Textielpost – Rondje Nederland VI


Ine: ‘Bezoek aan Museum het Valkhof voor Waarom godinnen zo mooi zijn. Van déze tentoonstelling geen textielkaart. Maar dit prachtige borduurwerk is óók in Nijmegen te zien.’

Op de textielkaart zie je het borduurwerk Antependium van het Nijmeegse Schippersgilde, ca. 1494. Aanvulling hierop: ‘Antependium van het Schippersgilde. Geborduurd voorhangsel van de altaartafel in de kapel van het Schippersampt, op de hoek van de Waalkade en de Lindenberg, ca. 1494. Afgebeeld is een karveel, met in de masten wimpels met de wapens van Gelre en Nijmegen. Links en rechts daarvan bevinden zich Maria en Sint Olaf, de patroonheiligen van de Nijmeegse schippers. Geheel boven staat een opschrift: Jezus – In eere Gods ende den Gode Sunt Olof – Maria.’

Ine zegt het volgende over dit bijzondere borduurwerk: ‘Textiel is toch zo kwetsbaar… maar dit borduurwerk is al die eeuwen redelijk goed doorgekomen. Natuurlijk was de verlichting aangepast, toch was goed te zien hoe fijntjes de steekjes waren. Veel steelsteek en ingrijpsteek, mooi strak tegen elkaar aangewerkt. Hele fijne en kleine steekjes waar nodig, elders wat grover.’

Dit borduurwerk wordt gerestaureerd en als bezoeker heb je de mogelijk om een kijkje achter de schermen te nemen tot en met 10 augustus 2012.


Saskia en Piet: ‘Dit is waarschijnlijk geen Callantsoogse klederdracht, maar wel leuk toch!’

Zoals je wellicht al weet Saskia, is dit de dracht van Marken. Deze prachtige kaart doet me denken aan een uitstapje naar het Zuiderzeemuseum van wat jaartjes geleden. Kijk maar eens naar deze foto. Ook heb ik een foto waar Eline en Thijmen samen op staan in de dracht van Marken! Enigszins vergelijkbaar met de textielkaart! Ik ben dus erg blij met deze kaart, die ik zelf overigens al enkele keren verstuurd heb naar het buitenland. Het is en blijft een prachtig plaatje!


Saskia en Piet: ‘Het waait hier en op de kaart. Vanuit het Noord-Hollandse Callantsoog de groetjes.’

Prachtige Hollandse textielkaart, de overall aan de waslijn. Hoe Hollands is dat wel niet. Het doet me denken aan mijn vader die dagelijks zijn beige overall draagt omdat de duiven hem zo herkennen.


Anita: ‘Gisteren 1-8-12 naar Bunschoten-Spakenburg geweest. Leuke stofjes gevonden en een textielkaart voor jou. Vakantie in eigen land kan zeker ook leuk zijn!’


Lilian: ‘Dichtbij huis toch vakantiegevoel. Het Boomkwekerijmuseum laat niet alleen planten en boomkwekerij-werktuigen zien, maar er is ook een ingericht boomkwekershuisje anno 1910 te zien. Links van deze foto bevond zich een Singer trapmachine, een naaimand en breiwerk: het is duidelijk dat de boomkwekersvrouw zich bezighield met allerlei textiele werkvormen.’


Erica, Tilly, Nelly, Jeanny en Riet: ‘Na een gezellige dag in Goes gingen we op zoek naar een textielkaart en stuitten toen op deze leuke prent. Hoe mooi is het om op deze leeftijd nog van textiel te kunnen genieten = True Love. We worden langzaamaan ook allemaal zo’n ouwe sok!’

Geweldig getroffen door Marius van Dokkum. Eerder schreef ik over deze persoon in deze log en deze log.

1 gedachte op “Textielpost – Rondje Nederland VI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *