Textielpost – Macedonië en Kosovo

We gaan verder met de textielpost, het is tenslotte vakantietijd en de postbode bezorgt weer prachtige textielkaarten die ik jullie niet wil onthouden. Elke textielkaart is bijzonder, maar de kaart uit Kosovo is wel heel speciaal. Het vertelt een verhaal dat bij mij onbekend was, maar belangrijk is om te weten. Marjo B-W was in Macedonië en Kosovo. Kijk mee en lees haar verslag.


Marjo B-W: ‘Ondanks dat we nog geen 48 uur in Macedonië (4 juni 2012) waren, en daarvan maar een 1/2 uurtje in het (winkel)centrum van de hoofdstad Skopje, is het gelukt een textielkaart te kopen. Echter, geen postzegel en het postkantoor was al dicht. Daarom zitten er postzegels uit Kosovo op deze kaart. Over de traditionele kelding die je op de voorkant van deze kaart ziet, kan ik alleen maar zeggen dat het niet meer in het dagelijkse leven gedragen wordt. Het ziet er wel vrolijk uit!’


Marjo B-W: ‘Op deze kaart staat een man die in 1998 door de Serviërs is vermoord, tezamen met 51 familieleden. Deze gebeurtenis was aanleiding tot militair ingrijpen om Servië te dwingen zich terug te trekken uit Kosovo. De man is gefotografeerd in traditionele kledij. De basis v/h hoofddeksel (een wit wollen muts) wordt nog steeds gedragen.’

Op de afbeelding zie je Shaban Jashari. Over de geschiedenis van de man op de kaart kan Marjo B-W meer vertellen: ‘Een man met dezelfde achternaam (Adem Jashari) was vrijheidsstrijder en de Serven wilden hem vermoorden. Die man verschanste zich in zijn huis en de Serven hebben toen in een heftig gevecht alle mensen met die achternaam in dat dorp vermoord, van baby’s tot oude oma’s, inclusief de vrijheidsstrijder. In totaal 52 mensen voor wie nu een erebegraafplaats is opgericht. Het is gebeurd in een klein plaatsje, Prekaz vlakbij Skenderai (zoals het nu in Kosovaars Albanees heet). Het internationale vliegveld bij de hoofdstad Pristina is naar Adem Jashari vernoemd. Op de kaart staat niet Adem, maar een familielid omdat ik op deze kaart de kleding beter vond uitkomen. Een zoon heeft de moorden overleefd omdat hij elders studeerde. De huizen die toen beschoten werden, zijn zo gelaten en vanaf steigers kun je zien hoe erg de Servische aanval is geweest. Ik ben op de begraafplaats geweest en heb dit verhaal gehoord van iemand die daar als kind gewoond heeft en later als vluchteling naar Nederland is gekomen.’


Deze man uit Kosovo draagt hetzelfde hoofddeksel als Shaban Jashari. Ook hij heeft veel ellende meegemaakt. Hier speelt hij op zijn snaarinstrument voor Marjo B-W en haar man. ‘Prachtig en ontroerend’, laat Marjo B-W weten.

5 gedachten over “Textielpost – Macedonië en Kosovo

  1. Tranen in mijn ogen.. hoe kan het toch, dat mensen zo iets elkaar aan doen… De textielkaarten brengen niet alleen kijkjes op textiel, maar op heel de mensheid.. heftig en emotioneel dus soms! Maar daardoor is deze rubriek des te treffender!

  2. Wat een triest verhaal, je kan je niet voorstellen dat mensen tot zoiets vreselijks in staat zijn.

  3. Een triest gevolg van opruiende en haatzaaiende uitspraken van ‘politici’. De mensheid leert het nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *