Textielpost – Rondje Nederland V

Deze keer is het zuiden van ons land goed vertegenwoordigd met de textielkaarten. We starten met de Floriade waar je nog tot en met 7 oktober 2012 een bezoek aan kunt brengen. Een aanrader.


Saskia en Piet: ‘Op de Floriade waren weinig textielkaarten. Deze kwam het meest in de goede richting. Na een dag met één grote lange bui ben ik doorweekt. Maar ik heb wel genoten.’


Mien B. en Francien: ‘Een regenachtige zondagmiddag en wij bezoeken de Kantfabriek in Horst voor de tentoonstelling “Textiel Theater textiel”. Een aanrader… niet heel groot maar heel mooi om te zien.’

De linkerdame op de kaart draagt de toer die bij de uitgaansdracht hoort, de middelste dame is in zware rouw en de laatste toer dateert uit 1870. De expositie Textiel-Theater-Textiel is te bezichtigen tot en met 7 oktober 2012.


Hadewych: ‘Zelfs als dit videobeeld stil lijkt te staan zie je wat “Catherine” aan het doen is. Wij gingen voor de expo van Ai WeiWei, maar dit 5 luik is ook heel bijzonder. Een bezoek waard en goede combi met het Textielmuseum aan de overkant.’

De afbeelding laat panel 2 zien van Catherine’s Room (2001). Het gaat om een video vijfluik van Bill Viola.

Catherine’s Room bied je een blik in de kamer van een vrouw alleen die van ’s morgens tot ’s avonds een reeks dagelijkse rituelen volvoert. Haar handelingen zijn eenvoudig en doelgericht, en zijn gelijktijdig te zien op de vijf schermen die in een horizontale rij zijn opgesteld. Elk scherm staat voor een andere tijd van de dag – ochtend, middag, zonsondergang, avond en nacht. Een venster in de wand geeft uitzicht op de buitenwereld, waar de takken van een boom zichtbaar zijn. Op de schermen is de boom in achtereenvolgende stadia van de seizoenen te zien, van voorjaarsbloesem tot kale takken. De wereld buiten het raam laat een andere tijdlaag zien en transformeert het werk daardoor van het vastleggen van één dag in het leven van een vrouw tot de bredere visie van een leven dat verbonden is met de cycli van de natuur. Catherine’s Room is gebaseerd op een veertiende eeuws ‘predella’ met scènes uit het leven van de heilige Catharina van Siena van de schilder Andrea di Bartolo.

De expositie van Ai WeiWei in Museum De Pont is afgelopen.


MiekeS: ‘Je ziet waar we waren vandaag en waar we heel wat genoeglijke uurtjes hebben doorgebracht. Even een kaartje voor je verzameling, ik hoop dat je dit nog niet hebt!’

Prachtige textielkaart uit het Textielmuseum die ik zelf al verschillende keren verstuurd heb, maar nog niet bij Textielpost zat! Nu dus wel! Erg leuk!


Mien B. en Ine: ‘Textielpost uit Tilburg! In het textielmuseum: de Ploeg, Sterke Stoffen 1923-2012. Nog tot en met 16 september 2012 te zien. Zeer de moeite waard. Voor Mien helemaal nostalgie en ik ga thuis op zoek of wij óók Ploegstoffen hadden! P.S. de stof v.d. voorkant hebben we in ’t echt gezien!!’


Aty: ‘De dag (Volendammerdag 24-6-2012) begon om 9.30 met een mis in de Vincentiuskerk, veel Volendammers dragen hun kostuum – prachtig! Het weer was vreselijk!!! Verder Volendams Museum, veel koffie, appeltaart, vis, enz. enz.’

Op de afbeelding is Volendamse moeder met kind in interieur van S.H. de Roos (1877-1962) te zien.


Licia Huizer: ‘Tentoonstelling M. Bauer! Grote Kerk Schiedam n.a.v. 400 jaar betrekkingen met Turkije. Cornelis Haga uit Schiedam was de 1e gezant.’

De expositie Marius Bauer in Turkije is verlengd tot en met 26 augustus 2012. Op de afbeelding zie je Marius Bauer in Oriëntaals kostuum, omstreeks 1900.


TinekeM: ‘Jarenlang fietsten mijn man en ik een rondje Nijverdal, Holten door het bos heen. Andere weg terug met een bezoek aan een grote kantoorboekhandel in Holten, omdat ze daar altijd speciale kaarten hebben. Sinds een jaar is mijn man opgenomen in een verzorgingshuis en heb ik het rondje alleen gefietst, met een bezoek aan de bekende winkel. Zie hier het resultaat, textiel en handwerk.’

11 gedachten over “Textielpost – Rondje Nederland V

 1. Haha…die Floriade foto lijkt wel in de Keukenhof te zijn gemaakt.

  En nee, ik heb toch geen Ploegstoffen gevonden ☺

 2. dat was even genieten en ik ga het nog eens overdoen met een extra brilletje. Fijne dag Basje

 3. De kaart die Mieke S. stuurde had ik al voor je uitgezocht ,maar toen zagen we de kaarten over de ploegstoffen en werd het dus deze kaart voor de textielpost.
  Groetjes Mien B.

 4. Ik heb een klassefoto van mezelf in de zesde gevonden waar ik een jurk draag van Ploegstoffen. Dat weet ik heel zeker want ik was die jurk uiteindelijk moe. Hij was op de groei gemaakt door mijn moeder en ik moest hem nog heel lang tegen mijn zin dragen, want die groei wilde niet meer zo! Commentaar van mijn moeder was steeds: maar dat is een dure jurk, van P L O E G S T O F!
  Berthi, het is steeds leuk om een kaart voor je uit te zoeken, al slagen we er niet altijd in om een geschikte te vinden.

 5. @Ine, dat vermoed ik ook! Maar de kaart paste in het voorjaar helemaal bij de Floriade! Nu zijn alle bloembollen uitgebloeid en zijn er andere kleurrijke bloemen voor in de plaats gekomen. Afgelopen zondagmiddag was ik er een paar uurtjes. Ik moet toch maar eens snel de foto’s laten zien.

  Jammer, volgens mij heeft mijn moeder vroeger ploegstoffen in huis gehad. Ik ga het navragen.

  @Annelies, … en voor mij!

  @Basje, plaatjes kijken blijft leuk en al helemaal als het om textiel gaat.

  @Lupineke, dan genieten we samen van een lekker ‘bakje’ koffie. O ja, weet je dat je op de Floriade, nu we het daar net toch over hadden, een klein kopje koffie Ethiopische koffie kunt drinken en dat je dan het traditionele kopje met schotelje mee mag nemen? Prijs: € 2. Moet ik hier ook nog laten zien.

  @Mien B., perfecte keuze van jullie! Beide kaarten van het Textielmuseum zijn prachtig! Trouwens, iedere textielkaart is bijzonder en mooi! Het verhaal erbij maakt het dan af!

  @Mieke S, schitterend! Laat je die foto op je blog zien?

  O jawel hoor!!! Iedere textielkaart is bijzonder en mooi, dus een geslaagde keuze!!! Voor mij blijft Textielpost nog altijd een zeer bijzonder en dierbaar project. Zoveel textielliefhebbers die toch altijd maar bereid zijn om mee te denken en een kaart te versturen!

 6. Leuk om op deze manier geinformeerd te worden. Volgende week doe ik ook “rondje Nederland”, maar dan life!

 7. Wat weer een schitterende kaarten, je blijft er naar kijken.
  De tweede kaart is een prachtige foto, welk dorps nieuwtje vertellen deze dames?

 8. @Berthi, nee hoor, het is een echte oude klassefoto: een groep kinderen met juf. Het ging bij die foto niet om ploegstoffen, dus er is niks bijzonders aan te zien.

 9. @Ine: Het zou best een Keukenhof-foto kunnen zijn. We hebben de kaart in een souvenirshop op het Floriade-terrein gekocht. Allemaal klompen, molens en tulpen-artikelen, die je bij wijze van spreken in elke souvenirwinkel tegenkomt. Maar we kwamen op die dag helaas nergens anders textielkaarten tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *