Theresia Vreugdenhil (1929-2012)


Theresia Vreugdenhil was ruim veertig jaar lang de officiĆ«le couturier van prinses Beatrix en later toen ze koningin was. Afgelopen woensdag overleed Theresia Vreugdenhil op 82-jarige leeftijd. Een van haar eerste ontwerpen die ze maakte was het Chanelpakje waarin de prinses haar verloving met Claus von Amsberg aankondigde. Samen met Beatrix wist Theresia een eigen stijl te ontwikkelen: rechte schouders, een kraagloze hals, zevenachtste, iets uitlopende mouwen. Theresia trok zich niets aan van de kritiek die ze kreeg toen de koningin nog verbrede schouders in haar jasjes en jurken droeg toen ze al uit de mode waren. ‘De koningin kleedt zich als een koningin’, was haar reactie. Het bekendste ontwerp dat Theresia Vreugdenhil maakte voor Beatrix is de inhuldigingsjapon. De japon moest dezelfde kleur hebben als het hermelijn van de koningsmantel en een mouw die op de plaats zou blijven tijdens de eedaflegging. De rest was aan Theresia. Vijf jaar geleden stopte ze op 77-jarige leeftijd en werd ze opgevolgd door Sheila de Vries.


De eerste foto is gemaakt door Robin Utrecht. Theresia Vreugdenhil in 2008 tussen couturiers Frans Molenaar (rechts) en Frans Hoogendoorn bij de presentatie van het boek Ontwerpers van Oranje. De tweede foto is van ANP.
Hier kun je een kort interview zien met Theresia Vreugdenhil.

6 gedachten over “Theresia Vreugdenhil (1929-2012)

  1. Dankzij haar zag Majesteit er majesteitelijk prachtig uit. Ik vind haar nu wat vlotter prachtig gekleed.

  2. Wat heb je een prachtige taak gehad als je tot je 77e jaar de kleding van koningin Beatrix mag ontwerpen.
    Altijd als je de koningin op tv ziet kijk ik altijd naar haar kleding, ze ziet er altijd prachtig uit.

  3. Ha Hilly,
    Natuurlijk heb ik je post ontvangen! Heel, heel veel dank hiervoor! Ik ben er erg blij mee! Maar weet je… het is zo ontzettend druk op dit moment, maar desalniettemin hoor je snel van me! Een boek schrijven kost gigantisch veel tijd, maar alles eromheen vraagt nog eens heel, heel veel tijd en het lijkt steeds hectischer te worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *