Rina’s wereld in merklappen


Vorige week donderdag was ik in Goes voor de opening van de expositie Merklappen uit de kast II. Tja, en als je dan toch in Goes bent, ga je ook naar het Historisch Museum De Bevelanden. Net als in de Grote of Maria Magdalenakerk is er in het museum een merklappententoonstelling. In de merklappengang zijn hedendaagse merklappen te zien van Rina Laurentius-Oosterman, aangevuld met enkele oude merk- en stoplappen. De expositie is te zien tot en met 23 september 2012.


Rina ’s wereldreis begint in Sydney (Australië). Haar vader was koopvaardij officier en afwisselend woonde het gezin in China of Japan. De eerste stappen op het gebied van handwerken heeft ze als vijfjarige gezet in Kowloon, Hongkong. Een Nederlandse vrouw gaf handwerkles aan een aantal Nederlandse meisjes, waaronder Rina, en daar maakte ze haar eerste letterlapje. Vervolgens verhuisde het gezin naar Yokohama – Japan – waar zij op een internationale school zat. Hier werd veel aandacht besteed aan het Nuttige Handwerken. In 1956 verhuisde het gezin naar Nederland.


Een Zeeuwse boer en boerin die de man van Rina tekende en zij in 2004 borduurde als onderdeel van een borduurlap.


lieve laetitia
ie begon al maanden voor ie tyd. tracht die tyd winst te gebruiken om veel kennis op te duiken. zorg in ie verdere leven veel liefde weg te geven. en gedenk ie vader, alle tyd ie pappa. Een gedichtje dat de man van Rina schreef in het poesiealbum van hun dochter Laetitia. Het is geborduurd op de manier waarop in de 19e eeuw de samplers in Amerika werden geborduurd.


Tijdens mijn wandeling door de merklappengang kom ik te weten dat de tulp, net als voor mij, de lievelingsbloem is voor Rina.


Hieronder een prachtige stoplap van Teuntje Adrianae Matena – oud 15 jaar – geboren 17 December 1884 – Linnenaaischool Burgerweeshuis – Molenwater N 12 – Middelburg – ANNO MCM. Teuntje was de dochter van Jantje Valk en Jan Teunis Matema, van beroep horlogemaker, elektricien en organist. In 1900 woonde het gezin op de Vlasmarkt 19/20 in Middelburg. Teuntje had een ouder zusje, genaamd Maaike Cornelia. Zij werd geboren op 28 oktober 1883 te Middelburg en overleed op 20 augustus in 1928 te Grave. Haar broer Jan Marinius was eveneens horlogemaker. In 1940 woonde Teuntje in de Molstraat op nummer 19 in Middelburg waar zij op 19 maart 1958 overleed. Ze was ongehuwd.


Bij deze textielpost vind je een afbeelding van een borduurwerk van Rina dat te zien is op de expositie.

5 gedachten over “Rina’s wereld in merklappen

  1. wa een heerlijke dag om in Goes te zijn. We waren daar met een groepje enkele jaren geleden, Dagje uit vanuit den Haag met de trein, pure nostalgie, maar heele mooie lappen de stoplap is heel fijntjes , He peozie gediechtje daar gaat je hart van open,Fijne dag Basje.

  2. Dit bericht komt net op tijd, Berthi, in augustus kan ik daar wel naar toe, op terugreis van Leiden. Het wordt weer een ’tripje met textiel’, met eerst de tt in Dordrecht.
    Dankjewel voor alle info!

  3. Dat was een prachtige dagje Zeeland voor Berthi, wat zul je genoten hebben.
    Prachtig de kleurrijke stoplap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *