort. Hij wil graag nog eens terug.

  @MM, Thijmen heeft wel gevraagd of hij een kaart krijgt!:-) Ik ga een toepasselijke uitzoeken!

  Heel goed dat je mij aantikte, want anders had ik je misgelopen en dat had ik ontzettend jammer gevonden! Ik vond het erg leuk om nu eindelijk je eens te ontmoeten en een praatje te maken! In de toekomst hoop ik je vaker te treffen op dit soort evenementen!

  @Licia Huizer, Thijmen leest niet zoveel boeken. Hij leest graag de Donald Duck en Quest!:-)

  @Maaike W, spannend!

  @Ester, dierbare herinneringen!

  @Ine, ik geef de complimenten door!

  @Hilde, ontzettend leuk om gisteren kennis met je gemaakt te hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *