Textielpost – Nijmegen en Leens


Dorien van Voorden: ‘Vandaag (zondag 12 augustus 2012) de Kente-wever uit Ghana bezocht in het Afrika Museum. Heel bijzonder om te zien hoe het getouw is opgebouwd en met welk een snelheid die man kan weven!’

Kente is een stof die wordt geweven met vele kleuren en patronen. De schitterende stoffen waren een symbool van status en rijkdom en werden vroeger alleen door koningen gedragen. Een Kente bestaat uit smalle, aan elkaar genaaide stroken, met soms ingewikkelde ingeweven patronen. Tegenwoordig is de stof niet meer alleen voor koningen. Kente is nu een symbool geworden voor de rijke cultuur van Ghana en wordt onder meer gedragen tijdens feesten, bruiloften en begrafenissen. Morgen is de laatste dag van demonstraties Kente-weven. Van 11.00 tot 16.30 uur kun je Paul Gbortsyo, wever uit Ghana, aan het werk zien met het fraaie weefwerk.


Nienke (De Borduurvrouw): ‘Een textielgroet vanaf de Historische Dagen in Leens (Gr). Hoewel het geen lente is drukt de sfeer van de kaart precies uit wat er op het borgterrein allemaal te zien is. Overal prachtig geklede ambachtslieden, boeren, dienstmeisjes en edellieden in authentieke kostuums, en ook het binnenhalen en verwerken van de oogst gaat met de hand. Onze logeetjes van 7 en 9 waren gefascineerd door het verwerken van vlas. Ze mochten zelfs de rolbank bedienen. Ook genieten ze van hartelust van de Oudhollandse spelletjes, Femke kan zelfs hoepelen.’

1 gedachte op “Textielpost – Nijmegen en Leens

  1. DE WEVERS ZIJN HEEL INTERESSANT, GA ZO EVEN GOOGGELEN NAAR DE PATRONEN, EN HET PLAATJE UIT LEENS IS EEN STAP TERUG IN DE TIJD , MAAR VAN NIET ZO VEEL LATER KAN IK ME WEL ÉÉN EN ANDER PLAATSEN, zO PLOEGEN EN ZAAIEN HEB IK VAAK GEZIEN. FIJNE DAG BASJE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *