Hoedenfabriek Fernández y Roche


De 127 jaar oude hoedenfabriek Fernández y Roche bij Sevilla heeft weinig last van de Spaanse crisis. Hoewel ze veel minder de kenmerkende cordobés verkopen, de hoed die de ruiters en stierenvechters dragen, gaan de zaken goed. Duizenden zwarte hoeden worden verkocht aan de ultraorthodoxe chassisdische joden in Jeruzalem en Brooklyn, New York.

De drie populairste hoeden voor de orthodox-joodse markt zijn: Bent Up (een stukje rand sierlijk omhoog gebogen), Snap Brim (jagershoed) en de Clergy (bovenop rond, zonder ‘deuk’). ‘De zwarte hoeden mogen erg op elkaar lijken, maar deze groep heeft zijn eigen mode’, zegt Miguel Garcia Gutiérrez, directeur van de fabriek. De markt is volgens hem veelseisend, maar heeft een voorkeur voor een diep zwarte hoed zonder variaties in kleur en gewicht. In de fabriek staan zeldzame houten kammachines, die dateren van het begin van de 20e eeuw. Ze worden gebruikt om hoedenvilt te maken van konijnen-, hazen- en beverbont. De meeste van de veertig medewerkers hebben het vak in de fabriek geleerd omdat er geen scholen zijn voor hoedenmakers. Het vilt voor de hoed wordt in de zomer gevormd, als de lucht niet te vochtig is. Daarna wordt de hoed in wording gesteven met een gouden hars uit India, voordat ze met stoom in de vorm worden getrokken. Naaisters voegen de banden, linten en labels toe.

Bron: de Volkskrant
Foto: Samuel Aranda/Getty

3 gedachten over “Hoedenfabriek Fernández y Roche

  1. hoeden maken heeft dus ook zijn geschiedenis en de rand, De uitdrukking komt misschien daar vandaan ,vdeze hoeden als je in measjerim loopt valt niet op , ik heb er dus finaal overheen gekeken, zwarte hoed is zwarte hoed ….

  2. Een mooi ambacht, al zou ik niet graag in die stoom staan!
    In Lindenberg (bij de Bodensee) laten ze zien hoe strooien hoeden gevlochten worden. Ook zo’n mooi ambacht. (Slaat nergens op maar schoot me zo maar te binnen)

  3. als je tijdens de sabbat in antwerpen rondloopt in de buurt van het centraal station krijg je een keur van chassidische hoeden te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *